Effe een test: weet jij wie Basswell is? Ken jij OGUZ? DYEN? Nee? Gefeliciteerd, je bent officieel OUD in de wereld van Verknipt, de hardtechno-gigant die hard op weg is om de grootste dance-organisator van Nederland te worden.

De technoliefhebber kan zich helemaal laveloos feesten op Amsterdam Dance Event. Awakenings host technofeesten in de Gashouder en ZiggoDome, met klinkende namen als Reinier Zonneveld, Nina Kraviz en Amelie Lens. Speedy J brengt zijn verfijnde live-set STOOR tweemaal naar Paradiso. Er zijn fietsbroekjesraves bij Intercell, diepe techno-avonden bij Levenslang, Lofi en De School, en dan is er ook nog hardtechno-gigant Verknipt.

Ja, struin woensdag door de United Studio’s, een studiocomplex in de Houthavens (cap: 3.800 man) die Verknipt twee dagen op zijn grondvesten laat schudden, en het voelt als een parallel universum. Zelfs op de main staat de ene na de andere dj waar de gemiddelde Awakenings-ganger nog nóóit van heeft gehoord. DJ’s die zichzelf identificeren met techno, maar vrijwel buiten het zicht van de traditionele technowereld zijn opgeblazen. Ja, dan loop je als liefhebber van allerlei soorten dance totáál verwilderd over zo’n festival, om de zoveelste knakker met een ø in zijn naam te googelen en te ontdekken dat-ie – wuuut?! – dik 50, 100, 200K volgers heeft op Instagram.

Neem bijvoorbeeld DIØN, één van de grotere nieuwe Nederlandse dj-sterren, een gast die op eigen kracht loodsen kan uitverkopen en ook internationaal op mega-feesten voor duizenden bezoekers draait. Terwijl je – als je boven de 24 bent – waarschijnlijk nog nóóit van hem hebt gehoord. Vanaf half twaalf draait hij in de grootste zaal, vanaf de eerste tel de vleesgeworden knaldrang, een oer-Hollandse knaap met olijke appelwangen die iedere kick eigenhandig met zijn vuisten door de zaal rost. Hartjeshanden voor iedere fan die hem toewuift. Van dik hout zaagt hij planken. Zijn bassen en kicks zijn zo hard dat je maag in je buik begint te klotsen, met zagende synths, breaks vol vocals en  trancesynths en iedere zoveel minuten wel een break of build-up waardoor de adrenaline door je lijf giert. Zelfs een hardtechno-edit van The Weeknd?! Iedere keer weer met zijn armen in de lucht, als een echte EDM-superster, zijn naam flikkerend op het reusachtige LED-scherm achter hem.

Dit is slechts de eerste van vijf ADE-feesten die Verknipt doet in de United Studio’s, het World Fashion Centre en AFAS Live. Sinds de pandemie maakt Verknipt een explosieve groei door, met feesten in allerlei hoeken van de wereld, van Italië, Duitsland en Polen tot in Colombia en Hongarije. In juli 2024 maakt de organisatie de stap naar de Johan Cruyff Arena, en als dat uitverkoopt is Verknipt in één klap de grootste dance-organisator van heel f*cking Nederland. Een knappe ontwikkeling, juist door vroeg in te stappen bij hardtechno, artiesten in die scene aan zich te binden en keihard in te zetten op TikTok (zie ook die videoguys die CONTINU bij de dj's in de booth staan!).

Vast een boel publiek hier dat zulke video’s keek en nu op hun allereerste ADE-feest, misschien wel hun allereerste Verknipt zijn. Kids van 18, 19, 20 die om tien uur al rondlopen met grote ogen of een zwarte zonnebril op de neus. Kids die uit elkaar barsten van de hormonen en de knaldrang. Kids die hun beste techno-zwart uit de kast hebben getrokken, of een fietsslot om de nek. Gasten in trainingsbroeken, die hun ontblote torso handhandig heen en weer beuken op die meedogenloze muziek.

Wat kijken zij hun ogen uit in de grote zaal. Want sure, je kunt wel heen en weer lopen tussen de zaaltjes, effe de tweede in om ene XTRN een ‘Freed From Desire’ hardtechno-edit te horen draaien, of de talentenkelder in te duiken (waar KSMS en GWELD goeie zaken doen), maar het draait op Verknipt vooral om de spectaculaire productie: een bataljon aan lichten, lasers, het gigantische LED-scherm vol creepy projecties. Werkelijk alles om de zinnen te prikkelen.

Neem ook die time-code show bij SHLØMO b2b Alignment. Die eerste is een zeer bekende kop in de technowereld, maar in deze vorm hadden we hem nog niet zien draaien, de ene plaat nog oorverdovender dan de ander, boordevol fopdrops waarna de echte nog zoveel harder aankomt, veel oude hardstyleplaten en tracks vol gekrijs. De lasers zijn zo geprogrammeerd dat ze iedere drop nog effe dubbeldik aanzetten, die CO2-kanonnen beginnen zo hard te gassen dat er mensen – oeps – hoestend de zaal uitlopen.

Een eigen subcultuur

Dan valt op dat de naam hardtechno misschien een beetje… misleidend is? Dit is niet simpelweg harde techno, eigenlijk klinkt het nog wel het meest als oude hardstyle, in de vleesmolen gedaan met elementen van industrial, hardcore, rave en trance, die in een wapenwedloop om hard, harder, hardst een totaal eigen stijl begint te worden. Muziek voor de TikTok-generatie, die giert van de adrenaline, met zoveel build-ups en drops dat je oren al na tien minuten begin te suizen en je hart in je keel klopt.

Dus staan er om kwart voor vijf nog steeds kids die er al om negen uur stonden tegen de hekken aan te beuken, te springen en te zweten. En dan te bedenken dat deze hele subcultuur drie jaar geleden nog niet bestond. Het doet wel een beetje denken aan het moment dat hardstyle begin jaren nul een grote commerciële explosie doormaakte, massale festivals had en tegelijkertijd nog een soort geheim genootschap was waar de rest van Nederland totáál geen weet van had. Een subcultuur die nog groter gaat worden: volgend jaar Verknipt in de ArenA.