Voor het eerst breidt het Tilburgse fijnproeversdancefestival Draaimolen uit naar twee volwaardige festivaldagen (en een concertavond met Max Cooper!). Ze hebben een vlijmscherp programma bomvol unieke boekingen. Van Benny Rodrigues-alias Younger Rebinds tot hypeduo Two Shell: dit zijn onze tips. We zien je linksvoor!

Badsista

Vrijdag 17.30-19.30 @ The Pit

Wat Draaimolen zo’n bijzonder festival maakt, is de manier waarop ze individuele artiesten, labels en collectieven een carte blanche geven om een podium invulling te geven. The Pit – daadwerkelijk een grote rave-kuil in de grond – was de vorige editie het terrein van Job Jobse. Dit jaar maakt het Berlijnse queer techno collectief Herrensauna er de dienst uit. Vroeg op de dag valt daar Badsista al op, een Braziliaanse die badass baile funk combineert met technokicks.

Younger Rebinds

Vrijdag 20.30-22.30 @ Mainstage

Vorig jaar postte Benny Rodrigues – de meest invloedrijke dj van Nederlandeen lang emotioneel betoog op zijn Facebook-pagina. Zijn gig op Draaimolen was zonder twijfel een van de fijnste dj-gigs die hij ooit had gehad. Omdat het terrein zo trippy is, omdat alle mobieltjes waren afgeplakt, omdat bezoekers al voor 15.00 binnen moesten zijn, omdat het zo spontaan en spannend voelde en het festival zijn publiek zo durft uit te dagen. Speciaal voor datzelfde festival stoft hij nu zijn Younger Rebinds-alterego af. Ook onder deze naam zal-ie ongetwijfeld housey draaien, maar met iets meer retro knipogen naar de oerknal van de techno, naar italo en naar de West Coast of Holland-sound dan je van Benny gewend bent.

Objekt b2b upsammy

Vrijdag 22.30-00.30 @ Aura

Oké, wow. Objekt is altijd al een genot om te zien draaien, een fenomenale dj, een virtuoos op de draaitafels die altijd verrast, of hij nou in de kolossale technotent van Dekmantel opeens SOPHIE draait, of alle kanten van zijn platenkast laat zien in b2b-sessies met vaste sparringspartner Call Super. Mixmag riep hem in 2018 nog uit tot dj van het jaar. En zijn muzieksmaak sluit behoorlijk naadloos aan bij de Nederlandse upsammy, een dj die altijd op strooptocht is naar eigenaardige klanken en daarmee abstracte trippy techno en weirdass platen op drum ’n bass-tempo maakt. Ze draaiden nooit eerder samen. Dat wordt vuurwerk!

Eris Drew b2b Mystic Bill

Vrijdag 22.30-00.30 @ Forestrave

Fun fact: Eris Drew besloot zich in de jaren negentig op de draaitafels te storten nadat ze in thuisstad Chicago het lokale house-icoon Mystic Bill aan het werk zag. Nu is Drew zelf een superster die met haar lief Octo Octa festivals als Dekmantel en Lowlands headlinet en haar eigen bosrave-stage mag invullen op Draaimolen. Dus gaat ze eenmalig b2b met haar inspirator.

Koreless (live)

Vrijdag 22.30-23.30 @ The Chapel

In podcast De Machine legde festivaldirecteur/programmeur Milo van Buijtene heel liefdevol uit hoe hij het programma van Draaimolen heeft samengesteld. Een aantal hoekstenen zijn bepalend: pas zodra hij de stage-hosts en enkele livesets heeft ingevuld, gaat hij op basis daarvan de rest van de puzzel leggen. Zo’n beetje als eerste wist-ie dat hij Koreless wilde boeken, de Welshe producer die afgelopen jaar na tien jaar (!) éindelijk zijn wonderschone debuutalbum uitbracht. Compromisloze ambient met klassieke elementen én futuristische dansvloertunes waar de kick uit is gesloopt. Geen lichte kost om 22.30 ’s avonds, maar als je ervoor openstaat wordt dit het hoogtepunt van je weekend.

