Het Amsterdamse dubstep- en grimefeest Oi! keert op de woensdagnacht van Amsterdam Dance Event na 7 jaar terug naar Paradiso. Op de line-up de grootste dubstep headliners mogelijk: Skream en Benga. De giganten stampen stevig door, maar het zijn de lokale helden die het genre laten stralen.

De kelder van Paradiso, net voor middernacht op de woensdag. Op deze aftrapnacht van het vijfdaagse feestfestijn is het in het piepkleine zaaltje van de poptempel al vroeg flink aan. Brutuzz staat achter de tafel en door de speakers schelt de tekst “I LOVE DUB MUSIC”, wat hartelijk wordt ontvangen door een hossende groep jongens met petjes die enthousiast de melodie van 'Changes' van Mala meeneuriën. Met tracks als 'Antagonist' van TMSV en 'Small Room' van Joker duwt en trekt hij al vroeg met de verwachtingen van het publiek. Om kwart over 12 weet hij zelfs de kelder al te laten ontploffen met de eerste backspin, waarna je ook de eerste verzuurde bassfaces kan spotten! Sick!

We staan op “Oi!”, een dubstep- en grimefeest dat vroeger bijna iedere maand plaatsvond en een legioen aan trouwe volgers had. Zeven jaar geleden vierde het zijn laatste editie, waarna het uit de feestroulering is gehaald. Maar nu zijn ze terug! En dat is uniek, want dubstep en grime zijn nou niet bepaald de genres die op dit moment in toonaangevende clubs worden geprogrammeerd. Festivals als Dekmantel en Draaimolen geven het genre nog wel een plaats om te schitteren, maar in de danspaleizen is het bijna een uitgestorven genre geworden. 

“Oi!” is niet de enige naam die vanavond terugkeert na een afwezigheid van bijna 10 jaar. Skream en Benga zijn de sterren waarvoor iedereen z’n agenda leegveegde. Vroeger heersten zij als koningen over het Dubstep-koninkrijk, maar voor de nieuwe generatie zijn ze slechts een vergeten legende. Samen legden ze de eerste stenen van de dubstep, wat is uitgegroeid tot het giga-dance kasteel dat begin 2000 de wereld veroverde. Met de superboyband Magnetic Man (samen met Artwork) scoorden ze meerdere top 10 knallers en de dubsteptrein leek vol gas de wereld te veroveren. Helaas is het daar niet van gekomen. Benga maakte bekend dat hij door zijn drugsgebruik schizofreen was geworden en stopte met optreden. Skream focuste zich op techno en house, en raakte dubstep niet meer aan. Mede door de exit van de twee supersterren verdween het genre in Europa naar de achtergrond.  

Tekst gaat door onder foto.

sfeer op ADE 2024

Skream + Benga op ADE 2024

Maar daar denken we vanavond niet aan. Het duo brengt hun set op gang met een enorm geweld en voor een uur lang wordt het publiek gebombardeerd met eigenlijk alleen maar bangers. Tracks als 'Six to Six' van Samba krijgen voor het eerst een backspin, maar als de monsterhit 'Night' begint, verandert de hele vloer in een kolkende zee van moshende mensen. Een ongelukkige voorbijganger met een tray bier voor zijn hele vriendengroep ziet moedeloos zijn aankoop verloren gaan. 

Het is een indicatie van de rest van de set. Alleen. Maar. Bangers. En helaas niet op de goede manier. De sets hiervoor trokken en duwden langzaam naar een climax, maar de headliners rijgen iedere drop direct achter elkaar. Voor de eerste vijftien minuten is het een feest, maar daarna zie je de energiemeters snel leeglopen. Zelfs de viking-lookalike die op het podium is geklommen om de troepen aan te voeren ziet er afgepeigerd uit en moet de spreekwoordelijke strijdbijl in de ring gooien. Maar als de laatste plaat losbarst, de nieuwe Charli xcx-remix, schraapt iedereen toch nog het laatste beetje energie bij elkaar en zie je de hele Paradiso-vloer in één grote moshpit veranderen - gewoon om het af te leren.

Oi! presents Skream b2b Benga

Woensdag van 23:30-5:00

Gezien: Brutuzz, Gomes, Skream b2b Benga, Neffa-T, Moroman

Het Hoogtepunt: Neffa-T die met vier tracks tegelijk alles aan elkaar mixt, inclusief fan club er naast

De sfeer: Keihard een bassface trekken terwijl je flink staat te hossen 

De plaat: De hele Paradiso verandert in een moshpit op Night van Benga

Het stokje wordt aan het einde van de avond overgedragen aan Neffa-T, een van de meest technische DJ’s uit de UK. Terwijl de rookruimte vol zit met uitgebluste feestgangers, staan naast de booth negen fanatieke bedroom DJ’s alsof ze bij een muzikale bedevaart zijn. “HAVE YOU SEEN HIM? HAVE YOU SEEN HIM MIX?!” Tracks die niet zouden misstaan bij de gemiddelde techno-avond worden gemixt met UK baslijnen, waardoor de Shazam van de fanclub langs de zijlijn onmogelijk uit kan maken wat er aan de hand is. 

Het is inmiddels iets na 4'en en de zaal van Paradiso staat nog vol met alleen de echte dubstep fanaten. Moroman weet het publiek nog met klassiekers als 'Goblin' van Coki op de been te houden, maar het grootste deel vertrekt toch langzaam richting de uitgang. Maar goed, het is de eerste avond van focking ADE, misschien is een beetje slaap pakken niet eens zo’n slecht idee...

Gomes op ADE 2024