The Boys and Crash niet te kloppen

Een nieuw jaar, een nieuwe Emergenza in Winston Kingdom

Tekst: Janna Schouten Foto's: Roos Manintveld ,

's Werelds grootste bandcompetitie is weer neergestreken in Amsterdam. Welke band mag van het publiek door naar de volgende ronde en wie moet het volgend jaar nog een keer proberen?

Een nieuw jaar, een nieuwe Emergenza in Winston Kingdom

Emergenza geeft bands zonder contract een kans om op te treden. Tijdens voorrondes is er geen jury die bepaalt of je door mag naar de volgende ronde, het publiek heeft die macht in handen. Wie het ver schopt heeft niet alleen een hoop optredens gehad, maar maakt kans op nog veel meer optredens.

Zes bands doen mee aan deze tweede dag van de eerste voorrondes. De stijlen variëren van pop tot metal. Aangezien het publiek bepaalt wie er door mag gaan, hebben sommige bands hun uiterste best gedaan om zo veel mogelijk fans mee te kijken. De Winston Kingdom is aan het begin van de avond dan ook behoorlijk vol.

The Boys and Crash mag aftrappen. Met gangbare, aanstekelijke punkblues weten zij het publiek al snel op te warmen. Voor een eerste optreden van een kersverse band doen ze het best goed. Dat het publiek erg enthousiast is, is niet alleen te zien aan de pit die vooraan ontstaat. Met de meeste stemmen van allemaal is The Boys and Crash door naar de volgende ronde.

De jongens van Stating the Obviouz gaan duidelijk al iets langer mee dan The Boys and Crash. Met zijn vijven zetten ze een strakke set neer. De metal die ze maken is niet heel erg orgineel en vernieuwend. Het publiek vindt het echter prachtig. Met een tweede plaats zijn ook zij door naar de volgende ronde.


Een heel andere soort metal maakt No Need For Introductions. Dit trio speelt net zo goed en strak als Stating the Obviouz, zij het wat meer neigend naar doom metal. Helaas hebben ze minder fans meegenomen en is de rest van het publiek ook niet zo enthousiast.

Als verrassende afwisseling speelt The Jetts romantische popliedjes. Na al die harde punk en metal is het wel even fijn voor de oren. Hoewel zij nog niet zo lang bij elkaar zijn is het samenspel erg goed. Doordat zangeres Lorren Rettic stil staat achter een piano, is het optreden echter niet heel spannend om naar te kijken. Desalniettemin is The Jetts de derde band die doorgaat naar de volgende ronde.

Het gaat meer de serieuze kant op met de muziek van Dark Clouds. Deze jongens zijn ook een stuk ouder dan de andere deelnemende bands. De muziek laat zich het beste omschrijven als new wave en invloeden van Joy Division en The Smiths zijn goed terug te horen. Het publiek is ook aangenaam verrast. Helaas is de zaal veel leger dan aan het begin van de avond en krijgen ze niet genoeg stemmen om door te mogen.

Waar je als eerste band bang moet zijn dat het publiek niet snel genoeg opgewarmd is, moet je als laatste band bang zijn dat het publiek niet al genoeg gehoord heeft. In het geval van Spark to Fire is dat toch wel het geval. Hoewel de muziek goed in elkaar zit en de bandleden goed op elkaar zijn ingespeeld, weet hun heavy rock niemand echt te boeien.

Over de uitslag valt niet te corresponderen. Als je je hand omhoog hebt gestoken, wordt je stem meegeteld. Iedereen mag zo vaak stemmen als die wil.  Al aan het begin van de avond is wel duidelijk dat The Boys and Crash en Stating die Obviouz favoriet zijn.  Dat beide een grote schare fans hebben meegenomen zal daar wel aan hebben meegewerkt. Of het nou uit sympatie is of toch door wat anders, als derde mag The Jetts naar de volgende ronde die ergens in 2010 plaats zal vinden.

Gezien: Emergenza bandcompetitie, voorronde twee van de eerste stap. Winston Kingdom, vrijdag 04-12-2009.