Grote Prijs van Nederland Rock/Alternative

Wie kwam, speelde en overwon?

Tekst: Isabelle Mulder. Foto's: Remco Brinkhuis ,

Na diverse voorrondes stonden op 12 december Anni K, Early Adopters, The Cosmic Carnaval, neWax, Stairs to Nowhere en The New Shining en in de finale Rock/Alternative van de Grote Prijs 2009 in de Melkweg.

Wie kwam, speelde en overwon?

Bij Rock/Alternative zijn gruizige gitaren en smerige nummers bijna vanzelfsprekend. Toch waren de sleutelwoorden van de Grote Prijs 2009 verre van vuig, maar eerder verassend en divers. Op het podium van de Melkweg streden zes bands van formaat om die felbegeerde eerste plaats.

In oktober kreeg de Rotterdamse Anni K (Annika Boxhoorn) de wildcard voor de finale van de Grote Prijs en nog geen twee maanden later opent ze samen met haar band in The Max voor een goed gevulde zaal. De ambitieuze zangeres zet in met het nummer On My Way, krachtig met hier en daar een lekker rauw randje. Als ze tijdens Fuck You op de grond ligt en de woorden ‘Hier lig ik dan, in De Melkweg’ uitspreekt, heeft het geheel iets intens en vertederends. Laat deze muzikanten gewoon doen waar ze goed in zijn, dan gaan ze ongetwijfeld nog heel wat jaartjes mee. Dat geldt zeker voor drummer Jornt-Jan Bras, die uiteindelijk de Musicmaker Beste Muzikantprijs wint.

Aan de jongens van Early Adopters om de sfeer goed te houden. Wederom geen gierende gitaren, maar luchtige en ingetogen nummers. In de twintig minuten speeltijd blijft de band overeind en scoren ze vooral met het pakkende en originele Happy Ever Afterlive. Alhoewel de band zeker potentie heeft, ontbreekt het ze deze avond aan volume. Met een extra gitaar zullen ze al wat voller klinken.

The Cosmic Carnival springt er uit door haar melodieuze karakter. De opzwepende muziek en de lieflijke stem van de leadzanger zetten iets moois neer in het muzikale centrum van Amsterdam. Een plezier voor oor én oog. De nummers verraadden een liefde voor sixties/seventies-rock, maar worden deze avond sterk en eigentijds gespeeld.

Ook het uitbundige viertal van Newax heeft zich gekwalificeerd voor De Grote Prijs. New wave, pop, Newax is een schatkist vol verrassingen. Met het typerende ‘powpow’ geluid van de zanger, zijn de liedjes aanstekelijk en leuk. Niet geheel verwonderlijk dat het nummer PowPowPow dan ook goed blijft hangen. Halverwege de show vraagt zanger Jasper het publiek om hun middelvinger en die kan hij krijgen. De energie van deze band werkt zeer aanstekelijk.

Het publiek heeft bij Stairs to Nowhere hoge verwachtingen. Strak en origineel, deze band hoort zonder meer in de finale Rock/Alternative thuis. Ze weten waar hun krachten liggen en mede door de sterke show is het trio live een sensatie om te zien. Deze genadeloze garage rock heeft ons allen goed gedaan, jammer dat er wegens het strakke tijdschema maar beperkt gespeeld mag worden.

Drietal The New Shining heeft zich al warm mogen spelen tijdens het voorprogramma van Golden Earing in de Heineken Music Hall. Zij zijn deze avond de grondvesters van het rock-genre. Geen mens die opkijkt van wat kleine missers, dynamiek en power voeren tijdens dit optreden de boventoon. Gewoon goed, niets meer en niets minder. Een waardige afsluiter van de finale.

De uitslag? The Cosmic Carnival viel zowel bij het publiek  als bij de jury in de smaak en won naast de MCN Publieksprijs ook nog eens de Grote Prijs Rock/Alternative 2009. Volgens de vakjury: “Een sfeervol optreden, een feest om naar te kijken. Een zeer sterk collectief met uitstekende muzikanten.”

Verslag: De Grote Prijs van Nederland Rock/Alternative
Melkweg, 12 december 2009