3VOOR12/Amsterdam blikt terug op 2008

Van kekke blazers tot battlekoning

Rens van den Boogaard ,

2008 was behalve een kwalitatief hoogstaand Amsterdams muziekjaar ook het eerste volledige kalenderjaar van deze site sinds 3VOOR12/Amsterdam uit het slop werd getrokken. Een terugblik op enkele hoogtepunten van het afgelopen Amsterdamse muziekjaar door de ogen van 3VOOR12/Amsterdam.

Van kekke blazers tot battlekoning

2008 was behalve een kwalitatief hoogstaand Amsterdams muziekjaar ook het eerste volledige kalenderjaar van deze site sinds 3VOOR12/Amsterdam uit het slop werd getrokken. Een terugblik op enkele hoogtepunten van het afgelopen Amsterdamse muziekjaar door de ogen van 3VOOR12/Amsterdam.

Voicst en de release van het jaar
Het jaar werd met een knal ingeluid door de release van Voicst's tweede album A Tale of Two Devils. Sterke liedjes, kekke blazers, verbeterde zang en samples van About's Rutger vormden een meesterwerk dat niets dan lof oogstte. De band zette dat live, met Rutger achter de knoppen en een drietal blazers, nog eens extra kracht bij. Nadat Noorderslag en het Nederlandse clubcircuit waren ingepakt moesten ook de festivals er aan geloven. Overigens bleven de liedjes in intieme setting ook fier overeind.

Niet verwonderlijk dus dat Voicst in alle eindejaarslijstjes tussen internationale namen hoge ogen gooide en in de top 10 van Amsterdamse releases van 3VOOR12/Amsterdam op nummer 1 eindigde. Andere bands die het daar goed deden waren zZz, dat in november met een sterk tweede album kwam, en The Moi Non Plus, dat met noisy indie van internationale allure live al tijden imponeerde en de energie van het podium verrassend goed naar plaat wist te vertalen.

Amsterdam Songwriters Guild
Het Amsterdam Songwriters Guild is niet langer een goed bewaard geheim voor de vaste bezoekers van de dinsdagavonden in Sappho. Het collectief stond op de Parade, organiseerde in samenwerking met Live In Your Livingroom een eigen festival (Club Canape) en voegde zich bij het nieuwe boekingskantoor De Harmonie. In mei werd dan ook nog eens de eerste verzamelaar gepresenteerd in een propvolle Bitterzoet (bekijk ook de video-impressies).

Bekendste gildelid Lucky Fonz III werd troubadour bij De Wereld Draait Door en speelde, als eerst Nederlander ooit, solo in de grote zaal van Paradiso. De andere grote ster uit het gilde, Leine, kende een topjaar met optredens op onder andere North Sea Jazz en Lowlands en in het Vondelparktheater. Bovendien kwam haar prachtige debuutplaat Truth Be Told uit.

10 jaar 3VOOR12: De Amsterdamse Sessies
In mei bestond 3VOOR12 alweer 10 jaar en om dat te vieren werden de lokaalsites ingeschakeld. 3VOOR12/Amsterdam filmde gedurende een week in totaal 23 Amsterdamse artiesten op voor hen bijzondere locaties in Amsterdam. De bijna twintig uur film die dat opleverde werd in een nacht gemonteerd en teruggebracht tot een uitzending van 3 uur die te zien was op internet en in De Balie, waar The Tunes er een heus feest van maakten.

Te zien waren onder andere Gram achter een raam op de wallen, Lefties Soul Connection in een piepkleine platenzaak, Scram C Baby in de keuken van hun favoriete restaurant en Leine in het weiland bij Duivendrecht waar ze ooit een liedje over schreef. Het verslag met alle Amsterdamse foto's en filmpjes van 10Y3V12 is terug te vinden in het speciale dossier.

Na 15 mei kwam het extra materiaal van de sessies beschikbaar en in oktober werd een nieuwe serie Amsterdamse Sessies opgenomen. Ook in 2009 gaat 3VOOR12/Amsterdam door met het opnemen van Amsterdamse Sessies.

De Jeugd van Tegenwoordig wint 3VOOR12Award
Wie dacht dat De Jeugd van Tegenwoordig met Watskeburt een eendagsvlieg was kwam dit jaar bedrogen uit. Met het tweede album De Machine bewezen Vieze Fur, Willie Wartaal en P. Faberge blijvertjes te zijn. Bas Bron's electrobeats zijn bovendien nog dansbaarder dan voorheen. Niet voor niks sleepte De Jeugd de 3VOOR12Award in de wacht.

Ook in de finale van de Grote Prijs deden Amsterdamse hiphoppers van zich spreken. M.O. & Brakko wonnen de finale en staan 29 januari in Club 3VOOR12/Amsterdam. De tweede plek was voor Manu die dit jaar een sterk debuutalbum afleverde en een intense sessie op zijn eigen Osdorpse boerderij deed. Een andere finalist was Surya, die in een Amsterdamse Sessie al liet zien een rappe tong te hebben en even later dan ook de Freestyle voor de GRAP won.

Afscheid van 11 en het model van Polder
Voor de danceliefhebbers stond 2008 vooral in het teken van het afscheid van 11. Goed nieuws is alvast dat 11 in 2009 op een nieuwe locatie doorgaat. Hopelijk in 2009 ook positiever nieuws voor feestboot MS Stubnitz, waarvan het voortbestaan aan een zijden draadje hangt. Gelukkig waren er dit jaar op het schip bij de NDSM-werf nog zeldzaam goede feestjes, zoals Tiergarten.

De Grote Prijs in de categorie producer/dance ging dit jaar naar de sinds kort Amsterdamse Applescal. De Amsterdamse producers van het jaar zijn zonder twijfel Lauhaus en David Labeij van Polder. Met de cd Poldermodel heersten ze over de Amsterdamse dansvloer en werden genomineerd voor de 3VOOR12Award.

Club 3VOOR12/Amsterdam
De clubavond van 3VOOR12/Amsterdam werd nieuw leven ingeblazen. Tijdens de eerste editie, op 8 oktober in Bitterzoet, stonden niet de minste namen op het affiche. Leine, Manu en The Tunes, die niet voor niks allemaal al eerder in dit jaar overzicht werden genoemd, zorgden voor een gevarieerde avond van hoog niveau. DJ PunchOut Pat (bekend van de Poptrash-avonden) zorgde dat het nog lang gezellig bleef.

Op donderdag 29 januari is de volgende editie van Club 3VOOR12/Amsterdam, wederom in Bitterzoet. Dit maal een speciale hiphopeditie met oudgediende Diggy Dex, battlekoning Surya (met Robian) en kersverse Grote Prijs-winnaars M.O. & Brakko. En hopelijk wordt dat de voorbode van een nieuw muzikaal topjaar voor Amsterdam.

Alle artiesten, podia en natuurlijk jij - de sitebezoeker - heel erg bedankt voor een geslaagd jaar. Tot in 2009!