Ze was al jaren geliefd, maar 2023 gaat de boeken in als het jaar van de doorbraak van Caroline Polachek. Zelfs een fikse keelontsteking aan het begin van de festivalzomer kon haar niet weerhouden. Wie haar plaat kent weet dat ze zuinig moet zijn op die keel, want Polachek's album staat vol van de vocale acrobatiek. Ze voert dit jaar onze top 25 van beste albums van het jaar aan, gevolgd door een vrouw die zalen tot tranen toe kan raken en een Australische popster in extase.

1. Caroline Polachek - Desire, I Want To Turn Into You

‘Iéeeeeieeeeieeee!’ Er heeft nog geen toets geklonken, er is nog geen drumcomputer aangezet. De eerste seconden van haar tweede album Desire, I Want To Turn Into You schiet Caroline Polachek a capella bizar ver de hoogte in, om twee octaven naar beneden te duikelen. De leukste popster van 2023 heeft het gigantische bereik van een operazangeres, en een bizarre controle over haar stem. Zo start ze ‘Welcome To My Island’ als een sirene die Odysseus probeert te verleiden naar haar eiland te trekken, als een nimf die begeerd wil worden, en wil dat je nooit meer weggaat. Wat volgt is een acrobatisch pop-hoogstandje, een album waarmee Caroline Polachek de belofte die al een paar jaar aan haar kleeft in een klap waarmaakt.

2. RAYE - My 21st Century Blues

Het is haar eerste kindje, haar oogappeltje, haar allergrootste trots, vertelde RAYE vorige maand over haar debuutalbum in een uitverkocht Paradiso. Tien jaar duurde het voordat de Britse singer-songwriter de kans kreeg om die plaat te maken, en op My 21st Century Blues is ze eerlijk over waarom het zo lang duurde. In openhartige popsongs met vleugjes Amy Winehouse-esque soul en r&b vertelt RAYE dat ze jarenlang werd uitgebuit en misbruikt in de muziekindustrie voor ze besloot om independent te gaan, maar dat niemand – ook ‘all the white men CEO’s’ niet – haar klein kan krijgen. Nope, RAYE blijft koste wat het kost haar dromen najagen. Zoals ze op ‘Ice Cream Man’ zelf zingt, is ze ‘a very fucking brave strong woman’.

3. Troye Sivan - Something To Give Each Other

Van de drie stomend hete videoclips tot de smachtende songteksten: de Australische popster Troye Sivan barst van brandende verlangens, en die vinden we dus terug in alle hoeken en kieren van zijn muziek. In de euforische housepop, de slowmotion Franse disco en de stijlvolle microdance met een topsample van Jessica Pratt.

4. Sef - Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven Maar Niet Voor Een Vlag

Met de PVV als grote verkiezingswinnaar en het Israëlische geweld in Palestina voelt het meesterwerk van Sef urgenter dan ooit. Hij gaat thema’s als nationalisme, kapitalisme en ongelijkheid te lijf zonder al te cynisch te worden, maar met een optimistische blik en muzikale rijkheid die hem de 3voor12 Award opleverden.

5. Little Simz - NO THANK YOU

Is het verstandig om een album uit te brengen halverwege december, wanneer de scores overal zijn opgeteld en de eindejaarslijstjes al zijn samengesteld? Misschien niet, maar dat kon Little Simz totaal niet schelen toen ze vorig jaar rond deze tijd NO THANK YOU uitbracht. Haar nieuwe album is een middelvinger naar de muziekindustrie, de bloedzuigers die geld willen verdienen over haar rug, de CEO’s die geen fuck geven om haar kunst. Ontzettend urgent en krachtig, zo’n plaat waar je niet omheen kan.

6. Sufjan Stevens - Javelin

Wat een hartverscheurend jaar moet Sufjan Stevens hebben gehad. Hij bleek getroffen door een heftige autoimmuunziekte, en nu moet hij stapje voor stapje weer oefenen met lopen. En Javelin, zijn eerste singersongwriter-plaat sinds 2015, draagt hij op aan zijn levenspartner, die in april dit jaar is overleden. Zo lijkt Javelin inderdaad ondergedompeld te zijn in liefde en verlies, zoals hij steeds maar weer bezingt in bloedmooi gearrangeerde songs die rechtstreeks door de scheurtjes van je hart naar binnen glippen.

