Veelplegers terechte winnaar Freestyle voor de GRAP

Amsterdams rapduo doet van zich spreken

Tekst: Wessel Simons, Foto's: Marjan Wynia ,

Uit heel Nederland zijn mc’s naar de Sugar Factory gekomen om met elkaar spreekwoordelijk op de vuist te gaan. Het ervaren Amsterdamse duo De Veelplegers komt als winnaar uit de bus. Met hun laconieke en uitdagende stijl weten MC Surya en Dax hun opponenten, het publiek én de jury in te pakken.

Amsterdams rapduo doet van zich spreken

Ruim veertig inzendingen heeft stichting GRAP binnengekregen voor freestylewedstrijd Freestyle voor de GRAP, dit jaar in een speciale editie met duo's. Van de acht uitgekozen crews zijn er drie Amsterdams: De Veelplegers (Surya & Dax), Noord West lijn (Nazar & Regga) en Fromar (Frits van Dijk & Ome Omar). De jury bestaat uit Angelo Bromet (Word on the Street), Myra Driesssen (programmeur Sugar Factory) en Robian (a.k.a. De Rups).

De sfeer zit er lekker in en de Sugar Factory weet bijna honderd hiphopfans te trekken op deze donderdagavond. De rollende, opzwepende beats van Mista Sweet zijn het juiste beattapijt onder de flows. In het kort houdt de wedstrijd in: eerst een voorstelronde, vervolgens een ronde waarin elk duo op twee woorden (bijvoorbeeld woorden als Peter R. de Vries, ansichtkaart, swaffelen, Burger King, Will Smith) moet freestylen. Elke ronde duurt 90 seconden.

Over twee rondes vallen drie crews positief op, die duidelijk vaker met het freestyle – en performancebijltje gehakt hebben: De Veelplegers, Hightower & Meester T en Fifty-Fifty. Zij gaan door naar de halve finale, gecomplementeerd door de Noord-Westlijn, die na twee ronden 1 punt hoger uitkomen dan het ook sterke duo Fromar (met daarin Frits van Dijk, die vorig jaar de individuele Freestyle voor de Grap won van, saillant detail, jurylid Robian).

Met de jurering is in ieder geval een iemand het niet eens. Geheel in stijl met de avond komt mc Leah van afvaller Proud2bPoor in de pauze voor de halve finales onverwacht bij de jury verhaal halen en daagt ze uit te freestylen, ceremoniemeester Kimo verbaasd achterlatend. Jurylid Robian neemt de dankbare taak op zich om Leah van repliek te dienen. 

In de halve en hele finale gaat het om een best-of-three rondes van 60 seconden. Meteen in de eerste halve finale tussen de Amsterdamse crews Veelplegers en Noord Westlijn spatten de vonken ervan af, een van de betere battles van de avond. Dax is uitdagend, laconiek en Surya aanvallend en spitsvondig (“die gast is een drama, volgens mij maakt hij zijn jas van zijn eigen baardhaar”; “Je neemt me in de maling, de Noord Westlijn heeft een beetje vertraging”).

De tweede halve finale is ook spannend en wordt nipt gewonnen door Fifty-Fifty met lines als “ook al ben ik gecastreerd, dan heb ik nog meer ballen dan jou”, maar het duo Hightower en Meester T is sterk, dus de uitkomst had net zo goed omgekeerd kunnen zijn.

In de finale lijkt Fifty-Fifty ietwat murw gebeukt van de halve finale, want ondanks sommige rake lines (“Ik ben echt perfect, zijn jaarsalaris is evenveel als wat in mijn kerstpakket”) laten De Veelplegers weinig van ze heel. Ze zijn overtuigender en weten rake lines uit te delen (“ja, we blowen hem hard, Zwarte Piet, ja die heeft meer nodig in zijn zak, en oh, wat vervelend, je bent als Sinterklaas met schimmel tussen je benen”).

Met dit evenement zet Stichting Grap iets goeds neer en lokaal talent krijgt de kans zich te presenteren.  Wel een kanttekening over de keuze van de jury. Dat jurylid Robian veelvuldig optreedt en samenwerkt met een van de winnaars, MC Surya, helpt zeker niet de schijn van partijdigheid te vermijden. Dat zou de Stichting GRAP in het vervolg in de kiem moeten smoren. Desondanks is duidelijk dat De Veelplegers het battlekunstje als beste beheersen
.


Gezien: Freestyle voor de GRAP, Sugar Factory 18 december 2008, met: De Veelplegers (Surya & Dax), Noord West lijn (Nazar & Regga), Fromar (Frits van Dijk & Ome Omar), Borderlineboyz (Ranger Ramon & Liquidfighter), Akronyms (Remix & Rufus Kain) Fifty-Fifty (Altijd Chill & Mekki aka McMenemen), Hightower & Meester T, Santios & Sniggy en Proud2bePoor (Milo Prijs & Leah).