Nog heel even en dan is het weer tijd voor het Dekmantel Festival: eerst de traditionele openingsconcerten aan ’t IJ, daarna barst de boel los in het Amsterdamse Bos. De keuze is reuze, daarom deze tiplijst in twee delen: de grote namen en de must-sees, én de hidden gems die zomaar ’n hoogtepunt kunnen zijn.

Woensdag 2 augustus

Jeff Mills presents Tomorrow Comes The Harvest

22.15-23.45 in Muziekgebouw aan 't IJ

Och, Jeff Mills. De techno-pionier uit Detroit blijft zichzelf uitdagen. In 2017 stond-ie al eens op Dekmantel met Tony Allen, met live-improvisaties waarin z’n geliefde 909-drumcomputer het opnam tegen de drumpatronen van de afrobeat-legende. Zijn show in het Muziekgebouw op woensdag is een voortzetting van dat project, ditmaal uitgevoerd met toetsenist Jean-Phi Dary en Prabhu Edouard op de tabla.

Donderdag 3 augustus

Nala Sinephro

19.30-20.30 in Muziekgebouw aan 't IJ

Haal je bandje vroeg op bij het Muziekgebouw en strompel meteen effe de Grote Zaal in voor Nala Sinephro. De Belgisch-Caribische artiest gooide in 2021 hoge ogen met Space 1.8, een werkelijk schitterende debuutplaat waarop ze zalvende ambient koppelt aan spirituele jazz en haar eigen troostrijke harpmotiefjes.

Voices From the Lake

01:30-02:45 in Muziekgebouw aan 't IJ

Krijgen we zowaar twee keer Dozzy op Dekmantel. Zaterdag staat de trippy techno-meester uit Italië drie uur lang als afsluiter in de UFO, maar eerst komt-ie naar het Muziekgebouw met Voices From The Lake. Je weet wel, zijn ambient techno-project met landgenoot Neel. Belooft zeer mooi te worden, kunnen we je vertellen na vorig jaar ADE.

Hudson Mohawke

23.30-00.30 in Parallel

Terwijl Hudson Mohawke vorig jaar viral ging met z’n schots-en-scheve seksanthem ‘Cbat’ (zo veel vraagtekens?!), dropte hij ook Cry Sugar, z’n eerste album in zeven jaar. Een suikerzoete explosie van happy hardcore, hiphop, rave en gospel. In mei verscheen er ook nog een geweldige EP met doorbraakproducer Nikki Nair, met megabanger ‘Set The Roof’. Zou hij die ook live spelen?

Hidden gems

Arushi Jain
Hoe klinken oeroude Indiase ragas als je ze herinterpreteert als modulaire synthesizer-composities? We horen het donderdag bij het Bimhuis.

Rachika Nayar
Componiste uit Brooklyn die emotionerende, spectrale ambient maakt.

Nusantara Beat
Wij zijn fans van deze supergroep vol Nederlandse muzikanten, die hun gezamenlijke Indonesische roots verkennen met psychedelische dansgrooves.

Vrijdag 4 augustus

Skee Mask b2b stranger

18:30-20:30 in de UFO II

Dansvloervreters beginnen al te watertanden bij de náám Skee Mask: zijn album Compro is een moderne klassieker waarop-ie ambient techno met flarden jungle verweeft, z’n dj-sets zijn al net zo spannend, dikwijls langs gestroomlijnde techno en UK-georiënteerde platen. Op Dekmantel staat-ie zij-aan-zij met een van z'n favo b2b-buddies (zo vertelde hij aan Resident Advisor), de Rotterdamse technoheld stranger.

Tash LC

20:15-22:00 in The Nest

Veel vaste waardes en Dekmantel-darlings op de vrijdag, dus des te leuker is deze frisse naam: een Londense dj en NTS/WorldWide FM-radiohost die de gehele Afrikaanse diaspora aan elkaar knoopt in haar spannende dj-sets. Luister maar naar d’r FACT Mix: daarin draait ze kriskras tussen dancehall en techno, gqom en kuduro tot drill.

