Het Mortale Tribunaal: December 2009

Met in deze uitzending: Audiofeel, The Responders, The Mirror Conspiracy en Bazookas

Tekst: Branislav Plesa Foto's: Joel Frijhoff ,

Samen met Radio Mortale-dj Christiaan Walraven worden iedere derde vrijdag van de maand binnengekomen demo’s van Amsterdamse bandjes besproken. Dit keer waren 3VOOR12/Amsterdam redacteurs Branislav Plesa en Joel Frijhoff te gast, samen met muziekjournalist Matthijs van der Ven en Rachel Huneker van de Grote Prijs van Nederland.

Met in deze uitzending: Audiofeel, The Responders, The Mirror Conspiracy en Bazookas

Samen met Radio Mortale-dj Christiaan Walraven worden iedere derde vrijdag van de maand binnengekomen demo’s van Amsterdamse bandjes besproken Dit keer bestaat het panel uit muziekjournalist Mathijs van der Ven van Onder Invloed. Hij schrijft momenteel een boek met korte biografieën van muzikanten. Ook aanwezig is Rachel Huneker, stagiair publiciteit bij de Grote Prijs van Nederland en coördinator van Rob Acda awards te Patronaat. Branislav Plesa en Joel Frijhoff van 3VOOR12/Amsterdam completeren het panel.

Eerste band is Audiofeel met Nugget: Een weinig afwisselend nummer, maar wel upbeat. Het hoge stemmetje gaat op den duur vervelen en mag wat meer afgewisseld worden met de wat lagere zang, die een beetje aan Fred Durst doet denken. Het wekt een beetje een zomergevoel op. Het panel was verdeeld over deze inzending, maar was het er over eens dat er meer dynamisch verloop in dit nummer verwerkt had moeten worden.

The Responders – Boom Chacka: Opvallend hoesje, het vinyl geeft er een retro gevoel aan dat ook terug te horen is in de muziek. Het is dynamisch en swingt lekker, het wekte bij het panel ook de indruk dat het live nog een leuk feestje kan worden. Het is een lekker pittig, funky plaatje met leuke breaks en tevens het enige nummer waar het gehele panel zich positief over uitsprak.

The Mirror Conspiracy – Trees: Dit nummer is relaxed en sfeervol en doet een beetje aan Hooverphonic denken. De toevoeging van saxofoon geeft een warm en melancholisch geluid aan het geheel, maar de solo’s zijn iets te frequent waardoor ze elkaar in de weg zitten.

Bazookas – Doe het dan zelf: Deze band heeft een hoog gehalte aan humor. Na een verrassende intro gaan ze over op up-tempo ska, de vergelijking ‘Doe Maar on speed’ dringt zich op. Rachel merkte op er meteen een beeld bij te krijgen van bier gooiende en hossende mensen, het is duidelijk feestmuziek. De opname is goed geproduceerd, maar drie van de vier panelleden merkten op niet thuis te zijn in dit soort muziek.

Andere bands die de revue passeerden waren Drett en Krulle (vanwege het winnen van de Grote Prijs van Nederland categorie Hiphop), Cosmic Carnival, Vicky Blue met een geslaagde live-opname, Dear Simon en Shady Lane. Al met al een erg afwisselende uitzending.