Pete Philly & Perquisite 'rockt' Paradiso

Publiek uitzinnig bij laatste concert tour

Tekst: Erwin Bromlewe; Foto's: Sacha Oeij ,

Met het album Mystery Repeats hebben Pete Philly en Perquisite hun status als innovatieve artiesten bevestigd. De Mystery Repeats-tour deed vele plaatsen in vele landen aan. Wordt het sluitstuk in de Paradiso het uitroepteken achter de succesvolle tour?

Publiek uitzinnig bij laatste concert tour

Pete Philly en Perquisite staan bekend om hun goede live act. De energieke podiumpresentatie van Pete Philly aangevuld met een scala aan instrumenten die live worden bespeeld zorgen voor een dynamisch ogende en klinkende show. Ten tijde van Mind State bestond de podiumvulling voornamelijk uit Pete Philly, Perquisite en een bassist. Voor de Mystery Repeats-tour hebben ze tevens een blazer en toetsenist geïntroduceerd. Aldus ontstond de Pete Philly en Perquisite-band. Na ruim anderhalf jaar optreden hun Mystery Repeats-tour afgesloten in de Paradiso.

 

Als na het voorprogramma de lichten van de zaal dimmen, is op slag duidelijk dat het publiek in de goede stemming is binnengekomen. Een oorverdovend gejuich stijgt uit de zaal op, nog voordat de muziek is ingezet. Clap, het energieke nummer waarbij een vocale beatbox de rap van Pete Philly ondersteunt, leidt het optreden in. Zodra Pete Philly het podium opkomt, gaat het publiek los.

 

Met zijn karakteristieke energie weet Pete Philly het al aanwezige enthousiasme bij het publiek volledig uit te buiten. Met enthousiasme gebaren en goede accenten in zijn tekst weet hij het publiek mee te nemen op een muzikale reis die voert langs hiphop, jazz, funk en vele andere invloeden. Toch blijkt dat het publiek, als diezelfde opzwepende gebaren even stoppen, vooral toeschouwer is. Dan wordt het optreden betrekkelijk kalm gadegeslagen, totdat de muzikanten het publiek weer manen mee te doen. Dat ontgaat ook Pete Philly niet. Hij spoort zijn publiek gewoon iets vaker aan, verleidt ze zelfs samen met hem mee te zingen.

 

Hierin toont zich ook de professionaliteit van de formatie. Ongeacht de omstandigheden weten ze het publiek aan de hand mee te nemen naar een enthousiaste concertervaring. De muziek wordt sterk geroutineerd gespeeld, zonder dat het daarmee klinkt. Solo’s op cello, piano en blaasinstrumenten voorzien de redelijk strakke beats van de nodige variëteit. Het optreden is daarmee van hoge kwaliteit.

 

Tegen het einde van het optreden wordt Pete Philly nog persoonlijk: “Volgens mij zijn wij een eerlijke band, commerciële dingen zijn niet iets voor ons. Ik ga nu zeggen dat het ons laatste nummer is. Vervolgens gaan we even backstage, jullie gaan dan herrie maken en dan komen we nog even terug voor een toegift. Maar voordat we dat doen, wil ik even horen hoe hard jullie kunnen schreeuwen.” Wat volgt is een werkelijk oorverdovend gejuich, wat na het geveinsde laatste nummer nog harder is. Met hard getrap op de balustrades van Paradiso worden Pete Philly en Perquisite toch nog ‘overgehaald’ een toegift te geven en kan het publiek nog een keer los.

 

Een uitverkocht Paradiso tot zulke decibellen weet te verleiden moet een goed gevoel geven. Het afsluitende concert van de Mystery Repeats-tour kan daarmee alleen maar tot groot succes worden bestempeld. Het wachten is nu op een nieuw album en een nieuwe tour. En tot die tijd kunnen we terugvallen op de DVD van de tour, of de registratie op Fab-channel.

 

Gezien: Pete Philly & Perquisite

Paradiso - 6 december 2008.