De zomer is bijna voorbij, Lowlands ligt achter ons, Best Kept Secret en Down The Rabbit Hole kunnen we ons al bijna niet meer herinneren. Maar één pareltje hebben we nog achter de hand, misschien wel het lekkerste snoepje van allemaal, het intieme Into The Great Wide Open, dat ook dit jaar weer barst van de kwaliteit.

Arooj Aftab

Vrijdag 21.00 op het Sportveld

De Grammy’s zitten er vaak genoeg naast, maar in 2022 gaven ze een gouden beeldje aan Arooj Aftab. Ze werd de eerste Pakistaanse die ooit zo’n onderscheiding kreeg, en die eer is terecht. Ze maakt namelijk unieke, prikkelende folksongs zoals je ze nog nooit gehoord hebt. Great Wide Open zet haar pontificaal op het hoofdpodium, gedurfd!

Lander & Adriaan

Zaterdag 20.00 op De Open Plek

STUFF. drummer Lander Gyselinck en graag gezien tourtoetsenist Adriaan van de Velde (o.a. Mauro Pawlowski, J. Bernardt) vonden elkaar tijdens de lockdown in een liefde voor post-dubstep bleeps, 90s rave en natuurlijk jazz. Het levert waanzinnige jamsessies op die barsten van de muzikaliteit en energie. Eerder al te zien geweest op ESNS en Down The Rabbit Hole.

Véras

Vrijdag 17.10 op De Kuil

Wat kan Véras niet? Hij is clipregisseur, filmmaker, muzikant. Je zou denken, die man heeft alles. Toch heet zijn debuutalbum Het Niets, en het gaat dan gek genoeg weer over alles. Alles wat hem vormde, alles wat hem beschadigde, alles wat een normaal mens niet zomaar op straat zou gooien. Poëtisch en kwetsbaar, schakelend tussen intens verdriet en overweldigende verliefdheid. Dit optreden is een zeldzaamheid, dus mis het niet.

Iguana Death Cult

Zaterdag 17.00 op de Tokkelbaan

Het Rotterdamse Iguana Death Cult is een van de meest onderschatte bands van Nederland. Hun garagerock is meer en meer op groove gericht, zoals je dat kent uit de glorietijd van Ty Segall. In mei verscheen hun onweerstaanbare derde album Echo Palace, waarin ze onder meer zingen over verlies en frustratie in tijden van filterbubbels.

Pitou & Zangeressen Cobra Ensemble

Zaterdag 22.00 op De Open Plek

Met haar eigen band weet singer-songwriter Pitou ons al jaren tot tranen toe te roeren, en op Into The Great Wide Open doet ze er een schepje bovenop met zangeressen van het Cobra Ensemble. Dat wordt een uitvoering van debuutalbum Big Tear zoals je hem nergens anders kunt horen.

Nabihah Iqbal

Zondag 13.45 op De Open Plek

Het verhaal gaat dat de Engelse Nabihah Iqbal haar nieuwe album Dreamer zag ontstaan tijdens een reis naar haar opa in Pakistan. Zelf woont en werkt ze in Londen, waar ze met elektronische en akoestische instrumenten fraaie dreampop maakt. Door de omstandigheden - ver weg van haar studio - moest ze de ideeën in zichzelf laten rijpen, en zo werd Dreamer nog introspectiever.

Buck Meek

Zondag 11.45 bij De Open Plek

Big Thief gitarist Buck Meek probeert zijn frontvrouw Adrianne Lenker te matchen in productiviteit. Zijn nieuwe soloplaat The Haunted Mountain verschijnt een week voor ITGWO en staat vol melodieuze indiefolkliedjes over bergen. Over de berg waarop hij woont en over bergen met herinneringen.

The Bug Club

Zondag 15.45 op De Open Plek

Straffe gitaarhooks met staccato zang, ja ja, die hebben we vaker gehoord de laatste jaren. Maar The Bug Club uit Wales is net effe anders dan al die strenge, boze, verveelde postpunkers. Hun vocals zijn meer twangy, hun teksten grappiger en meer tongue in cheek, en doet veel meer denken aan slonzige 90s indie à la Pavement.

Georgia

Vrijdag 19.00 in Het Sportveld

Als dochter van Leftfield-lid Neil Barnes en alumnus van de BRIT School nam zangeres Georgia heel wat bagage mee toen ze in 2015 voor het eerst op het toneel verscheen, maar dan moet je het vervolgens wel waarmaken. Een bescheiden doorbraak kwam er met haar tweede album, en dit jaar verscheen haar derde, met daarop de glanzende synthpop TUNE ‘It's Euphoric’, het beste Tame Impala liedje dat niet door Kevin Parker gemaakt is.

KEG

Zaterdag 18.00 op De Open Plek

De afgemeten gitaarlicks, funky bas en snauwende zang van KEG lijkt zo uit een pakhuis in Sheffield in 1978 getrokken, op het punt waar punk overgaat in iets nieuws. Horen we daar een nou een trombone? Die kwamen even uit het niets zeg! Een eigenwijze, hyperenergieke en maar liefst zevenkoppige band uit Engeland.

Bolis Pupul

Vrijdag 18.00 in de Bolder

Gestript van de aanstekelijke vocalen en belachelijk geweldige stage presence van Charlotte Adigery rest de vraag: wat blijft er over? Antwoord: verdomd veel. Op ESNS en Lowlands was Bolis solo de leukste elektronische pop-act van de dag, en dat zal vast op Vlieland ook zo zijn. Oh ja, hij speelt daarnaast ook mét Charlotte.

Ploegendienst

Donderdag 20.45 in De Bolder

Er zat nog wat geld in de bandpot van Ploegendienst, de punkband van rapper Ray Fuego. Laten we op Vlieland een plaat opnemen en kijken of er wat uitkomt. Alles of niets, in het slechtste geval stopt het daar. Het stopte daar niet, en daarvan is Ploegendienst’s terugkeer naar Vlieland het bewijs. Op Lowlands ging het dak eraf.

Naaz

Vrijdag 14.00 op De Open Plek

Ze zit vol verhalen, heeft het hart op de tong en heeft een ongelofelijk grote drang naar vrijheid. Zangeres Naaz moest eerst uit de strakke mal van het huiselijk leven ontsnappen, toen uit de beklemmende wereld die muziekindustrie heet, maar ze heeft zichzelf gevonden zonder al haar schepen achter zich te verbranden. Haar nieuwe muziek ademt de Koerdische cultuur én moderne popmuziek, bij haar performances is een traantje haast onvermijdelijk.

De Toegift

Vrijdag 12.00 in De Tokkelbaan

Strand is strand toch, of dat nou in Vlissingen ligt of op een Waddeneiland, het is altijd gekoppeld aan weemoed en romantiek. De romantiek van late night muziek in een café idem, en daar dankt het Zeeuwse De Toegift zijn naam aan. Verwacht fluweelzachte poëtische pop, maar toch op zijn tijd ook een knipoog en pit.

Ineffekt & Tsepo

Vrijdag 00.30 in De Bolder

De meeste mensen gaan natuurlijk niet naar Vlieland om te dansen, maar voor prachtige singer-songwriters, lekker struinen over het eiland of creatief doen met kinderen. Maar het kán wel, dansen, vrijdagavond bij wonderboy Ineffekt en zijn maat Tsepo, die samen house zullen draaien met gevoel voor liedjes en melodieën. Let vooral op hun ode aan bubbeltjesplastic.