Rocken in de Bitterzoet

G O T V and the Discovery of Aminal Planet

Tekst: Nieke Frantzen, Foto's: Anna Swinkels ,

De avond bleef rustig in de Bitterzoet, maar dat maakte niet uit want G O T V en Evant Garden zetten desondanks een waanzinnige show neer.

G O T V and the Discovery of Aminal Planet

G O T V en Event Garden  kennen elkaar van het conservatorium in Amsterdam en kregen de kans om samen een avond de Bitterzoet onveilig te maken. Hoewel het stuk voor stuk jonge gasten zijn hebben ze heel wat jaren ervaring achter de rug. De muzikanten van G O T V zijn al meer dan vier jaar bezig met hun muziek project, terwijl Evant Garden in de huidige formatie met bassist David alweer twee jaar mee gaat.

De muziek is zeker niet bestemd voor kwetsbare oortjes. De psychedelische uitschieters van Evant Garden brengen herinneringen aan Pink Floyd naar boven. De scheurende gitaren en flexibele zangstem doen denken aan de Mars Volta en zorgen voor een bijzonder verassende combinatie. De jongens van Evant Garden zijn niet bang het publiek in hun muzikale dromen mee te nemen, om ze vervolgens wakker te schudden door een uit de hand gelopen gitaarsolo.

G O T V is niet alleen een band, het is een concept. Rolf Kluit (bas), Mathias Janmaat (gitaar), Richard van Rooijen (gitaar) en Tobias Ponsioen (drums, samples) hebben er goed over nagedacht, het zijn natuurlijk niet voor niks conservatorium studenten. Grumpy Old Tulsa Vagabond, Group Of Tactical Vinyards, Gnomes Often Test Vicodin, het klinkt allemaal vaag en willekeurig, maar het idee erachter is helder en duidelijk. Het draait bij G O T V echt om de muziek en al die poespas eromheen is niet belangrijk. Rolf legt uit dat de afkorting “niet iets concreets is, het is wazig en onduidelijk, om ervoor te zorgen dat mensen verder kijken, graven en luisteren. Het kan eigenlijk voor alles staan …” Deze inspiratie is ook zeker terug te horen op de onlangs uitgebrachte EP Aminal Planet.

De band is moeilijk in een hokje te plaatsen, want de muziek lijkt in een constante staat van verandering te verkeren: het ene nummer is pure, rauwe rock & roll terwijl het volgende melodisch knap in elkaar steekt of melancholische snaren raakt. De samples die erin worden geweven zorgen ervoor dat het optreden een mooi geheel wordt. De overgang van stijlen vloeit zo geleidelijk en subtiel door elkaar, dat de dieptegang van de muziek bijna onopvallend is. Zelf willen ze graag “dikke rock, met een bombastisch geluid en veel dynamiek” maken, en dit is ze ook zeker gelukt. Ze spelen strak. Het publiek wordt geconfronteerd met psychedelische melodieën en gitaar effecten waarna de heren van G O T V zonder pardon overschakelen naar een harde drumsolo die eindigt in het nummer waar ze in de eerste instantie mee begonnen.

Kortom, het was gewoon een lekker, ouderwets goed concert. Op de vraag of ze door willen breken antwoordt Rolf nonchalant: “het zou natuurlijk geweldig zijn om je brood te verdienen met optredens. Lowlands volgend jaar? Dat zou natuurlijk fantastisch zijn!”

Gezien: G O T V en Evant Garden, Bitterzoet, donderdag 17 december 2009.