Applescal wint de Grote Prijs in de categorie Dance/Producers 2008

De publieksprijs is voor de Space Pirates

Tekst:Thomas Meindertsma, Foto's: Claire van der Hall ,

Na een lange afvalrace vond 13 december de finale van de Grote Prijs van Nederland in de categorie Dance/Producers plaats. De zes finalisten kregen ieder twintig minuten om zich te bewijzen. Het werd duidelijk dat het genre dance zeer breed is en veel van de kandidaten gebruiken live-elementen in hun set.

De publieksprijs is voor de Space Pirates

De Grote Prijs in de categorie Dance/Producers, die al in de lente van start ging, wordt op 13 december afgesloten met de finale. De jury, bestaande uit Daan Snoek (Mojo), Bas Baetsen (programmeur Extrema) en Joost van Bellen (DJ en mede-eigenaar van Meubelstukken), moet uit de zes finalisten een winnaar kiezen. Zij baseren hun keuze op de live-sets van twintig minuten die iedere kandidaat tijdens de finale speelt. De avond wordt gehost door BNN-presentatrice Nicolette Kluijver.

Arjan Haakhorst en Helga te Boekhorst, die samen het duo Shock Royal vormen, mogen als eerste het podium betreden. Arjan bedient de computer, hij zorgt voor de beats en speelt daarnaast ook basgitaar. Zangeres Helga doet zowel qua zang als kledingstijl denken aan Roisin Murphy, maar weet het niveau van de ex-Moloko zangeres niet te halen. Het is tijdens hun optreden nog erg leeg in de zaal en het publiek dat er is lijkt niet erg onder de indruk van de muziek.

Terwijl op het podium de apparatuur van Tom Trago al klaargezet wordt, draaien Fokko Versloot en Koen Lebens hun set op het rechter balkon. Ze draaien hippe house met zware bastonen. Ze bouwen hun zet goed op, maar het blijft vrij rustig. Dat is ook aan het publiek te zien, het optreden wordt gewaardeerd maar er is niet veel beweging in de zaal.

Tom Trago, die na Fokko Versloot en Koen Lebens aan de beurt is, staat in vergelijking met de andere finalisten al redelijk op de (internationale) kaart. Hij wordt door Nicolette Kluijver ook min of meer gepresenteerd als de ster van de avond. De DJ maakt in zijn set erg veel gebruik van zijn vocoder en hij looped zijn vocalen en keyboardpartijen handig door elkaar. Hij is eigenlijk de eerste die zijn publiek probeert aan te zetten tot dansen, met gematigd succes.

De beurt is aan Applescal, met zijn 21 jaar is hij de jongste finalist. Hij draait op het linker balkon. Hij duikt tijdens zijn optreden bijna in zijn laptop en lijkt helemaal op te gaan in zijn muziek. Zijn stijl is ingewikkeld en moeilijk te omschrijven. Als jongste deelnemer weet hij de subtielste set neer te zetten.

Applescal wordt opgevolgd door het viertal Space Pirates, waarvan gelijk duidelijk is dat ze veel fans mee hebben genomen. Bij hun opkomst wordt er hard gejuicht en iedereen stroomt naar voren. Bij dit viertal ligt de nadruk ligt op entertainment, ze zijn gekleed in zwarte pakken met witte masker. Ze gaan los op het podium en delen maskers uit aan het publiek. Hun muziek is een rauwe mix van electro en techno met live vocalen. Het is duidelijk dat dit de publieksfavoriet is.

De afsluiter van de finale is Jap Jap, die van achterin de zaal zijn set speelt. Zijn stijl is rustige ambient met live dromerige vocalen. Aan het einde van zijn set wordt hij nog even bijgestaan door een gitarist. Zijn optreden behoort niet tot de besten van de avond. Het publiek staat stil en lijkt eigenlijk vooral te wachten op de ontknoping.

In het half uur voor de prijsuitreiking treedt Matik nog op, de band die in 2007 de Grote Prijs in de categorie Dance/Producers won met een energieke combinatie van dance en rock. De prijsuitreiking begint met de Musicmaker Publieksprijs, deze wordt niet onverwachts gewonnen door de Space Pirates. Bij de enige echte Grote Prijs is het spannender. Uiteindelijk blijkt Applescal de winnaar. Op het eerste gezicht een onverwachtse winnaar, maar toch zeker een verdiende winst. Fokko Versloot en Koen Lebens worden tweede.