Cd-recensie: MC Surya – Suryalisme

Tekstueel begaafde MC over leven in Amsterdam

Tekst: Erwin Bromlewe ,

Dat studenten ook rappen is al langer duidelijk. Brainpower en Diggy Dex zijn bekende Amsterdamse rappers die met een beroep op hun studentenleven diepere rapteksten rapten. Vaak krijgt dit soort MC’s het verwijt niet ‘hard’ genoeg te zijn. Dat verwijt kan MC Surya in ieder geval niet gemaakt worden. Op zijn album Suryalisme komt hij met een scala harde hiphopbeats en dito teksten.

Tekstueel begaafde MC over leven in Amsterdam

De Amsterdamse rapper MC Surya timmert al een tijd aan de weg. Eerder berichtte 3VOOR12/Amsterdam over zijn overwinning van de Amsterdamse popprijs Most Wanted met De Veelplegers, werd er een Amsterdamse sessie met de rapper opgenomen en verzorgde hij een optreden op de clubavond van 3VOOR12/Amsterdam. Zijn harde werk betaalt zich uit op het album Suryalisme.

Kenmerkend voor de stijl van Surya is zijn hoge dosering rijmwoorden per zin. Waar beginnende rappers vaak blij zijn met een rijmend eindwoord, maakt Surya hele zinnen die op elkaar rijmen (de zogenaamde multi’s). Dat geeft de muziek van Surya een aangename klank, zelfs als je de tekst niet letterlijk luistert. “Ik zou het liefste in een hut wonen, gewoon de vruchten van de bomen plukken, en dan weer gelukkig terug lopen. Ja dan zou ik tot rust komen, blij met de lucht die ik adem, en verder heb ik geen fuck nodig.”

Toch is het aan te raden de teksten te beluisteren, want Surya is ook meester in de grappige woordspelingen: “Je pik is als mijn zoon, want van mij mocht hij erin blijven.”  Daarnaast blijkt dat Surya een goed verteller is. Vanuit de eerste persoon neemt de rapper je op Een Klap mee op een avond van een rapper die wordt aangereden en zijn ruggegraat breekt.  En in Darwin’s Nachtmerrie wordt de evolutietheorie van Darwin door Surya en Robian snel en vermakelijk behandeld.

Met Suryalisme laat Surya horen dat rappende studenten niet per se hoeven te vervallen in ingewikkelde raps met moeilijke woorden. Suryalisme handelt gewoon over het leven, brengt wat verhalende teksten, brag tracks en grappige metaforen. Daarmee zijn alle ingrediënten voor een goed album aanwezig.

Bij 101 Barz presenteerde Surya zijn Nieuw Amsterdams project, en liet hij met Robian en Pat het nieuw Amsterdamse geluid goed horen. Op Suryalisme wordt de smaak van dit nieuwe geluid goed weergegeven. Met fijne beats, strakke raps en een hoge dosering rijmwoorden smaakt dit nieuwe Amsterdamse geluid naar meer.

Suryalisme is te koop via mcsurya.nl