 

7. Yves Tumor - Praise A Lord Who Chews But Which Does Not Consume; (Or Simply, Hot Between Worlds)

Voormalig noise-artiest Yves Tumor schrijft tegenwoordig regelrechte rock-bangers met Grote Riffs en Giga-hooks. Waarin de gekte wel degelijk doorschemert: de plaat begint met een ijzingwekkende gil en beat van angstig in- en uitademen, en telkens weer kiest hen voor de avontuurlijkste hoekjes in het genre.

8. Sofia Kourtesis - Madres

Het klinkt allemaal zo mooi. Peruaan in Berlijn, wereldreiziger, het leven achterna, kiezen voor de muziek. Totdat je daar zit, aan de andere kant van de wereld, en je vader sterft aan leukemie. In de lockdown. Sofia Kourtesis, geboren in Lima, kwam in februari van 2021 - de wereld zat potdicht - met de ontroerende elektronische ode aan haar vader, 'La Perla'. Dat haar volwaardige debuut ruim twee jaar later druipt van heimwee en melancholie is geen verrassing. Madres is een ode aan familie en aan het moederland van elke immigrant, gevat in prachtige elektronische popsongs.

9. Mandy, Indiana - i've seen a way

Ergens achter de deur van een nachtclub staat een industriële technoband te spelen, ergens klinkt de kickdrum dof en ver, dwars door de betonnen muur heen. Zo zit het debuutalbum van de Britse band Mandy, Indiana – Brits ja, hoewel zangeres Valentine Caulfield een Française is – steeds op het randje van knallen, geholpen door Giant Swan's Robin Stewart en Daniel Fox van Gilla Band. Makes sense.

10. yeule - softscars

De Zuid-Koreaanse yeule noemt zich een cyborg, een artiest die zich zielsongelukkig voelde in het lichaam waarin hen is geboren en online (en in hun muziek) een persoonlijkheid wist te creëren die wél eigen voelde. Met zanglijnen vol digitale vervorming dus, maar in essentie is softscars een geweldige shoegazey, noisey indierockplaat.

11. Jungle - Volcano

Hoe Jungle’s vierde album Volcano klinkt? Nou, precies als een plakkerig strandfeestje aan het einde van de zomer, een ondergaand zonnetje aan de horizon. Minder dansvloer zoals op Loving In Stereo, nu juist wat meer laidback, wat meer met de tenen in het zand. Meezinger ‘I’ve Been In Love’ voelt door de zwoele vocals van Channel Tres en de sprankelende synths als een bedwelmende zomerliefde. De conga’s en tropische riffjes op ‘Every Night’ en ‘Coming Back’, de dromerige harmonieën op ‘Palm Trees’ –– oh, Volcano is als het muzikale equivalent van een zonovergoten vakantie.

12. boygenius - the record

Eindelijk! Een album van boygenius! De sad girl supergroep met Phoebe Bridgers, Julien Baker en Lucy Dacus bracht dit jaar the record uit, vijf jaar na hun debuut-ep. Op the record smelten de individuele krachten van het drietal samen: Dacus’ hartverscheurende teksten die door merg en been snijden, Bridgers’ cynisme en Baker’s rauwe emotie. Het resultaat? Een emotionele ode aan vriendschap en de helende kracht daarvan. Tissues, iemand?

13. Olivia Dean - Messy

Oh, Olivia Dean’s Messy klinkt echt als een warme zomeravond waarop de zon langzaam ondergaat, en het idee hebt dat de wereld aan je voeten ligt. De debuutplaat van de Britse singer-songwriter (die meedeed op Loyle Carner’s laatste plaat!) is een verzameling van lieve soulpopliedjes over opgroeien, (zelf)liefde en familie. Die tracks worden bij elkaar gehouden door Dean’s optimistische songwriting en superwarme stem die als honing door je speakers glijdt. 

 

 

14. Jessie Ware - That! Feels Good!

Op haar vijfde album That! Feels Good! (met twee! uitroeptekens!) ontpopt de Engelse soulpopzangeres Jessie Ware zich definitief als feelgood queen. Wees jezelf, bevrijd jezelf, dans tot je parelketting sneuvelt, roept ze je toe met een luchtigheid en frivoliteit die ook echt bevrijdend voelt. Met een vrolijke knipoog naar Donna Summer in de verleidelijke voicenotes die Jessie Ware's vrienden instuurden. Op Lowlands bewees ze ook op het podium de discodivastatus moeiteloos te kunnen dragen.

