Vandaag keken we uit naar IJsland, de frisse samenwerking van Sef en Abel. En we verheugden ons op het weerzien met onze Vlaamse vrienden van Soulwax. Met drie drummers zetten zij een majestueuze sound neer., maar dat was niet genoeg om in de dag top 10 te komen. Maar het meest verrast werden we door de Britse Sugababes. Nog nooit zagen wij zoveel mensen rond de Alpha. Sampha was vandaag de winnaar.

10. Fred again..

Het eerste kwartier van de set is een lang intro, en na een halfuur begin je te wensen dat ie weer eens met Skrillex op stap gaat in plaats van thuis door mindfullness-Insta-accounts te scrollen. Gelukkig start hij precies dan ‘Rumble’ in, de vurige track die hij samen met Skrillex en Flowdan maakte, en wel op een verhoging midden in de Alpha voor de afwisseling. En zo gaat het elke keer. Steeds weer laat hij de set inkakken, steeds weer pakt hij de aandacht terug met een flard drum ’n bass of een subtiel Moderat-citaat. 

>>> lees verder

9. Personal Trainer

Rustig beginnen, toevoeging van een saxofoon, keyboardsolo’s, en gewoon eindigen met een enorme gitaarexplosie. Cool. Losjes als altijd voert de band deze tracks uit, met spontane toevoegingen van de trompet en gezellige samenzang. 

>>> lees verder

8. IJSLAND

In een half uurtje weet het duo een enorme massa tot ver buiten de India op de been te brengen. Dat deden de twee eerder dit jaar ook op Down The Rabbit Hole met succes. Je voelt hier de energie van een punkband uit de tijd ‘toen alles nog kutter was’. 

>>> lees verder

7. Backxwash

Dan snap je wel dat ze al die pijn kanaliseert in regelrechte horror rap, industriële beats versneden met samples van metalbands. Dan snap je wel dat ze met een schuurpapieren strot schreeuwt de duivel te hebben ontmoet in de moshpit (terwijl er eentje wordt opengetrokken op razende blastbeats), en dat er religieuze afbeeldingen op de schermen langsflikkeren, naast visuals van Angela Davis, Malcolm X en Nina Simone. 

>>> lees verder

6. Master Peace

Peace Okezie is een indiekid en maakt geen geheim van het decennium waar hij gretig uit put. Houden we van de zeroes? Van indie sleaze? Ok, come on. De Brit groeide op in een tijd dat de Bloc Party’s van deze wereld rock op de dansvloer brengen.

>>> lees verder

5. Arooj Aftab

Die stagepresence maakt een hilarische, al dan niet wat verstrooide indruk, en vormt een maf contrast met haar serieuze repertoire: een complexe mengeling van folk, jazz, Zuid-Aziatische klassieke muziek en ambient, waarin eeuwenoude sufi-gedichten op volstrekt eigen wijze opnieuw worden geïnterpreteerd. 

>>> lees verder

4. Lander & Adriaan

Dance volgestopt met blue notes, met elke paar minuten een totaal ander krankzinnig ritme. En dan ineens keihard rechtdoor, alsof het vijf uur ‘s nachts in de Bravo is. 

>>> lees verder

3. Sugababes

Ze zingen kraakhelder bij de erg toffe Sweet Female Attitude-cover ‘Flowers’ die ze ooit met DJ Spoony opnamen. Er hangt een constante euforie boven het Alpha-terrein, simpelweg door te zien en horen hoe deze drie popsterren het voor elkaar boksen.

 >>> lees verder

 

2. Fat Dog

Bij Fat Dog moet je brein op slaapstand. De opgefokte circusbeats zijn perfect om op te springen en de band speelt met een enorme kracht. Daarbij is Love een flinke frontman met een goede brulstem die hij zo een octaafje omhoog tilt om zijn punt kracht bij te zetten. 

>>> lees verder

1. Sampha

Het voelt haast alsof je aan de poorten van de hemel staat. Fel wit licht, een engelenstem die zingt: ‘I’ve been lifted by her love, I fell lifted from above’, dromerige geluidjes die vast bij het hiernamaals horen. 

>>> lees verder
 

Volg Lowlands het hele weekend via onze livestream en kijk op zaterdag 17 augustus, 22.05 uur en zondag 18 augustus, 21.10 uur naar de VPRO, NPO 3, of kijk terug via NPO Start