Two Shell

Vrijdag 23.30-00.30 @ The Chapel

Als je die Boiler Room-set van Two Shell op Primavera kijkt, schrik je misschien eventjes. Wat zijn dit voor clowns? Ehm, en wacht eens: ze draaien gewoon een prerecorded set! En sterker nog: dat zijn ze niet eens zelf, de daadwerkelijke boys van Two Shell staan in het publiek in hun vuistjes te lachen! Dat hebben ze natuurlijk gedaan om de hype die aan hun muziek kleeft nog eens extra te verstevigen: ze weven hun avontuurlijke UK clubtracks aan elkaar met cheeky edits van Sugababes en Alicia Keys. En zouden daarmee kunnen uitgroeien tot de nieuwe Bicep/Overmono (twee duo’s waarmee ze vaak worden vergeleken). Nu maar hopen dat ze in Tilburg wél een echte dj-set zullen doen.

Martinou (live)

Zaterdag 15.30-16.30 @ Aura

’s Middags hoef je natuurlijk nog niet te pieken, dan wil je juist met de ogen dicht in de groove gaan hangen. De dansvloer van Martinou is dan the place to be, de Zweed maakt bijzonder ingetogen luistertechno. We kroonden in december zijn plaat Rift nog tot ons Album van de Week. Daarop neemt hij de tijd om subtiel maar resoluut aan je broekspijpen te trekken, zonder grootse hooks of intense breaks, maar met dubby baslijnen, doffe kicks en soms opeens een melancholische melodie.

The Secret b2b

Zaterdag 17.30-19.30 @ The Pit

Traditiegetrouw vraagt Draaimolen twee grote dansvloerhelden die nooit eerder samen draaiden, om eenmalig een geheime b2b te doen. En dat zijn niet de minste namen: Hunee en Four Tet stonden al eens schouder aan schouder in de Tilburgse bossen. Dixon draaide vorig jaar met Giegling-man DJ Dustin. En Nina Kraviz ruilde platen met Ben UFO. Wie we dit jaar mogen verwachten in de dansvloersurprise van Draaimolen? Geen flauw idee, maar het is het sowieso waard om een kijkje te nemen.

Avalon Emerson b2b Oceanic

Zaterdag 20.00-22.30 @ Aura

Favoriet momentje in de DJ Kicks-mix van Avalon Emerson: de manier waarop ze een cute hyperpopliedje van Oklou lijmt aan de totale stroboscoop-rammer ‘Yellow Cole (Unison)’ van de Amsterdamse dj/producer Oceanic. Die track heeft de elementen die Emerson’s producties ook vaak kenmerken: stevige kicks en een futuristische, knetterende lead-synth. Ja, en ze hebben een vergelijkbare mindset: ze draaien betrekkelijk leftfied, met soms opeens een kauwgombalverrassing van een pophit. Best logisch dus dat ze nu eens samen achter de decks staan.

Djrum b2b Skee Mask

Zaterdag 20.30-22.30 @ The Pit

Nog zo’n b2b die zo logisch klinkt, dat je je bijna niet kunt voorstellen dat ze echt nooit eerder samen draaiden: Djrum en Skee Mask. De een is gek op jungle, ambient, drum ’n bass, broken beat en IDM uit de Warp-hoek, om daar een volstrekt eigen klankwereld mee te bouwen. De ander… nou ja, precies hetzelfde eigenlijk.

Laurent Garnier

Zaterdag 22.30-00.30 @ Aura

Die Nous’Klaer-stage is natuurlijk veel te klein voor een icoon als Laurent Garnier. Maar ja, dat Nederlandse label is nogal geïnspireerd door de melodieuze producties van de Fransoos. Juist op deze spot zou hij eens een hoek van zijn USB-stick kunnen herontdekken die hij op de grote stages niet zo snel kan laten zien.

KI/KI live

Zaterdag 23.30-00.30 @ Mainstage

Kiki Wesselo alias KI/KI mocht deze zomer het ene na het andere festival slopen met haar trancey, snelle technoplaten. De Lowlands Bravo afsluiten? Fluitje van een cent. Voor Draaimolen zal ze desalniettemin bloednerveus zijn: ze gaat namelijk voor het eerst in haar leven een liveset doen vol tunes die ze zelf produceerde.