Arjuna Schiks: Producer met een eigen documentaire

Een doodnormale Hollandse jongen

Tekst en foto's: Claire van der Hall ,

Jong talent, gevierde producer, Grote Prijs Dance finalist in 2007, winnaar Vinylized 2008 en ga zo maar door. Arjuna Schiks is het allemaal. Documentairemaker Maarten Kal volgde minimalproducer Arjuna met zijn camera. Hij legde een alledaagse jongen vast die toevallig ook een talentvolle producer is. In StudioK werd de documentaire met een feestje gepresenteerd.

Een doodnormale Hollandse jongen

Arjuna is de documentaire die Maarten Kal over het leven van de jonge dj Arjuna Schiks maakte. Het werpt een licht op het leven van de jonge dj die afgelopen jaar Vinylized van stichting Grap won en met Konijntje samen met Willie Wartaal als AKA The Junkies een top 10 hit scoorde. De documentaire toont een jongen die zich niet uit het veld laat slaan en het wil maken in de harde muziekwereld.

 

Maar laten we het niet meer maken dan het is. Arjuna is een rustige jongen die werkt in de keuken van een restaurant en ontzettend veel van jointjes houdt. Hij lijkt zich soms niet bewust van wat er allemaal om hem heen gebeurt. Als hij met Isis en Dj Shiva bij TMF Re:action te gast is, gaat maar liefst twee maal zijn telefoon. Hij snapt er niets van: “Ik wordt nooit om dit tijdstip gebeld.”

 

In zijn eigen thuisstudio laat Arjuna verlegen wat oudere tracks horen. Hij blijft er bescheiden bij. Dat is zijn houding gedurende de hele documentaire. Hij lijkt een timide jongen die toevallig plaatjes maakt. Maar ondertussen wil hij niets liever dan een goede en gerespecteerde producer zijn. “Waarom zou je naar school gaan als je ook muziek kan maken?” vraagt hij als hij borden staat te spoelen in het restaurant.

 

Meelijwekkend is de scène waarin Arjuna de Grote Prijs voor zijn neus ziet gaat naar Matik. Hij klapt maar is overduidelijk niet blij. Als de kijker Arjuna de scène daarna de keukenvloer ziet zemen, ziet hij een gebroken jongen. Maar Arjuna laat zich niet uit het veld slaan. Maanden later doet hij mee aan de producerwedstrijd Vinylized, en wint! Vol zelfvertrouwen draait Arjuna tijdens het Amsterdam Dance Event op All Is One in de Westerliefde.

 

Alsof de documentaire ons wil overtuigen dat het met deze jongen wel goed komt. Maar daar hebben we altijd al vertrouwen in gehad. De documentaire wordt op 27 december in Smart Project Space getoond, op de Arie Biemondtstraat 101-111, Amsterdam.

 

Voor een impressie van de documentaire, klik hier.