15. Elias Mazian

De liedjes die dj Elias Mazian vóór corona schreef (en die middenin de lockdown uitkwamen) stonden al bol van de melancholische mijmeringen, die van ná de lockdown draaien helemaal om eenzaamheid en verlies. Hij verpakt ze in stijlvolle, niet al te uitbundige synthpop liedjes, niet bedoeld voor de dansvloer, of hooguit heel, heel laat. Ontroerend is 'Te Laat', over een relatie die uit elkaar valt, of eigenlijk al verleden tijd is. En bijzonder knap om je te wagen aan een Doe Maar cover en niet nat te gaan.
 

16. Grian Chatten - Chaos For The Fly

Fontaines D.C. frontman en erkend poëet Grian Chatten is een productief man. Hij had alweer een heleboel songs klaar liggen die niet zo bij zijn vurige postpunkband pasten, en dus maakte hij een soloplaat die grote thema's als de dood verpakt in alledaagse observaties als een wandeling langs een verlaten casino. Qua arrangementen is het allemaal wat eleganter, met akoestische gitaar, piano en zelfs strijkers. Jammer dat hij niet van plan is ze live uit te komen voeren.

17. Lana Del Rey - Did you know that there’s a tunnel under Ocean Blvd

‘This is the experience of being an American whore,’ zingt Lana Del Rey op ‘A&W’, het grote hoogtepunt van haar negende studioalbum, Did you know that there’s a tunnel under Ocean Blvd. Drie minuten lang vertelt ze over het leven van ‘de andere vrouw’, tot de getergde pianoballad uit elkaar wordt getrokken door een beatswitch, de bas vier minuten door je hele lichaam vibreert, haar stem heftig geprocessed. Nog altijd zingt de Amerikaanse chanteuse over tragische liefde, haar geknakte zelfbeeld en haar pijn, maar op deze bloedmooie plaat keert ze weer terug naar de hiphop- en trapbeats die ze links liet liggen sinds Norman Fucking Rockwell! (2019).  

18. Youth Lagoon - Heaven Is A Junkyard

Een heftige reactie op medicatie kostte hem bijna zijn leven, en hij moest acht maanden herstellen voordat hij zijn stem weer terugvond. Dus besloot Trevor Powers voor het eerst in acht jaar tijd weer een Youth Lagoon-album te maken. Nog altijd durft hij zijn stem niet te verheffen, vaker fluistert hij over fabelachtige indiefolkarrangementen.

19. Olivia Rodrigo - GUTS

De jeugdige naïviteit van Olivia Rodrigo's debuut maakt op opvolger GUTS plaats voor verbitterde desillusie. De Amerikaanse popster is geen tiener meer. Nope, ze is inmiddels een jonge vrouw die heeft geleerd dat er ergere dingen zijn dan dat eerste gebroken hart. Met puntige poptracks met een likje Wet Leg stelt GUTS de vraag: waarom vinden we het in godsnaam normaal om zulke onrealistische verwachtingen te hebben van jonge vrouwen?

20. Buck Meek - Haunted Mountain

Big Thief gitarist Buck Meek pende een intieme collectie folksongs bij elkaar over zijn huis op een berg, de Nederlandse liefde van zijn leven (zangeres Germaine Dunes!) en zijn uit de hand lopende morbide jeugdherinneringen. Zijn songs klinken zo gemakkelijk, moeiteloos en zijn alles behalve vernieuwend, maar juist in die achteloze kwaliteit schuilt de kracht van dit album. Op de zondagochtend van Into The Great Wide Open tekende hij voor een verstild hoogtepunt.
 

21. Amaarae - Fountain Baby

De stroom succesvolle popartiesten uit West-Afrikaanse landen (met name Nigeria en Ghana) is momenteel overweldigend. Ook vanaf de andere kant van de oceaan wordt dat nauwlettend in de gaten gehouden, met name natuurlijk door muzikant uit de diaspora, zoals de Ghanees-Amerikaanse Amaarae. Die combineert Afropop met cutting edge pop en onverwachte arrangementen. Sierlijk en stoer, vooruitstrevend en tegelijk mega toegankelijk.

22. Young Fathers - Heavy Heavy

Weirde blues, eclectische rock ’n roll en soul, Animal Collective, TV On The Radio en Tom Waits… referenties en verwijzingen genoeg op deze hoogstoriginele plaat van het trio uit Edinburgh, dat ooit nog te boeken stond als een experimentele hiphopgroep, maar op hun vierde album alle categorisering overstijgt. Dat vertaalden ze met succes naar de festivalvelden, zo zagen we op Best Kept Secret. Daar speelden ze een levensbevestigende show, de meest bijzondere van 2023.

