Met bonkend hart kijken we uit naar Draaimolen, het Tilburgse dancefestival dat dit jaar een waanzinnig eigenwijze programmering neerzette. Spannende, opmerkelijke en soms ronduit bizarre b2b-combi's, coole nieuwe dj's en primeurs op Nederlandse bodem. Hier kijken wij zoal naar uit.

Vrijdag 8 september

Benny Rodrigues b2b Job Jobse

18:00 - 21:00 bij Strangelove

Bijna ieder jaar timmerde Job Jobse eigenhandig een stage op Draaimolen in elkaar, dit jaar ontfermt-ie zich over de voormalige mainstage. Daar programmeerde hij zichzelf met allemansheld Benny Rodrigues, en dat is een mooie kans om zichzelf weer eens van een andere kant te laten zien. Dus niet de hardhouse en trancebangers waarmee hij Lowlands platlegde, maar wat meer in de lijn van Benny’s platencollectie. Zalig om deze twee nationale schatten eens samen te zien shinen.

Evian Christ & Torus (live)

21.00 – 22.30 bij Strangelove

Wat een match made in heaven, de Haagse trance-vernieuwer Torus zij-aan-zij met zijn Britse evenknie Evian Christ. Allebei pakken ze op hun eigen manier elementen van de commercieelste trance en pop, en naaien die opnieuw aan elkaar in compromisloze sets vol FUN. Op Draaimolen presenteren ze hun liveshow, wij rekenen op een mindblowing set met een knetterend lichtplan.

Blawan b2b Skrillex

22.30 – 00.30 bij The Pit

Dit jaar heeft Draaimolen maar liefst 27 (!!!) b2b’s geboekt, maar de prijs voor de raarste curveball? Het gaat nek-aan-nek tussen The Pit en de Mainstage, die KI/KI blijkt af te sluiten met Sevdaliza (say whut?!). Precies tegelijkertijd dus met freaktechno-producer Blawan en Skrillex, het dubstep-icoon dat twee albums dropte, besties werd met Fred again.. en Four Tet, met dat duivelse trio Coachella afsloot en daarna op de afterparty draaide met z’n nieuwe dj-voorbeeld, de Nederlandse superster Jyoty. Zoooooveel vragen, benieuwd waar dit heen gaat.

Octo Octa (live)

23.00 – 0.30 bij Forest Rave

Vrijdag opent Octo Octa haar eigen bosrave met haar geestverwant en dj-partner Eris Drew, met een b2b van een uurtje. Elf uur later sluit ze datzelfde podium zelf weer af met haar oldschool house en extatische rave, en daar presenteert ze haar nieuwe live-set.

Hidden gems

Verraco
Uitstekende binnenkomer, deze Colombiaanse dance-veelvraat die met z’n TraTraTrax-crew op Dekmantel de heupen smeerde met reggaeton en dembow.

Bashkka
Techno-producer Nene H zwaait dit jaar de scepter bij de Tunnel met haar label Umay. Eén van haar gasten is Bashkka, een Turks-Duitse die tijdens ADE al opviel met trancey house en trancey techno.

Florentino
Een Brit die z’n liefde voor de UK soundsystem-cultuur versmelt met z’n Latijns-Amerikaanse roots. Zijn dembow/reggaeton/bass-edits zijn als mentos in een colafles: een grote explosie!

Ehua b2b DBridge
Hele spannende combinatie: drum ’n bass-veteraan DBridge gaat zij-aan-zij met Ehua, een experimentele techno/bass-dj met een voorliefde voor aardschokkende percussie.

Zaterdag 9 september

Chuckie en De Schuurman

17.30 – 19.00 bij Strangelove

Dit jaar koppelt Draaimolen een boel dansvloerveteranen aan hun jongere geestverwanten. Zo ook bubblingheld Chuckie aan De Schuurman, de Hagenees die doorbrak via het Oegandese label Nyege Nyege en wiens billenschudanthem ‘Nu Ga Je Dansen’ wordt grijs gedraaid op de dansvloer. Allebei zijn ze gestoord excited over deze gig (ze kijken er al maaaaanden naar uit!), dus dan weet je: dit wordt mayhem.

James Holden

19.30 – 20.30 bij The Chapel

Altijd al was het kleine podium The Chapel wat minder op de dansvloer gericht, met eigenwijze live-sets en hier en daar een experimentele popartiest. Dit jaar is de programmering er meer Rewire dan ooit. We vinden daar ook James Holden, de eigenwijze Brit die in maart zijn vijfde plaat uitbracht, een uurlange, geestverruimende trip langs abstracte elektronica, free jazz en psychedelica.

Call Super b2b Pariah

21.00 – 23.00 bij The Pit

Voam-labelbazen Pariah en Blawan zwaaien dit jaar samen de scepter bij The Pit, maar draaien niet zij-aan-zij. Nee, dit jaar ruimt Blawan het veld voor Call Super, ook al zo’n serieuze mixmeester die in z’n eigenwijze sets niet zelden de randen van de dansvloer opzoekt, en toch heel veel plezier uitstraalt in zijn platenkeuze.

Eris Drew b2b Helena Hauff

23.00 – 00.30 bij Forest Rave

Nog zo’n b2b waarvan je op voorhand niet echt een voorstelling kunt maken, want op het eerste gezicht zijn de twee grote underground-dj’s en vinylheldinnen behoorlijke tegenpolen. Zo extatisch als de oldschool raveplaten van Eris Drew zijn, zo venijnig zijn de platen van haar Duitse sparringspartner. De electro en technoplaten waarmee ze haar laatste Fabric-mix volstopte zal Helena Hauff vast niet draaien, dus waar ze samen op uitkomen…?

Hidden gems

Gigi FM b2b Quelza
Leuk paar, deze twee Fransozen die doorbreken via Berlijn met technosets vol vernuftige technische trucs en ritmische verrassingen.

Rhyw (live)
Zijn gemuteerde techno-anthem ‘Honey Badger’ was vorig jaar verreweg de vetste release op het label van Blawan en Pariah, gaat zijn live-set net zo hersensmeltend zijn?

Mala b2b Darwin
Natuurlijk is dubstep-revivalist Darwin schatplichtig aan Mala, die met zijn Digital Mystikz vorm gaf aan de dubstep-oerknal. Hun eerste b2b ooit wordt gegarandeerd  gekkenhuis.

Marina Herlop (live)
Zullen we dit maar deconstructed piano music noemen? Deze Spaanse slaat haar kristallen composities kapot met krakende kickdrums (en zingt er heel mooi overheen).