Ieder jaar kiezen we met 3voor12 een handvol kersvers talent voor rondreizend festival Popronde: twaalf namen die je móét checken. Dit zijn ze, de acts die komend jaar de 3voor12-podia op de Popronde zullen platspelen.

Babs

Deze zeer geëngageerde hiphop-artiest uit Enschede wil met haar muziek hokjes afbreken: ze maakte een anthem voor genderdiversiteit (‘Die/Hun’), een tune om meer ruimte in te nemen (‘Ruimtevrees’) en muziek om de ogen mee te openen (‘Blind Blijven’). Dat zijn best zware thema’s, maar met haar kleurrijke housey producties blijft de muziek van Babs ook echt LEUK. 

De Toegift

Zo’n prachtig Nederlandstalig indiefolkliedje als ‘Nollestrand’ hadden we al lang niet gehoord. Hier een toets piano, daar een tedere saxofoon, een jazzy drumpartij en op de achtergrond strijkers, het is werkelijk weergaloos mooi. Maker van het nummer is De Toegift, een band uit Zeeland die tekende op Snowstar Records

Faske

De beste hooks van Faske? Die schuren een beetje. ‘Jij belt mij alleen wanneer jij dronken bent’, zo heet de debuut-EP die het duo (want eigenlijk is Faske een duo) maakte met de one and only Wieger Hoogendorp (de producer van Goldband en Sophie Straat). Die gaf hun heerlijke liedjes sterke, quirky producties mee.  

Huub Prins

Ah, een Popronde-veteraan! Huub heet eigenlijk Elias Elgersma, toerde 8 jaar geleden al met weirdopopband Yuko Yuko mee met het rondreizende festival en in 2015 met The Homesick. Met die laatste band tekende hij op het legendarische Sub Pop (!) en toerde hij door de VS. Huub Prins is zijn vervreemdend Nederlandstalig soloproject. 

Marathon

Totaal onmogelijk te googlen bandnaam natuurlijk, en eerlijk gezegd is de band via Spotify ook niet vinden. Dus neem maar van ons aan: Marathon is een megasick praatzang-postpunk-vijftal uit Amsterdam dat menig moshpit teweeg zal gaan brengen. Voor het bewijs: check deze scherpe radiosessie. Bonuspunten voor het t-shirt van The Fall!

Mood Bored

De hoofdprijs voor de flauwste bandnaam van de Popronde 2022 gaat naar…. deze nog best wel mysterieuze band. Wij weten ook niet veel, na wat speurwerk kwamen we erachter dat het duistere asmr-pop-soloproject van zangeres MAY BBY wordt grijsgestreamed in Los Angeles en Sydney, maar Mood Bored zelf klinkt als een fijne dreampoppy/shoegazey indierockband met een stel gouden tunes.

Muylike

De tweede prijs voor de flauwste bandnaam van de Popronde 2022 gaat naar… Muylike, een jongen uit Utrecht die vanuit zijn studio zeer warmbloedige indiepopliedjes maakt. Denk aan Benny Sings, Toro Y Moi, een snufje Rex Orange County maar dan een slag hipper. 

Mystic

Gaan je oren klapperen van alternatieve, wavey hiphop? Sleep Mystic dan maar vast naar je Spotify-playlist. Hij werkte met Yung Nnelg, GRGY en Leafs, bij die laatste stond hij zelfs als vaste backup-MC op Lowlands. Nu mag Mystic het solo doen. 

Néomi

Sterke nieuwe signing op het label PIAS Recordings: de betoverende tokkelfolkpopliedjes van Néomi. Ze zitten bomvol emotie, en ze worden smaakvol ingekleurd in met een elektrische gitaar hier, een voorzichtig drumroffeltje daar en telkens weer heel wat meerstemmige koortjes. Voor liefhebbers van Popronde-kampioenen Pitou en La Loye.

Philine

Philippine Corporaal mag op herkansing: vorig jaar tourde ze al mee met de Popronde maar kon ze wegens een welbekende pandemie niet zoveel spelen. Nu heeft ze een paar letters uit haar artiestennaam gesloopt en mag ze alsnog. Ze hoort tot de generatie van Taylor Swift en Kacey Musgraves, die een countrysnik volledig vanzelfsprekend combineert met een modern, strak popgeluid. 

Sammie Sedano

Bij deze guy in de platenkast staat Outkast naast The Opposites, Frank Ocean naast Flinke Namen en Tame Impala naast Curtis Mayfield, en die diverse smaak hoor je ook in zijn eigen liedjes. Het is een soort indie-R&B-hiphop over jezelf verliezen in de nacht.

SYNGA

Ook in kleine setting gaat er een ongekende kracht uit van de elektronische neosoul/r&b-tunes van zangeres SYNGA, zo liet ze al zien in 3voor12 Radio, maar we zijn pas echt mega-benieuwd hoe ze dit met een hele band naar het podium gaat brengen.