The Bug & Flowdan

22:00-23:00 in The Nest

Op de vrijdag wordt bass-honk The Nest afgesloten met loodzware, trage dubgrooves, seismische bassen en een woordenspervuur van Flowdan. The Bug is een figuur die zich al tientallen jaren heeft vastgebeten in de experimentele dub- en soundsystemcultuur, en Flowdan (ja, die gast van ‘Rumble’ ja!) is al sinds mensenheugenis de stem van de grime. Samen maakten ze de ultieme wobbel-tune Skeng.

Torus

21.30-23.00 bij de Connects x Bud

Geen zin om vrijdag af te sluiten bij de gigantische main, heb je Helena Hauff al duizend keer d’r tas vol electroplaten ondersteboven zien keren en niet genoeg geblowd voor de trage riddims en seismische bassen van The Bug en Flowdan? Op naar Torus bij het piepkleine Connects-podium, want de Haagse producer/dj verheft trance tot een religieuze ervaring.

Hidden gems

JakoJako
Berghain-resident en modulaire synth-nerd die prachtige, experimentele soundscapes verzorgt, maar ook pikzwarte techno.

Forest Drive West
Z'n releases op Ilian Tape, Livity Sound en Whities (eh, AD93) vertellen je genoeg: spannende drum ’n bass en (dub)techno in de piepkleine UFO II.

C.Frim
Ruim baan voor avontuurlijke dj’s in The Nest, deze Australische die in een set gerust via amapiano naar hiphop naar techno draait is daarop geen uitzondering.

Zaterdag 5 augustus

Martyn

19:00 - 21:10 in The Nest

Zaterdag is The Nest weer helemaal gewijd aan UK bass, de melting pot van Britse techno, dubstep, 2-step, garage en breakbeats. Het is de ideale plek voor Martyn, de Eindhovenaar-in-Washington wiens techno-meets-dubstep altijd al zo Brits als een theezakje klonk. Waarschijnlijk strooit-ie met een hoop spul van z’n geweldige 3024-label, en zo vaak zien we hem niet in Nederland.

Oceanic

17:00-18:00 bij The Loop

Dit jaar verscheen Choral Feeling, zijn debuutalbum vol eigenzinnige house en elektronica-producties die evengoed schatplichtig zijn aan koorzang als Koreless. Altijd al deed de Nous’Klaer-wizard mooie, fröbelige live-sets, maar op Dekmantel tilt-ie het naar een totaal nieuw niveau: een A/V-show met visuals op de 150 meter-lange schermen van Dekmantel’s mainstage, The Loop. Belooft spectaculair te worden.

Avalon Emerson

20:30 - 23:00 in The Greenhouse

Keuzestress, waar in godsnaam gaan we de zaterdag afsluiten? Bij de headlineset van rijzende techno-raket VTSS? Donato Dozzy’s trippy techno-trip?! De UK cutie-house van Shanti Celeste? Of dan toch Avalon Emerson, de whizzkid die van leftfield house gerust naar een indieliedje of een even Fever Ray-remix schakelt? Zeven jaar(!) geleden is het alweer sinds haar doorbraaktune ‘The Frontier’ dus hey, dat Dekmantel haar nu voor het éérst naar het Amsterdamse Bos haalt, da’s best bijzonder.

Anz & Special Request

21:00-23:00 in The Nest

… Of lopen we toch richting The Nest, naar bassline-queen Anz en Special Request? Het alias waaronder Paul Woolford de Ibiza-klappers en techhouse-remixes die hij de afgelopen jaren maakt links laat liggen en mikt op ruwere breakbeat techno en drum ’n bass. Vorig jaar zagen we op deze spot Coco Bryce & Sully en Sherelle de tent afbreken, dus dit duo zou ze zomaar achterna kunnen gaan.

Blawan (live)

20:00-21:00 bij The Loop

Vorig jaar stond-ie met buddie Pariah als Karenn in de aardedonkere UFO-loods, dit jaar zet Dekmantel Blawan pontificaal op de mainstage. Dat wordt wat: allang balanceert de freaktechno producer elegant op het koord tussen experiment en de grote stages met z’n releases en imponerende live-sets, afgelopen mei bracht-ie een nieuwe EP uit op XL die zowaar nog duizelingwekkender, freakier en geflipter klonk.

