Een pot vol knallen opengetrokken tijdens Intermission in Smart Project Space

Een avond vol met pure hiphop, funk en punk aangevuld met creatieve elektronische effectjes

Tekst: Tomas Delsing. Foto's: Evelien Heuvel. ,

Knalpot en Evan Odd tonen tijdens Intermission hun creativiteit en innovatieve technieken die zorgen voor een combinatie van funk, hiphop en electro.

Een avond vol met pure hiphop, funk en punk aangevuld met creatieve elektronische effectjes

Smart Project Space is een locatie voor kunst en cultuur: er worden films getoond, kunsten tentoongesteld en lekker gegeten en gedronken. Vanavond vindt er in de kleine bioscoopzaal een muzikale onderbreking plaats. Evan Odd, Knalpot, Pete Concrete en Bass Clef staan hier vanavond: het is het tijd voor Intermission.

Evan Odd begint met zijn dj set. Hij laat goed zien wat de avond te bieden heeft. Originaliteit, vernieuwing, kunstzinnigheid: deze drie begrippen in muziek verwerkt lijkt het thema van de avond. Hiphop en funk worden door Evan Odd uitgewerkt tot elektronische en dansbare muziek. Hij maakt veel gebruik van verschillende samples. Zelfs de abrupte maar toch aangename overgangen zijn vernieuwend. 

Als er op dat moment tien mensen aanwezig zijn is het veel. In tegenstelling tot in deze bioscoopzaal zijn er in de rest van het gebouw meer dan genoeg bezoekers om de zaal vol te krijgen. Er zijn veel mensen die naar Smart Project Space zijn gekomen voor een lekker drankje of hapje, voor een expositie of een film. Een aantal mensen klaagt over de entreeprijs die wordt gevraagd om bij Intermission naar binnen te mogen. Misschien zonde van de organisatie, misschien ook niet. Door deze prijs ontstaat er een select publiek. De avond heeft een zodanig hoge kwaliteit aan muzikaal talent dat haast iedereen wel zou moeten kunnen waarderen. Maar ondanks het hoge niveau is het misschien niet toegankelijk genoeg voor het diverse publiek dat nu voor bijvoorbeeld een expositie in Smart Project Place is.

Knalpot betreedt het podium: Gerri Jäger op drum en Raphael Vanoli op gitaar met linkerhand en synthesizer met rechterhand. Deze twee mannen uit Oostenrijk en Frankrijk ontmoetten elkaar in Amsterdam en startten Knalpot: een opvallende naam dat direct al nieuwsgierig maakt. Ze zetten een opvallend optreden neer. Het publiek kijkt gefascineerd naar de capriolen, die deze mannen met hun instrumenten uithalen. 

Echt dansen is er niet bij. De muziek heeft een dansbaar tempo maar is zo onvoorspelbaar dat iedere danspoging eruit zou kunnen zien als een stuipvertrekking. Knalpot is niet voor de dans gemaakt maar voor het oor en oog. Het publiek staat gefascineerd en verbaasd te kijken naar wat het creatieve duo uit de kast haalt om de meest bizarre geluiden te produceren.

Zowel de drummer als de gitarist manipuleren en vervormen de geluiden met elektronische apparatuur. De gitarist weet het geluidseffect zo ver door te trekken dat zijn gitaar ook als basgitaar en meer dan dat functioneert. De drummer beschikt over maar liefst vijf bekkens en heeft geluidseffecten op zijn drum. Er wordt gebruik gemaakt van metalen kettingen, staalwol, Tibetaanse klokjes.

Intermission gaat verder met onder andere Pete Concrete en Bass Clef. De innoverende avond aan effectjes, electro groove en funk lijkt geslaagd, en is niet gemaakt om thuis op de bank te luisteren maar om live te ervaren. 

Gezien: Intermission. Vrijdag 18 december 2009 in Smart Project Space