Emotionele laatste show van Kyteman in de Heineken Music Hall

Dé muzikale sensatie van 2009 neemt (voorlopig) afscheid

Tekst en foto's: Bibi Eckhardt ,

Na een uiterst succesvol jaar stopt Kyteman's Hiphop Orkest er (voorlopig) mee. Met een waanzinnige show in een uitverkocht Heineken Music Hall neemt hij afscheid van zijn fans. 3VOOR12/Amsterdam mocht hier getuige van zijn.

Dé muzikale sensatie van 2009 neemt (voorlopig) afscheid

Kyteman's Hiphop Orkest mag met recht de Nederlandse muzikale sensatie van 2009 worden genoemd. Afgelopen zomer wisten Kyteman en zijn orkest op bijna alle grote festivals keer op keer het publiek te ontroeren met prachtige nummers als Sorry en She Blew Like a Trumpet. Nu, na een buitengewoon succesvol jaar, heeft Collin Benders (Kyteman) besloten (voorlopig) te stoppen met zijn succesvolle formule.

C-Mon & Kypski mag de uitverkochte Heineken Music Hall opwarmen. Met een set van voornamelijk nummers van het eerder dit jaar uitgebrachte album We Are Square weten de mannen van C-Mon & Kypski met hun mix van electro, rock en jazz het publiek al voor aanvang van Kyteman aan het dansen te krijgen. Het geluid in de Heineken Music Hall laat behoorlijk te wensen over. Jammer, want C-Mon & Kypski bewijst hier een prima voorprogramma te zijn. Gastmuzikanten als Benjamin Herman doen daar nog een schepje bovenop.

Nog voor de mannen van C-Mon & Kypski onder luid applaus van het podium af zijn, wordt het podium in ongekend tempo omgebouwd. Binnen vijf minuten verschijnt Kyteman met zijn trompet op het podium.

Kyteman zet een prachtige show neer. De show is dansbaar, vrolijk, maar tegelijkertijd ook ontroerend. Zijn achterban bestaat uit een stel fenomenale muzikanten, die niet alleen de bekende nummers van de plaat The Hermit Sessions praktisch foutloos ten gehore brengen, maar ook ter plekken een swingende jamsessie kunnen verzorgen. Eigenlijk valt er weinig af te dingen op de show van Kyteman. Het zou voor de vorm misschien mooier zijn geweest om met het ontroerende Sorry af te sluiten en het geluid was ook nog steeds niet optimaal, maar vanavond was zeker een waardig afscheid van een uiterst succesvol jaar.


Jong, oud, in skatebroek, in pak... iedereen stond erbij, keek ernaar en genoot. Wat het afgelopen jaar eigenlijk al naar voren is gekomen wordt vanavond nog eens dubbel en dwars bevestigd: iedereen houdt van Kyteman.

Gezien: Kyteman en C-mon & Kypski, Heineken Music Hall, 11-12-09