Oud & Nieuw in Amsterdam

Wat gaan we dit jaar doen?

Tekst: Thomas Bruining ,

Ieder jaar staan we begin december voor dezelfde vraag: wat doen we dit jaar met Oud en Nieuw? 3VOOR12/Amsterdam maakt de keuzestress iets draaglijker en zet een aantal mogelijkheden voor je op een rij.

Wat gaan we dit jaar doen?

Ieder jaar staan we begin december voor dezelfde vraag: wat doen we dit jaar met Oud en Nieuw? Blijven we thuis om elkaar na Youp van ’t Hek, De Klok en champagne in de armen te vliegen? Nee, we trekken erop uit en luidden 2009 in met een bruisend feest! Maar ja, één probleem. Er is zo veel te doen dat alleen al het vinden van een leuk feest je spontaan in een winterdepressie slingert. 3VOOR12/Amsterdam maakt de keuzestress iets draaglijker en zet een aantal mogelijkheden voor je op een rij.

Dans!
Oud en Nieuw staat voor veel mensen gelijk aan dansen.  Dansfeesten staan dan ook in overvloede op de agenda staan. Zo wordt op het Westergasterrein voor de tweede keer Amsterdams Glorie georganiseerd. Vier zalen waar veel Amsterdamse acts, zoals Arunja Schiks, Kabale und Liebe, Shinedoe en Egbert-Jan Weeber hun kunsten vertonen. De Melkweg staat dit jaar in het teken van de beter elektronische muziek met NYE: Border Community. Verwacht een avond stevig doorstampen met de techno-cracks van Crackhouse en de heren van Border Community.

Vanaf half één gaat het dak eraf in de nieuwe Winston Kingdom. Verwacht geen gedoe of champagne bij binnenkomst, maar gewoon een hard feest met de Grote DJ Show van Vinnie, Donnie en Sjakie en het producersduo The Mightyfools. Paradiso kijkt na veertig jaar terug naar de hoogtepunten, met vanaf middernacht ieder uur een ander decennium. Veel bands, dj’s en entertainment. Dresscode: flowerpowerglamrock-smileydiscopunk!

Fans en aanhangers van PATTA gaan naar Meander, waar een echt Amsterdams feestje wordt gevierd met Beesmunt Soundsystem, Rednose Distrikt, Yuro en 100% VOORAAN. In The Sand wordt 2008 afgesloten met een Poker Vegas-style feest met onder andere DJ Gregory, Don Diablo, Gregor Salto en Real el Canario. Club 8 staat ieder jaar in het teken van een thema. Dit jaar is het  ‘Het Knotsgekke Kermisbal’ met in de line-up onder andere RobotRock, De Draaivriendinnen, Mr Wix en de Vuurwerkdj’s. 

In Zuid-Oost staat de Borghlandhal, waar dit jaar de nieuwjaarseditie van Loveland is. Met grootheden als Felix da Housecat, Bart Skills, Secret Cinema en Dr. Lektroluv achter de draaitafels, belooft dit een groots dansfestijn te worden. In de Sugar Factory is het OLD=NEW, een mix van een aantal clubavonden tot één feest. Met Steven de Peven vs.  Carlos Valdez, Tom Trago, Lupe en ook hier Arjuna Schiks. Voor the Best of 2008: Oud Nieuws ga je naar Bitterzoet, hier laten onder andere Mr. Wix, Jim Aasgier en Leroy Rey horen waar het afgelopen jaar muzikaal om ging.

Zin in iets anders?
Oud en Nieuw kan ook een goede gelegenheid zijn om eens wat anders te doen. En daar is ook dit jaar genoeg keuze in. Bijvoorbeeld op de Stubnitz. Deze boot, die aangemeerd ligt bij het NDSM-terrein, luidt het nieuwe jaar in met Namasté, een mix van drum & bass, jungle break, dubstep en minimal. Dansen op onvervalste trance doe je op Ruigoord, waar je op de Trance Orient Express stapt naar een heel Hippy Newyear. Op de Dam gaat het er in Hotel Kransapolsky een stuk chiquer aan toe, op de derde editie van Dynasty. Een glitter en glamour dansfeest met alle discohits uit de jaren ’80 en ’90. Dansen op deze muziek kan trouwens ook in Odeon, Panama en Hotel Arena.

Zijn er dan alleen maar dj’s?
Nee, ook voor de liefhebbers van live muziek is er genoeg te doen. Bandjes kijken doe je bijvoorbeeld in Pacific Parc bij het Trailer Trash Gispy Circus, waar de Zuiveringshal is omgetoverd tot een enorme feestruimte waar bands en dj’s als Los Chicos en de Pedro Delgados de gemoederen bezig zullen houden. Op het NDSM-terrein organiseren de Magneetbar (van Lowlands) en Noorderlicht het minifestival Bright Light District met bands als Jaya the Cat, Matik en de Wicked Jazz dj's.