23. Christine and the Queens - PARANOÏA, ANGELS, TRUE LOVE

Christine and the Queens raakte totaal verscheurd in de afgelopen paar jaar. Hij verloor plots zijn moeder aan een hartinfectie. Na een lange periode van soulsearching durft hij er nu ook buiten zijn muziek voor uit te komen: hij is een man. En dat ingewikkelde proces brak zijn eigen hart: de man op wie hij smoorverliefd is, verliet hem. Hij verwerkte het tot een ernstig dubbelalbum, een elektronische opera waarbij direct een scenografie ontstaat in je hoofd. Door merg en been.

24. Sampha - Lahai

Wat is het tweede album van deze Britse songwriter een meesterproef van muzikaliteit. Hij stapelt gerust razendsnelle minimal piano-motiefjes over een razende jungle-breakbeat, om daar zijn troostrijke stem tussen te parkeren. Zo staat iedere song weer vol slimme vondsten (met dank aan o.a. Yussef Dayes, Owen Pallett, Yaeji, El Guincho en Ibeyi).

 

25. Fever Ray - Radical Romantics

‘If I had a heart, I would love you’, zong Karin Dreijer lang geleden op hun eerste album als Fever Ray. Een concept-album over liefde in al zijn verschijningsvormen door iemand die diens eigen vermogen lief te hebben zo definieert, dat kan niet anders dan een spannende aangelegenheid worden. Want dat is Radical Romantics, het eerste album in zes jaar: een persoonlijke en artistieke exploratie van het meest bezongen onderwerp van de popmuziek, maar wel vanuit het perspectief van een van de meest vooruitstrevende pop-avantgardisten van de laatste twintig jaar.

TIMO PISART
1. Caroline Polachek - Desire, I Want To Turn Into You
2. Sampha - Lahai
3. Feist - Multitudes
4. Troye Sivan - Something To Give Each Other
5. Sef - Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven
6. Christine & the Queens - PARANOÏA, ANGELS, TRUE LOVE
7. Sufjan Stevens - Javelin
8. yeule - softscars
9. Rozi Plain - Prize
10. Jamila Woods - Water Made Us
11. Martinou - Chiral
12. Joanna Sternberg - I’ve Got Me

ATZE DE VRIEZE
1. Caroline Polachek - Desire, I Want To Turn Into You
2. Amaarae - Fountain Baby
3. Nathan Micay - The God Named Dream
4. RAYE - My 21st Century Blues
5. Troye Sivan - Something To Give Each Other
6. Elephant - Shooting For The Moon
7. Spinvis - Be-Bop-A-Lula
8. Mandy, Indiana - I’ve Seen A Way
9. Véras - Het Niets
10. Sofia Kourtesis - Madres
11. Martinou - Chiral
12. Buck Meek - Haunted Mountain

EVA KOREMAN
1. Little Simz - No Thank You
2. Caroline Polacheck - Desire
3. RAYE – My 21st Century Blues
4. Sofia Kourtesis - Madres
5. Elias Mazian - Alleen bij mij
6. Troye Sivan - Something To Give Each Othe
7. Roisin Murphy & DJ Koze - Hit parade
8. Jessie Ware - That! Feels Good!
9. Nabibah Iqbal - dreamers
10. Romy - Mid Air
11. Jamila Woods - Water Made Us
12. The Murder Capital - Gigi's Recovery

CHRISTIAAN WALRAVEN
1. Caroline Polachek - Desire, I Want To Turn Into You
2. Raye - My 21st Century Blues
3. Troye Sivan - Something To Give Each Other
4. Jessie Ware - That! Feels Good!
5. Sufjan Stevens - Javelin
6. SZA - SOS
7. Lankum  - False Lankum
8. Mandy, Indiana - I’ve Seen A Way
9. Fever Ray - Radical Romantics
10. Yves Tumor - Praise A Lord Who Chews...
11. Youth Lagoon - Heaven Is A Junkyard
12. Boygenius - The Record

