Hollandse Nieuwe in café Pakhuis Wilhelmina

Deze avond even geen dance, maar indie-rock en chansons

Tekst: Janna Schouten Foto's: Bram Busink, ,

Er wordt ook nog gerockt tijdens het Amsterdam Dance Event. Café Pakhuis Wilhelmina belooft wat met twee voormalige en de huidige Hollandse Nieuwe. Go Back To The Zoo en The Stutters staan op het programma, als verassing komt Les Singes ook even langs. Wellicht komt het door het Amsterdam Dance Event, maar tegen de verwachtingen in blijft het grote publiek uit.

Deze avond even geen dance, maar indie-rock en chansons

Het duo Les Singes mag met hun rustige liedjes de avond starten. Hoewel er in het Engels wordt gezongen, klinkt in hun nummers door dat ze van Franse chansons houden. Met slechts twee gitaren en een melodica weten ze een gevarieerde show van dromerige liedjes neer te zetten. Wegdromen is helaas niet mogelijk, omdat gitarist Julien Staartjes af en toe best hard door het spel van Rosa Ronsdorf heen speelt. Het publiek wil ook niet echt stil zijn en luisteren. Les Singes laat zich er echter niet door afleiden en zet al met al een goede show neer.

Als The Stutters beginnen te spelen is wegdromen helemaal niet meer aan de orde. Met energieke, vrolijke poppunk schudt deze Scandinavisch/Britse formatie de zaal wakker. Het weinige publiek is nog een beetje schuw en blijft achterin de zaal staan. Na meerdere verzoeken van zanger Mical Noelsen om naar voren te komen gebeurt dat ook. Tegen het eind van het optreden zijn zowel band als publiek genoeg opgewarmd om wat meer te bewegen dan bij aanvang.

Voor Go Back To The Zoo zijn de verwachtingen hooggespannen. Ze zijn Hollandse Nieuwe geweest en worden regelmatig gedraaid op 3fm. Live laten ze zien dat ze die aandacht ook verdienen. Hun muziek is wat vrolijker en energieker dan die van The Stutters en het gaat er net zo stevig aan toe. Frontman Cas Hieltjes breekt al snel een snaar. Hij speelt verder met de gitaar van Les Singes-gitarist Julien Staartjes. Jammer dat ze ook een aantal covers spelen. Hun eigen nummers zijn goed genoeg, waarom dan toch vertrouwen op covers?

Ondanks het geringe aantal bezoekers is het best een geslaagde avond. Go Back To The Zoo en The Stutters zijn een mooie aanvulling op elkaar en een uitstekende combinatie voor optredens.