Subbacultcha!-avond voor het eerst in SMART Project Space

Treehouse meditatieve opmaat voor High Places

Tekst: Jennifer Boomkamp, Foto's: Sanne Couprie ,

Subbacultcha! heeft een uniek concert georganiseerd in het onlangs geopende SMART Project Space. Met wierook en uiteenlopende instrumenten geeft Treehouse een intiem optreden weg. High Places weet met zijn aanstekelijke beats het publiek helemaal mee te krijgen.

Treehouse meditatieve opmaat voor High Places

Zondag 21 december organiseerde Subbacultcha! voor het eerst een concert in SMART Project Space. Dit belooft een mooie locatie te zijn voor de Subbacultcha!-projecten. De eerste bands die de eer hadden waren Treehouse en High Places.

“Dit is een historisch moment, het is namelijk zeer waarschijnlijk dat we deze nummers voor de laatste keer ten gehore brengen.” Deze mededeling van Robert Barber, net voor het laatste nummer van het concert van High Places, slaat in als een bom. Gelukkig blijkt het duo niet uit elkaar te gaan, maar nemen ze even een pauze “van drie weken of zo”.

Het concert van High Places was in het auditorium van het SMART Project Space; deze ruimte vormde een unieke setting voor het elektronische muziek van Robert Barber en Mary Pearson, “geen broer en zus, we hebben geen relatie: we zijn gewoon best friends”.

Mary, de zangeres, lacht lichtelijk gegeneerd wanneer Robert vertelt dat hij belooft niet veel te zullen praten tijdens dit concert. Daarna volgt tóch een relaas over een paar mensen die vanuit Amsterdam helemaal naar Brussel waren gereisd om een concert van High Places te zien en vertelt hij dat hij onder de indruk is van de ruimte, de kwaliteit van het geluid, Subbacultcha! en Treehouse; vooral dat ze zo blij waren om met een andere band op te treden, iets wat in het buitenland niet vaak schijnt te gebeuren.

Laatstgenoemde band opende de avond. Het was al vanaf het begin al duidelijk waarom Robert en Mary achteraf zo blij waren dat Treehouse voor hen optraden. Treehouse wist, zittend op kratjes en in doeken gehuld, een bijna hallucinatiewekkende optreden weg te geven. In het auditorium zat het publiek op de grond, de wierook was aangestoken en met klankschalen begon Treehouse een half uur durende meditatie.

De band trok een arsenaal een verschillende fluiten open en wist daar een nieuwe dimensie aan de blokfluit te geven. Dit, gecombineerd met confetti-poppers, gaf het optreden iets bijzonders. De band produceerde veel verschillende geluidseffecten en met de begeleiding van zangers op band werd het publiek meegevoerd op de muzikale reis.

Wat dat betreft was High Places meer dansmuziek. Met hun set weten ze het publiek mee te krijgen. De muziek zelf klinkt het ene moment vrolijk, opgewekte bijna, iedereen gaat daarop bewegen. Het volgende moment lijkt Mary bevangen in iets en het publiek gaat helemaal mee in wat zij zingt. Een geslaagd optreden van dit duo uit New York.
De eerste avond van Subbacultcha! in SMART Project Space was geslaagd, deze verslaggever is benieuwd naar de volgende.