Na hun avontuur in de Hemkade vorig jaar kiest Breakfast Club weer voor een wat intiemere route, met kleine clubgigs en nieuwe locaties. In The Other Side wil hun ontbijt-concept nog niet helemaal landen, maar als Ben UFO en Helena Hauff een gemixte lunch serveren, is het dé plek om te zijn op de vroege middag.

Het is inmiddels een beproefd concept van Breakfast Club: het feest beginnen in de vroege ochtend voor de mensen op zoek naar een after, en met het zwaartepunt van de programmering in de middag,  zodat ook de nachtelijke feestbeesten weer vroeg uit bed komen en gelijk een opgewarmde dansvloer induiken. Na vorig jaar bij de Hemkade in Zaandam groots uit te pakken (met de nodige groeipijntjes), gaat de organisatie dit jaar een marathon van twee dagen en twee nachten aan, te starten in de begin deze maand officieel geopende club The Other Side.

Die club in de Amsterdamse Houthavens heeft de afgelopen twee jaar al wat pilots mogen draaien, maar is nu klaar voor het echte werk. Het is een vrij klassieke loods met daarin een grote ruimte voor grofweg duizend bezoekers, en een kleinere kantoorruimte onder een systeemplafond voor zo’n 150. Maar de Breakfast Club-vibe lijkt hier nog niet helemaal te willen landen. Waar de grote zaal in RADION er met 150 man al bommetje vol uitziet, door die compacte vloer met trappen en verhogingen, is dit een gelijkvloerse vierkante loods voor 1000 man. Ja, dan valt ieder gat op de dansvloer op, dan lijkt die vierkante hal echt onvibey en rustig. En de regen zal ook niet meehelpen om de frisse koppen vroeg richting het feestje krijgen.

Dus is de loods bij binnenkomst om tien uur 's ochtends nog niet warmgedraaid. Niet de warme douche die we om deze tijd van Breakfast Club gewend zijn. Het ligt in ieder geval niet aan AliA en Tsepo, die een b2b-openingsset doen in de grote zaal. Ze bouwen goed op en geven in hun vier uur zo nu en dan ook ruimte om te pieken, maar eigenlijk krijgen ze pas in het laatste halfuur een goedgevulde zaal voor hun snufferd.

AliA b2b Tsepo

Twisteren met draaitafels, pingpongen met stijlen

Precies op tijd voor Ben UFO en Helena, die met hun b2b de lunch mogen serveren. Het eerste half uur zijn ze duidelijk zoekende. Helena draait met vinyl, Ben vanaf USB en die verschillende draaitafels zijn onhandig door elkaar heen opgesteld. Je ziet ze zoeken naar de juiste hand en voetposities, alsof ze aan het Twisteren zijn met draaitafels. Maar zodra de opstelling van de gear wordt veranderd, lijken ze langzaamaan steeds vrijer te bewegen, en die vonk slaat over op hun set. Dan zetten ze de loods nog twee-en-een-half uur in vuur en vlam.

Om de beurt draaien ze twee platen, duidelijk in hun eigen stijl: Ben's techno zit diep in de bassen, Helena's electro is vlot met de snares. Opvallend genoeg clashen die twee totaal niet, het levert niets in op diepgang en biedt juist de afwisseling die je niet vaak hoort in een club. Een groepje op de eerste rij tovert een zak croissantjes en een bak aardbeien tevoorschijn, een paar meter achter ze probeert David Vunk de dansvloer letterlijk in de fik te steken met zijn aansteker. De Breakfast Club mag dan misschien iets te rustig aangevoeld hebben, de lunch club is zéér gaande. 

Eversines

Stijlvast richting de finish

In het laatste halfuur krijgen de beukplaten van Helena wat meer ruimte, om uiteindelijk af te sluiten met een typische Ben UFO ambienttrack. Voor wie dat allemaal toch wat te veel switchen tussen genres is, staat Eversines in de kleine zaal een indrukwekkende, energieke en toch ook melancholische liveset doet met groovy house en techno. De Amsterdamse producer is al een jaar of tien bezig, maar met vorig jaar releases op Nous’Klaer en Job Jobse’s label De Vlieger is zijn carriere in een stroomversnelling gekomen. Met deze set laat hij horen daar ook in livesetting helemaal klaar voor te zijn.

Het is dan weliswaar pas halverwege de middag, maar mad miran en Oceanic sluiten de Breakfast Club af met een set die gemaakt lijkt voor de late uurtjes. Pingpongden Helena en Ben nog tussen stijlen, dan hebben deze afsluiters juist één stijl gekozen en beuken hun gebroken beats naar het einde toe. Zo ook in de kleine zaal, waar het Duitse broer-zus duo S-Candalo meer rechtlijnig afsluit met pure house. Nog even alles eruit voor het avondeten kan beginnen, precies op tijd om nog een piekmoment mee te pakken bij een van de andere dagfeesten.

S-Candalo

Mad Miran b2b Oceanic