Blaxtar en Manu tijdens Rean Night in Club Escape

Hartverwarmende teksten voor bevroren fans op een koude winteravond

Tekst: Evelien Heuvel | Foto's: Daan van Es ,

De een heeft vlijmscherpe teksten en de ander een steengoede band. Hiphopartiesten Manu en Blaxtar geven een eigen invulling aan de avond in Club Escape, georganiseerd door recordlabel Rean Night.

Hartverwarmende teksten voor bevroren fans op een koude winteravond

Een klein groepje fans heeft zich verzameld bij de achteringang van Club Escape waar recordlabel Rean Night een avond heeft georganiseerd met Manu  en met Blaxtar inclusief live band. In afwachting of ze het publiek warm gaan krijgen vanavond, want deze groep van ongeveer vijftig trouwe fans heeft net anderhalf uur buiten in de kou moeten wachten vanwege uitstel van het concert door technische redenen. Benieuwd of Manu en Blaxtar ze weten te ontdooien.

Na de première van Manu's nieuwe videoclip Jij, begint dan eindelijk de muziek! Manu trapt af met een sterk gedicht waarmee de stemming voor de rest van zijn optreden is gezet.

Met vlijmscherpe teksten met een vocabulaire waar menig neerlandicus u tegen zegt, spreekt hij zich uit over de onvrede in de wereld. Dat hij met zijn muziek een groter doel heeft dan alleen maar leuk muziek maken wordt bevestigd door zijn woorden: “Besef dat dit meer is dan entertainment” en “Ik ben niet uit op doekoe maar op revolutie."

Samen met broer Neo krijgen ze het hele publiek enthousiast. Er heerst een gevoel van respect in de zaal voor deze bijzondere mannen. Zagen we de wereld allemaal zoals Manu, dan ging het nu een stuk beter met onze moeder aarde. Dat iedereen net daarvoor anderhalf uur in de kou heeft lijkt spontaan te zijn vergeten.


Het concert wordt nog intiemer doordat Manu de tijd neemt om vragen te beantwoorden die direct vanuit het publiek komen. Daarnaast besluit hij zijn laatste nummer van het podium af te springen en midden in het kleine groepje publiek te staan. Hij rapt, hij danst, hij geniet, en de kans is klein dat hij die avond niet één persoon heeft overgeslagen die hij recht in de ogen heeft aangekeken.

Na ongeveer vijf nummers maakt Manu het podium vrij voor Blaxtar en zijn band. Samen met toetsenist, drummer, gitarist, bassist, en twee zangeressen betreedt hij het podium. Nummers klinken afwisselend door de verschillende stijlen van rock, hiphop en reggae. Met de krachtige stemmen van de zangeressen wordt aan de muziek een extra urbantintje gegeven. De band blaast rapper Blaxtar bijna het podium af.

Helaas lijken de teksten van Blaxtar helemaal in het niets te vallen door de enorme indruk die Manu met zijn teksten achter heeft weten te laten. Zijn stemgeluid blijkt deze avond ook niet echt sterk. Daar waar de band enorm sterk en krachtig is schiet Blaxtar tekort.

Na een mislukte poging tot participatie met het publiek spreekt hij zijn onvrede tegen zijn publiek uit. Hierna knalt Blaxtar er een laatste nummer uit, gaat zelf uit zijn dak en weet eindelijk het publiek met zich mee te krijgen.

Gezien: Rean Night, Club Escape, 15 december 2009.