Pearl Jam zette een show vol urgentie en levenslust neer, een Nederlandse groep paradijsvogels zag hun kans schoon en een slackerrocker die er werk van maakte: er waren weer genoeg hoogtepunten op de tweede dag van Pinkpop. Dit is onze top 5 van de zaterdag van Pinkpop.

De Australische Courtney Barnett is gewoon écht cool, in een simpel zwart shirtje en een klitterige bruine semi-mat, een tikkeltje slacker, net zoals haar ruwe, no-nonsense gitaarliedjes. Ze speelt ze ook begeesterd. De band laat de songs lekker schuren en stuwen, en Courtney ijsbeert over het podium, slingert haar gitaar in de rondte, klappert op de koebel en blaft en gromt in de microfoon in ‘Pedestrian At Best’.

>>> lees verder

‘Wie kent mij niet?’ Nee, dit is geen arrogante line, maar een oprechte vraag die Ronnie Flex aan het Pinkpop-publiek stelt. Een jolige, verbrande PME Legends-esque oude man steekt voor de grap zijn hand op. Verder blijven de handjes omlaag. Iedereen kent Ronnie Flex en daarom opent hij vandaag de mainstage in Landgraaf. 

>>> lees verder

Vanaf het eerste nummer denderen de spierballenriffs van Royal Blood van de Parkstad Stage, als een razende krachttraining op anabolen. Tegelijkertijd zit er wel degelijk dynamiek in, door het op- en omlaag schroeven van het tempo. Luister maar eens naar ‘Boilermaker’, de broeierige, tragere single van het laatste album. Dat geluid trekken ze door op de recente single ‘Honeybrains’. Het is een stroperige track, en die hoekige riff zakt vanuit het middenrif naar beneden, zodat je er wulps met je bekken op kunt draaien. Meer heup dan vuist, zeg maar.

>>> lees verder

Als paradijsvogels onder de brandende zon schitteren ze op de IBA Stage. En waarom werken die hooks toch zo goed? Denk aan Boney M. of ABBA. Die strijkerpartijen brul je makkelijk mee. Son Mieux begrijpt heel goed wat Pinkpop wil: meeblèren met een geweldige hook. Dat het publiek blijft losgaan als de band 'Drive', '1992' en 'Multicolor' vlak achter elkaar pompt en ook nog eens confetti de lucht in schiet is volkomen logisch.

>>> lees verder

Hoe kan het toch? Pearl Jam speelt op Pinkpop een setlist die vrijwel volledig uit de jaren negentig afkomstig is. En toch, toch voelt de show vrijwel iedere seconde urgent en vol levenslust. De grootste kracht van Eddie Vedder is niet eens die krachtige stem die over het hele veld draagt, maar de ongekende oprechtheid waarmee hij alles brengt. Zelfs na meer dan 1000 shows in dertig jaar.

>>> lees verder

(Scroll verder naar beneden!)

Nog één keer rukt hij aan: Mr. Pinkpop. Al in 2020 ging Jan Smeets met pensioen, maar toen werd zijn emotionele afscheid gekaapt door corona. Nu wordt de Pinkpop-grondlegger alsnog geëerd met een erehaag, en het besef dat hij voor altijd de geestesvader blijft van het grootste en langstlopende festival van Nederland.

Voor meer Pinkpop 2022 check je ons uitgebreide dossier en kijk je hier Pinkpop-video's.  ​​​​​​​