NIELS AALBERTS
1. Slowdive – everything is alive
2. Caroline Polacheck - Desire, I Want To Turn Into You
3. Elias Mazian – Alleen Bij Mij
4. Harp – Albion
5. Sufjan Stevens - Javelin
6. Sef - Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven...
7. Grian Chatten – Chaos For The Fly
8. Yves Tumor - Praise A Lord Who Chews
9. Little Simz – NO THANK YOU
10. Barbie The Album - OST
11. Troye Sivan – Something To Give Each Other
12. Elephant – Shooting for the Moon

STEPHANIE VAN TOL
1. Olivia Rodrigo – GUTS
2. Black Country, New Road – Live At Bush Hall
3. Young Fathers – Heavy, Heavy
4. Sef – Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven...
5. RAYE – My 21st Century Blues
6. Ryan Beatty – Calico
7. Little Simz – NO THANK YOU
8. boygenius – The Record
9. Amaarae – Fountain Baby
10. Troye Sivan – Something To Give Each Other
11. Samia - Honey
12. Cleo Sol - Heaven

SABRINE BAAKMAN
1. Melenas - Ahora
2. Fever Ray - Radical Romantics
3. M83 - Fantasy
4. The National - First Two Pages of Frankenstein
5. Chalk - Conditions
6. Metric - Formentera II
7. Protomartyr - Formal Growth In The Desert
8. Cash Savage and the Last Drinks - So This is Love
9. Lana del Rey - Did you know there's a tunnel...
10. Unknown Mortal Orchestra - V
11. Gracie Abrams - Good Riddance
12. Barbie The Album

MEIKE JENTJENS
1. James Holden - Imagine This Is A High Dimensional…
2. Loraine James - Gentle Confrontation
3. Bored Lord - Name It
4. Caroline Polachek - Desire, I Want To Turn Into You
5. Evian Christ - Revanchist
6. Overmono - Good Lies
7. Kelela - Raven
8. Liv.e - Girl In The Half Pearl
9. Lana Del Rey - Did you know that there’s a tunnel…
10. Kali Uchis - Red Moon In Venus
11. Martinou - Chiral
12. Slowdive - everything is alive

RALPH-HERMEN HUISKAMP
1. Caroline Polachek - Desire, I Want to Turn Into You
2. M83 – Fantasy
3. De Toegift – De Toegift
4. Lana Del Rey - Did You Know That There’s A Tunnel...
5. Sufjan Stevens - Javelin
6. PJ Harvey - I Inside The Old Year Dying
7. Pangaea - Changing Channels
8. Nourished by Time - Erotic Probiotic 2
9. Avalon Emerson - & the Charm
10. James Holden – Imagine This Is A High Dimensional...
11. boygenius - the record
12. Sampha - lahai

BRAM EMMER
1. Yves Tumor – Praise a Lord Who Chews...
2. Arooj Aftab, Vijay Iyer, Shahzad Ismaily – Love In Exile
3. Sufjan Stevens – Javelin
4. Caroline Polachek – Desire, I Want To Turn Into You
5. Baby’s Berserk – Baby’s Berserk
6. Water From Your Eyes – Everyone’s Crushed
7. Sampha – Lahai
8. Grian Chatten – Chaos For The Fly
9. Yussef Dayes – Black Classical Music
10. boygenius – the record
11. Wednesday – Rat Saw God
12. Clark – Sus Dog

GENEVIEVE SMANS
1. Olivia Dean - Messy
2. Jungle - Volcano
3. Gabriels - Angels & Queens
4. Little Simz - NO THANK YOU
5. Raye - My 21st Century Blues
6. Eloise - Drunk On A Flight
7. Boygenius - The Record
8. Jamila Woods - Water Made US
9. Arlo Parks - My Soft Machine
10. BJ The Chicago Kid - Gravy
11. ANOHNI - My Back Was A Bridge For You To Cross
12. Jonas Brothers - The Album

MALOU MIEDEMA
1. Caroline Polachek - Desire, I Want To Turn Into You
2. Youth Lagoon - Heaven Is A Junkyard
3. 100 gecs - 10.000 gecs
4. Feist - Multitudes
5. Yeule - softscars
6. Mandy, Indiana - i've seen a way
7. Yves Tumor - Praise A Lord Which Chews...
8. Young Fathers - Heavy Heavy
9. Sufjan Stevens - Javelin
10. Asake - Work Of Art
11. Nathan Micay - To The God Names Dream
12. Gotu Jim - Niet Geslapen, Wel Gedoucht

