Kyteman speelt in HMH laatste show... in Nederland

"In het buitenland is nog niets concreet, maar het moet gebeuren"

Atze de Vrieze ,

Vrijdagavond komt voor Kyteman's Hiphoporkest een einde aan een wonderbaarlijk jaar. De groep rond de trompettist bestaat dan iets meer dan een jaar en blaast met een optreden in de Heineken Music Hall 11 december doelbewust het verhaaltje uit. "We zouden nog wel drie jaar door kunnen gaan, alleen al in Nederland."

"In het buitenland is nog niets concreet, maar het moet gebeuren"

Vrijdagavond komt voor Kyteman's Hiphoporkest een einde aan een wonderbaarlijk jaar. De groep rond de trompettist bestaat dan iets meer dan een jaar en blaast met een optreden in de Heineken Music Hall 11 december doelbewust het verhaaltje uit. Colin Benders liet in zijn eerste interviews al optekenen dat zijn Hiphoporkest 2010 niet zou halen. "Het wordt een intense show. De mensen zullen ongetwijfeld merken dat het ook voor ons een afsluiting is. We zouden nog wel drie jaar door kunnen gaan, alleen al in Nederland. We krijgen nog wekelijks verzoeken of we niet toch nog een paar shows willen doen. Er zijn zelfs zalen die zeggen: wat het volgende project ook wordt, wij willen het boeken."

Die show in de Heineken Music Hall moet uiteraard een bijzonder tintje krijgen, maar de precieze invulling houdt Benders nog graag in nevelen gehuld. Zeker is in elk geval dat zijn vrienden van C-Mon & Kypski erbij zijn, die net een nieuw album uit hebben. "Ik wil graag het estafettestokje overgeven aan de tofste groep van het land", zegt hij. "Het is ons einde en hun begin. Ik volg ze al vanaf hun eerste album, Vinyl Voodoo. Als 2010 niet hun jaar wordt ga ik heel de industrie uitschelden." Vermoedelijk gaan de twee groepen ook samen optreden, maar dat wordt deels aan het toeval overgelaten. "We hebben wel wat dingen gerepeteerd, maar het moet gaan zoals het gaat."

Zoals gezegd: de HMH is de laatste Hermit Sessions show. In Nederland. Want als er interesse is in het buitenland, stapt het hele circus de bus weer in. "Mijn muzikale interesse vraagt om meer, maar voor het buitenland gelden andere regels. Het is alles behalve concreet, maar ik vind dat het moet gebeuren. Vorige maand deden we een show op het festival De Nachten in België. Het is heel leuk om te zien dat de mensen ons daar helemaal niet kenden, maar dat ze aan het eind van de show wel op hun stoelen stonden te springen." Grote landen als Duitsland en Frankrijk zijn logische kandidaten. Bang om zijn omvangrijke band niet mee te krijgen op een volgend avontuur is Benders niet. "Ik had niet verwacht dat ik de band het hele jaar bij elkaar kon houden, maar iedereen vindt het jammer dat het ophoudt. Op de toetsenist na die na twee shows besloot toch liever met Wouter Hamel verder te gaan, zijn we onderweg niemand verloren. Ja, hooguit omdat iemand de bus of de boot miste."

De chemie in de groep is een groot deel van het succes. Door het plezier op het podium lukt het de band continu de aandacht van het publiek vast te houden. "We doen wedstrijdjes onderling: hoe hou jij de mensen erbij? Met andere bands heb ik wel eens van die avonden meegemaakt waarop de helft van het publiek met zijn rug naar het podium bier stond te drinken. Ze vroegen nog net niet of het geluid zachter kon. Nu konden we veel spelen met dynamiek, waardoor de klappen die je uitdeelt harder aankomen. Je hoort in de muziek vaak het advies 'hou het simpel'. Ons publiek leek juist hongerig naar meer. We hebben een show gespeeld in Heerlen. Daar ontbraken twee mc's, maar we mochten wel twee uur spelen. Toen hebben we drie kwartier gespeeld en daarna meer dan een uur gejamd."

Na 11 december gaat Benders eerst eens languit op de bank liggen. Daar heeft hij de afgelopen maanden weinig tijd voor gehad, dus kant en klare plannen voor 2010 zijn er nog niet. "Ik ben alleen maar bezig geweest met na te denken over de shows die we gedaan hebben en de voorbereiding op de volgende. Nu ik wat meer tijd heb gaan de brokken ideeën een eigen leven lijden. Als er volgend jaar iets nieuws komt, is het waarschijnlijk meer project 1,5. Ik wil uitgebreid de tijd nemen voor een nieuwe plaat."

Inmiddels woont Benders met een aantal leden van zijn gezelschap en andere creatieve mensen (waaronder Arts The Beatdoctor en rapper Kapabel) in één straat in het centrum van Utrecht. "De straat is aan!", zegt Benders. Het maakt het creatieve proces volgens hem alleen maar makkelijker. "Het Hiphoporkest moet je vanaf nu beschouwen als een collectief. Er zullen verschillende projecten in allerlei samenstellingen gaan plaatsvinden. We zijn echt pas net begonnen."