Hidden gems

Ehua & Toma Kami
Toma Kami's releases op Livity Sound en z'n set op Dekmantel Selectors waren fenomenaal, Ehua viel al op in de clubs met aardedonkere bass en percussive.

¥ØU$UK€ ¥UK1MAT$U
De echte waaghalzen staan vooraan bij deze dj uit Osaka, wiens sets vol driedubbele loopings en kurkentrekkers zitten en die viral ging vanuit de HÖR-badkamer.

TraTraTrax: Bitter Babe, Nick Léon en Verraco
Steeds vaker hoor je op de dansvloer dembow en reggaeton, en niemand belichaamt die ontwikkeling zo goed als het Colombiaanse label TraTraTrax.

Djrum
Deze held van je favoriete dj’s stopt zomaar ’n jazz-plaat tussen z’n intense junglebreaks, footworkritmes en leftfield technoplaten.

Zondag 6 augustus

Young Marco

21.00-23:00 bij The Loop

Het is een prachtig verhaal: vorig jaar draaide Young Marco in zijn Boiler Room op Dekmantel een Imogen Heap-edit, die tot hem was gekomen in een droom. En nu, nadat die viral ging, komt er weer een droom uit: dit jaar staat hij als afsluiter op de mainstage, een gigantische mijlpaal voor de Amsterdammer die de afgelopen paar jaar steeds meer van proto-house naar proghouse en progressive trance is geschoven.

Ben UFO

20:30-23:00 in The Greenhouse

Hoeveel legendarische Dekmantel sets heeft Bufo ondertussen op z'n naam staan? Die headline-set in 2017 was mindblowing, z’n Boiler Room in 2019 ook. Vorig jaar doopte hij met z’n Hessle Audio-kliek The Nest, een zalige b2b2b waarin ze drie uur de tijd kregen en lieten zien hoe groot hun impact is op de UK dance-cultuur van de afgelopen 15 jaar. Dit jaar staat-ie weer bijna net zo lang in z’n uppie aan het roer bij The Greenhouse. No-brainer dus, want weinig dj’s weten zo vlijmscherp zoveel stijlen aan elkaar te lassen, met zo’n honger voor de nieuwste sounds.

Yazzus

19:00-20:30 in de UFO II

Sinds ADE22 zijn we fan van de Britse dj Yazzus, omdat ze bij Spielraum speelde met de energie van een ontploffende champagnefles (naderhand nummer 3 in onze Top 25!). Hele toffe set waarin ze cheeky knipoogjes parkeerde tussen nineties techno, electro, rave en aardedonkere gabberkicks, een beetje zoals de platen die ze uitbracht bij Tresor en het label van Mall Grab.

mad miran x upsammy

18:00-20:00 in The Nest

Al jaren neemt Dekmantel upsammy en mad miran op sleeptouw, in het Amsterdamse bos worden ze aan elkaar gekoppeld voor een zeldzame b2b. Met haar scherpe electro, bass en breaks is stuiterbal mad miran een meester van de groove, upsammy is een onbevreesde dj die peaktime ontzettend ingewikkelde platen durft te draaien. Benieuwd waar zij samen op uit komen.

Hidden gems

DJ Danifox, DJ Firmeza en DJ Nigga Fox O Ghettao
Is dit nou een live-set? Of een hectische b2b2b dj-set van een uur? Nieuwsgierig naar de plannen van dit trio van het geweldige Portugese Princípe-label.

Charlie Bones
Een ontbijtje serveren bij de Greenhouse kan-ie wel, deze cultfiguur die dik tien jaar zijn populaire Do!! You!!-ontbijtshow bij het Londense radiostation NTS verzorgde en nu z'n eigen station runt.

Fadi Mohem (live)
Techno-wunderkind, protegé van Ben Klock, de nieuwe golden boy van Berghain, need I say more? Op Dekmantel presenteert hij zijn live-set.

Calibre
Goldie noemde deze Noord-Ierse dj eens één van de grote helden van de drum ’n bass, op zijn mellow platen vol zalvende pads is het ultiem glijden.