Knipper twee keer met je ogen, en opeens ligt het Amsterdamse nachtleven er totaal anders bij. Er openden in de afgelopen maanden héél wat nieuwe clubs en dansbarretjes, in de oude Bijlmerbajes, in verlaten kantoorpanden, in scheepswerven, en op plekken waar eerder andere clubs zaten. In aanloop naar ADE doen we vast een rondje door de stad.

Kanaal40

Centrum (Beursstraat 1)

Eerlijk: de Warmoesstraat op zaterdagavond is natuurlijk de negende ring van de hel, een soort pretpark voor luidruchtige Britse toeristen die zichzelf van de allerlelijkste kant laten zien in het rode licht van de Wallen. Maar als een oase in de woestijn is daar Kanaal40, een intieme kelderclub uit de koker van Garage Noord. Er is nauwelijks techno en house te horen, wel rafelrandjes van reggaeton, bass, grime, amapiano, gqom, ga zo maar door. De kroeg erboven is ook reuze gezellig.

The Other Side

Houthavens (Rigakade 10)

Sta jij het liefst links vooraan met je hoofd in de speakers, omdat het geluid nergens anders deugt? Nou, dat probleem proberen ze in The Other Side aan te pakken door in totaal 36 speakers door de hele ruimte te hangen en het geluid nét effe wat slimmer in te regelen, zo vertelden ze bij Parool. Strak plan van deze forse club (1100 man!) waar ook Breakfast Club een dagje ontbijt serveert.

Levenslang en De Bajes

Overamstel (H.J.E. Wenckebachweg 48)

Bierbrouwer De Eeuwige Jeugd wist de ketelruimte van de oude Bijlmerbajes te bemachtigen (en moest er wel tweeënhalf jaar voor knokken om de nachtvergunning te claimen), en wat doe je dan? Dan hou je die industriële feel zoveel mogelijk intact, natuurlijk. Supervette plek, en ze openen tijdens ADE bovendien een extra ruimte, die ze De Bajes hebben genoemd. Daar geven Job Jobse en KI/KI eigen feesten.

Noordwaards

Noord (Gedempt Hamerkanaal 86)

In de hoek van Garage Noord, Skatecafé en Bar Benelux (verderop in de lijst) zit ook Noordwaards, een oude scheepswerf waar boten werden gerestaureerd. Vette locatie, zagen we al in 2021 toen Draaimolen en Festimi er twee losse feesten gaven. Sinds een aantal maanden zit er een club die in eerste instantie vooral externe partijen verwelkomde, maar sinds kort ook een nieuw programmateam heeft dat meer eigen feesten gaat organiseren om aan een community te bouwen. De intentie: iedere vrijdag en zaterdag de deuren openen. Met z’n capaciteit van 550 man een mooie middenmotor, en met gordijnen kunnen ze slim de ruimte groter of kleiner maken.

Noordwaards

Het Sieraad

De Baarsjes (Postjesweg 1)

Imposant oud schoolgebouw waar al jááááren incidenteel feesten worden gegeven. Maar nu De Marktkantine de deuren heeft gesloten, springt Het Sieraad in het gat als grote club met capaciteit van een goeie 1100 man, waar vrijwel elke vrijdag en zaterdag wel grote toegankelijke house- en technonamen staan.

Het Sieraad

Nachbar

Centrum (Nieuwezijds Voorburgwal 169)

De nieuwe club Nachbar weet goed onder de radar te blijven: hun online communicatie is vrijwel non-existent, en wie er de afgelopen periode langswipte zag slechts de helft van de tent. Om precies te zijn, de bar, en dat is inderdaad de oude Club NL. Het DNA hebben ze behoorlijk intact gehouden: een soort dive-bar meets nineties loungetent met het rouge van de Amsterdamse Casa Rossa. Ook daar wil het weleens escaleren: op de openingsavond hadden ze er nota bene Skin On Skin b2b Swim staan (!). Máár ze hebben nu ook de clubruimte geopend (en daarmee een goede capaciteit van 325 man), een tunnel met lasers, goed geluid (voor de nerds: met Danley Soundlabs-speakers) en high energy muziek.

