Singer/Songwriters strijden om De Grote Prijs van Nederland in een uitverkocht Paradiso

Het niveau is hoog, de spanning om te snijden, maar er kan er maar één de winnaar zijn…

Tekst: Sophie Top | Fotos: Marije van Woerden ,

De zaal stroomt vol, mensen zoeken snel een plekje zo dicht mogelijk bij het podium om hun favoriet aan te moedigen. Een keer koffie in Paradiso, in plaats van bier en zitten in plaats van staan, middag in plaats van avond. Dit is de finale van de Grote Prijs van Nederland, categorie Singer/Songwriter.

Het niveau is hoog, de spanning om te snijden, maar er kan er maar één de winnaar zijn…

Als iedereen gesetteld is, betreedt Otto Wichers  oftewel Lucky Fonz III het podium om de finalisten aan te kondigen. Deze winnaar van de Grote Prijs van Nederland 2006 in dezelfde categorie, weet als geen ander hoe de muzikanten zich voelen.

Brown Feather Sparrow bijt het spits af. Vanachter de vleugel betrekt ze het hele publiek goed bij haar show. Vooral de afsluiting is erg origineel. Van achter uit de zaal komt een fanfare die de band de zaal uit escorteert.

Dan is het de beurt aan Mary Had A Little Band. Na de aparte afsluiting van Brown Feather Sparrow komt deze band met een excentrieke opening. Met strijkstokken bewerken de bandleden het drumstel met daarnaast de zachte pianomuziek van Marianne. Het kost deze talentvolle zangeres geen enkele moeite om van hoog naar laag te schakelen, wat vooral in het nummer Cast-Off goed uitkomt.

Matthijs Leeuwis haalt naar eigen zeggen zijn inspiratie uit zowel klassieke blues als Nederlandstalige singer/songwriter muziek. Voordat de eerste noot gespeeld is, krijgt deze  Brabantse Johnny Depp, met een stem als Tom Waits vs. Paskal Jakobsen, al een daverend applaus. Met zijn gevoelige Nederlandstalige liedjes krijgt hij het publiek gemakkelijk mee.

Eefje staat klaar, in haar eentje, met een gitaar. Ze weet alleen een driestemmig nummer te brengen met xylofoon en gitaarbegeleiding. Haar liedjes zijn pakkend, je zou ze zo mee willen zingen. Halverwege wordt ze versterkt door een bassist en een drummer. Niet alleen haar meegebrachte fans, maar het hele publiek is onder de indruk van dit meisje, haar gitaar, haar teksten en haar geluid.

De jongste deelnemer in deze finale, de negentien jarige Celine Cairo, maakt zich op voor haar eerste show in Paradiso. Ze mag dan jong zijn, maar zingt overtuigend over ware liefde en de zoektocht naar zichzelf. Wijs, met een volle stem en een zelfverzekerd voorkomen. Ze wordt begeleid door een akoestische bas en een viool.


Last but not least: Lee Mason, de band van zanger Michel Mulder. Een mooie, rauwe stem à la James Morrison en een sterke band als begeleiding. Het fanatisme van de trompettist is vermakelijk om naar te kijken.


Tijdens de gehele show kan je een speld horen vallen, zo stil en vol aandacht is het publiek. De spanning komt eruit vlak na het laatste optreden, waardoor de performance van de winnares van 2008, Fabiana Dammers, jammer genoeg een beetje wegvalt.

Het moment is daar, de finalisten staan bijeen op het podium, de felbegeerde prijzen achter hen. De prijs voor Beste Muzikant gaat naar de trompettist van Lee Mason, Milan Mes. De publieksprijs gaat naar Matthijs Leeuwis.

Maar de winnaar van de Grote Prijs van Nederland is Eefje. Zij krijgt 5000 euro mee, mag 500 singles uitbrengen, krijgt een jaar lang coaching en zal op diverse festivals te zien zijn. Nog eenmaal staat ze op het podium. Om te laten zien en horen dat ze deze prijs welverdiend in haar zak steekt.

Gezien: Grote Prijs van Nederland singer/songwriter, 12 december, Paradiso