New Cool Collective in de Sugar Factory

Swingende avond in de Sugar Factory met Nederlandse bigband van wereldformaat

Tekst: Pim A. van der Heiden | Foto's: Wilko Miletić ,

De Sugar Factory pakt groots uit. New Cool Collective heeft zich sinds enkele jaren als een band van wereldformaat gemanifesteerd, maar bewijst eens te meer dat zij nog helemaal meedraait in het Amsterdamse clubcircuit.

Swingende avond in de Sugar Factory met Nederlandse bigband van wereldformaat

Ondanks de slechte weersomstandigheden, waardoor het openbaar vervoer en het overige verkeer grotendeels zijn gehinderd, is de tent tot de nok toe gevuld. In luttele seconden stroomt het podium vol met muzikanten in gala. Als allen zich achter hun bladmuziek hebben geïnstalleerd komt saxofonist Benjamin Herman getooid met een nepbontmuts en een brede grijns op zijn gezicht naar voren lopen. Hij wekt de indruk de kou getrotseerd te hebben om nog op tijd binnen te zijn komen. Met die kou wordt overigens snel afgerekend als de bigband een swingend succesnummer afkomstig van het vorig jaar verschenen Out Of Office inzet. Meteen heerst er een beweeglijke stemming onder het publiek.

Aan de linkerkant van het podium blaast een dertiendelige jazzdelegatie er hevig op los, terwijl de musici aan de andere kant aanstekelijke, Caribische ritmes voortbrengen. Tussen beiden zit drummer Joost Kroon als pompend hart in het midden. New Cool Collective heeft een rijk geluid waarin ‘etnische elementen’ ruim vertegenwoordigd zijn.

Vanaf het midden van het concert treden solisten afwisselend naar voren. Opvallend is een oosters getint intermezzo met saxofonist Wouter Schueler in de schijnwerpers. Voor Efraïm Trujillo bestaat eveneens grote belangstelling vanuit het publiek. Solo’s worden onder klaterend applaus door het publiek ontvangen. New Cool Collective blijft boeien door wisselende activiteit op het podium en hun verrassende aanpak; ze weten steady grooves in ontroerende harmonie over te laten vloeien, om vervolgens in kakofonie uit te monden. Anton Goudsmit, momenteel wellicht één van de meest invloedrijke gitaristen in Nederland, is verantwoordelijk voor de hoogtepunten van de avond. Met zijn authentieke speelstijl ontlokt hij een glimlach aan ieders gezicht en in de opbouw van zijn solo’s neemt hij iedereen mee op het wervelende feest dat New Cool Collective heet. Als het publiek de heren voor een toegift terugroept lijkt de Sugar Factory de warmste zaal van de stad te zijn geworden.


Gezien: New Cool Collective, maandag 21 december 2009 in de Sugarfactory.