Toekomstmuziek

Houthavens (Danzigerbocht 29)

‘We zijn zo’n beetje alle mogelijke feestlocaties in Amsterdam langs geweest, en dit vonden we het allervetst. Een soort studentenfeest, kraakpand en drugshol in één. Met allerlei kleine kamertjes, en een ruimte voor 75 man die moet aanvoelen als een huisfeestje.’ Aldus feestorganisatie Breakfast Club over de creatieve broedplaats Toekomstmuziek, met een totale capaciteit van 550 man. Dat klinkt ons als muziek in de oren, en megaveel zin om dj’s als Ben UFO en Ogazón hier aan het werk te zien. De rest van het ADE-programma focust meer op Nederlands, nieuw talent en een dikke hardtechno-marathon van 12 uur (!).

iNN

Centrum (Lijnbaansgracht 238)

Weet je nog? Vroeger zat de Sugar Factory hier nog. Eventjes was het Lovelee. Nu heeft een nieuwe partij de oude suikerraffinaderij tegenover de Melkweg betrokken, waar dik 500 feestneuzen in passen. iNN moet een soort vroegeavondclub worden waar je al vanaf 8 uur ’s avonds de voetjes van de vloer kunt gooien. Tijdens ADE gaan ze alvast op de proef open, en zijn er vooral ook feesten tot diep in de nacht. Vooral dat feest op vrijdag (o.a. Mano Le Tough, Salute en Sally C!) ziet er top uit, en donderdag staat de Zuid-Afrikaanse amapiano-vernieuwer Virgo Deep op het programma.

Benelux Bar

Noord (Gedempt Hamerkanaal 83)

Het team achter fancy pizzeria Europizza en het smakelijke Restaurant Europa bouwen aan hun eigen imperium in Noord, waar ze nu ook deze bar/dancing/laagdrempelige club toe mogen rekenen. Het idee: je gaat na je werk een drankje drinken, en na een paar uur sta je opeens op de tafels te dansen en is de tent getransformeerd in een club (die tot 3 uur ’s nachts open is, voor 350 mensen). Afgelopen periode was de entree gratis, met allnighters van lokale helden, maar in het najaar gaan ze ook vaker entree heffen en wat grotere dj’s boeken. Het ADE-programma is uitstekend.

Club Raum

Sloterdijk (Humberweg 3)

Al twee weken nagelbijten: de organisatie achter het toonaangevende Amsterdamse queerfeest SPIELRAUM begint een eigen club in een industrieel complex uit de jaren zestig nabij station Sloterdijk. Dat is de grote natte droom van veel clubbers (SPIELRAUM is al jaren razend populair, en ook steevast een van onze hoogtepunten tijdens ADE), maar er zijn problemen met de benodigde vergunningen (hoewel de gemeente aangeeft het 'op het hoogste niveau' te proberen rond te krijgen). Ze zouden snel duidelijkheid moeten hebben of de deuren dit weekend open mogen.

UPDATE: RAUM gaat dit weekend nog niet open. 

 

Radio Radio

Westerpark (Pazzanistraat 3)

Hoezo nieuw?! RadioRadio bestaat al sinds 2018 en is - mede dankzij hun online radiostation RRFM - een belangrijke dj-broedplek. Ze ondergingen pasgeleden een behoorlijke metamorfose en grote dansvloeruitbreiding van 150 naar 250 man (da’s bijna een verdubbeling), waarbij de iconische dj-booth (een soort ondergaande zon) naar de achterkant is verplaatst. Daarmee is het nu toch echt een wezenlijk andere club geworden, en naar eigen zeggen is de stap van bardancing naar club officieel gemaakt. Heel cool!

Radio Radio