SANDER KERKHOF
1. Caroline Polachek - Desire, I Want To Turn Into You
2. James Holden - Imagine This Is A High Dimensional...
3. Sufjan Stevens - Javelin
4. Fever Ray - Radical Romantics 
5. Baxter Dury - I Thought I Was Better Than You
6. Sofia Kourtesis - Madres
7. boygenius - The Record
8. Geese - 3D Country
9. Say She She - Silver
10. Little Simz - NO THANK YOU
11. Someone - Owls 
12. Romy - Mid Air

JORINDE HIDDEMA
1. Jungle – Volcano
2. Baxter Dury – I Thought I Was Better Than You
3. Sef - Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven...
4. Grian Chatten – Chaos For The Fly
5. Lana Del Rey - Did You Know There Is A Tunnel...
6. Little Simz – NO THANK YOU
7. Olivia Dean - Messy
8. Buck Meek – Haunted Mountain
9. SZA - SOS
10. Troye Sivan - Something To Give Each Other
11. Mitski - The Land Is Inhospitable and So Are We
12. ANOHNI -  My Back Was A Bridge For You To Cross

TEDDY TOPS
1. Janelle Monae - The age of pleasure
2. Aja Monet - When the poems do what they do
3. Buck Meek - Haunted Mountain
4. Yaya Bey - Exodus the north star
5. Joya Mooi - What's around the corner
6. Veras - Het Niets
7. Roisin Murphy - Hit Parade
8. Eva van Manen - Le Herou
9. Sef - Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven...
10. Fever Ray - Radical Romantics
11. Beirut - Hadsel
12. Kovacs - Child of Sin

NATHALIE FLORES
1. Yeule - Softscars
2. Caroline Polacheck - Desire, I Want To Turn Into You
3. Sofia KourtesIs - Madres
4. Yves Tumor - Praise A Lord Who Chews...
5. Youth Lagoon - Heaven is a Junkyard
6. Christine & the Queens - PARANOÏA, ANGELS, TRUE LOVE
7. Ralphie Choo - SUPERNOVA
8. Tainy - DATA
9. Little Simz – NO THANK YOU
10. Sef - Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven ...
11. RAYE – My 21st Century Blues
12. Romy - Mid Air

MAX BEDEKER
1. The Chemical Brothers - For That Beautiful Feeling
2. Daft Punk - Random Access Memories (Drumless)
3. The Lemon Twigs - Everything Harmony
4. Mandy, Indiana - i've seen a way
5. Paramore - This Is Why
6. Jessie Ware - That! Feels Good!
7. Depeche Mode - Memento Mori
8. Everything But The Girl - Fuse
9. PJ Harvey - Inside The Old Year Dying
10. Mitski - The Land Is Inhospitable So Are We
11. Metallica - 72 Seasons
12. Queens Of The Stone Age - In Times New Roman...

ELINE OPPEWAL
1. Ben Howard - Is It
2. Gorillaz - Cracker Island
3. Troye Sivan - Something to Give Each Other
4. Elias Mazian - Alleen Bij Mij
5. Olivia Rodrigo - GUTS
6. Raye - my 21st century blues
7. Lana Del Rey - Did you know that there’s a tunnel...
8. Jorja Smith - falling or flying
9. boygenius - the record
10. Jessie Ware - That! Feels good!
11. Jungle - Volcano
12. The National - Laugh Track

MENNO VISSER
1. De Toegift - De Toegift
2. Sofia Kourtesis - Madres
3. Lana Del Rey - Did you know there’s a tunnel...
4. Romy - Mid Air
5. Sufjan Stevens - Javelin
6. boygenius - The Record
7. Nothing But Thieves - Dead Club City
8. Sef - Ik Zou Voor Veel Kunnen Sterven...
9. Angie McMahon - Light, Dark, Light Again
10. Someone - Owls
11. Jalen Ngonda - Come Around And Love Me
12. Julie Byrne - The Greater Wings

NORBERT PEK
1. Caroline Polachek - Desire, I Want To Turn Into You
2. Grian Chatten - Chaos For The Fly
3. The Murder Capital - Gigi’s Recovery
4. Robin Kester - Honeycomb Shades
5. boygenius - the record
6. WIES - Alles Anders
7. Sampha - Lahai
8. Sufjan Stevens - Javelin
9. Wende - Sterrenlopen
10. Teleman - Good Time / Hard Time deluxe
11. Kara Jacksn - Why Does The Earth...
12. Pale Blue Eyes - This House

Eindejaarspret