Ille shit bij License to Chill Part II

Nederlands hiphopfeestje in Bitterzoet

Tekst: Sebastiaan Coolen, Foto's: Anouck Wolf ,

De Bitterzoet was op 23 december het toneel van de tweede License to chill avond, georganiseerd door DC&The 4 Elementz. Met een ijzersterke line-up (Zwart Licht, Manu, Adonis en Hef, M.O. & Brakko) was de matige opkomst teleurstellend te noemen.

Nederlands hiphopfeestje in Bitterzoet

Wie wel de moeite genomen had te komen kreeg een ouderwets dope Nederlands hiphopavondje voorgeschoteld. De optredens starten weliswaar zo’n twee uur later dan gepland, maar toen kon het feest dan ook echt los gaan.

Zwart Licht
De avond wordt afgetrapt met het nieuwste paradepaardje van Topnotch; Zwart Licht. Het wordt al snel duidelijk waarom Kees de Koning zo enthousiast werd van het trio.

Producer Hayzee en de mc’s Akwasi en Leeroy Menace brengen een energieke set die de lauwe zaal uit de schulp laat kruipen. Vanaf minuut één stuiteren de heren over het podium en geven duidelijk hun visitekaart af.

Ze gaan tekeer als onweer bij heldere hemel. Bliksemschicht is dan ook de titel van het op 23 januari te verschijnen debuutalbum. Absoluut een trio met enorme potentie.

Manu
Na het spetterende optreden van Zwart Licht is de uitdaging voor Manu des te groter om de zaal net zo te laten rocken. Sinds Manu’s solodebuut, De Vloek Op de Overvloed, gaat het hard met de naar Amsterdam verhuisde man uit Gouda. Samen met broer Neo treedt Manu steevast op voor nagenoeg volle zalen. Het contrast met de matig gevulde zaal in Bitterzoet is daarom groot.

Toch weerhoudt dit Manu niet om met een vreselijke drive en passie tekeer te gaan. Hij staat bijna het gehele optreden tussen het publiek in en slingert zijn aanklachten richting de minister-president de zaal in.

Manu’s teksten zijn zeer doordacht en vaak een protest tegen het systeem en alleen daarom al meer dan de moeite waard om getuige te zijn van dit optreden.

Adonis & Hef
Na de uitstekende performance van Manu is het de beurt aan Amsterdammers Adonis & Hef. De heren blinken in deze thuiswedstrijd niet echt uit door originaliteit. Zo horen we de beat van Snoop Doggs' Gin and Juice voorbijkomen.Onlangs brachten de mannen, samen met rapper Crooks, de cd Streetknowledge uit.

Qua optreden is het enthousiasme aanstekelijk maar toch blijft het gevoel hangen dat de heren er tekstueel en muzikaal veel meer uit kunnen halen. Want dat ze skills bezitten maakt deze avond wel duidelijk.

M.O. & Brakko
Zowaar stroomt de zaal behoorlijk vol. En dat is ook niet gek, want de winnaars van de Grote Prijs van Nederland in de categorie hiphop/R&B, M.O. & Brakko, komen op het podium. Sinds hun debuutalbum Catharsis hebben de heren een uitstekende naam opgebouwd en hun ster is nog steeds rijzend. De kracht van het duo is vooral de afwisseling. Funky tracks worden net zo makkelijk afgewisseld met rauwe boombap.

Ook inhoudelijk zijn de heren erg sterk. Ze brengen de zaal dan ook goed aan het bouncen met hun energieke optreden. In 2009 valt dan ook het nodige te verwachten van de boyz. Al met al een waardige afsluiter van een feest dat niet de animo kreeg die het verdiende.