Na drie maanden heel Nederland onveilig maken zit de Popronde 2018 erop. We waren aanwezig bij het eindfeest van het rondreizende festival, en zagen welke acts na ongeveer honderdduizend shows nu klaar zijn voor het echte werk.

Karel

Als er één fenomeen tijdens de Popronde is geweest die de tongen heeft los gekregen is het Karel wel. Iedereen heeft het over de stuiterende zanger met de grenseloze energie. Daar wordt dan ook met liefde op gewacht tot kwart over drie snachts en beter voorbereid op een show is het publiek vanavond niet geweest. Maar wat is het nu precies dat hem zo aantrekkelijk maakt? De muziek wordt gewoon ingestart, de effecten over de zang zorgen ervoor dat er zelfs voor wie zijn uiterste best doet geen woord van te verstaan is en ook is hij geen nachtegaal. Maar zijn opzwepende lo-fi producties, melancholische melodieën en complete overgave zorgen voor een ervaring die ongeëvenaard is. Het zou zomaar het recept kunnen zijn voor een cynische blik op de non-performers die met een paar hits op zak hun geld komen ophalen in de Poppodia, maar Karel brengt het zonder enige vorm van ironie. Hij geeft een masterclass entertainment, een viering van het leven en de live performance als concept. Hij verrast door overal in het publiek op te duiken en laat de volle zaal met een brede glimlach achter.

En nu verder? Ieder feest zou willen dat ze hun publiek naar huis kunnen laten gaan met het gevoel van voldoening dat een show van Karel met zich mee brengt. Wij kijken alvast uit naar Karel op ieder Nederlands festival. En vooruit: ook nog een keertje in iedere club. Een EP-release op het kersverse label van Job Jobse en MOJO-boeker helpen alvast mee, naast een spot op Noorderslag. Karel in de X-Ray op Lowlands? Dat moet bijna wel.

Kijk hier Karel live in 3voor12 Radio.

Donna Blue

Kijk twee minuten naar de show van Donna Blue, en je kunt zo voorstellen hoe zuchtmeisje Danique en gitarist Bart op zondagochtend elpees grijsdraaien van Serge Gainsbourg en Jane Birkin, of de platen die David Lynch met Julee Cruise en Angelo Badalamenti maakte. Fantaseer er meteen ook maar een romantische fluim sigarettenrook bij, in een über-Instagramable huis vol vintage spulletjes. De twee zijn naast bandleden ook geliefden, en op de beste momenten zie je dat ook in hun show. Er mag zelfs geschuifeld worden bij de ijl gezongen slotballad!

En nu verder? Snowstar Records bracht hun debuut-EP met chanson, surfrock en dreampop uit, sir Elton John himself draaide een liedje van Donna Blue in z’n radioshow en over de loop van de Popronde zijn de optredens steeds strakker geworden. Nu cashen op Noorderslag, en daarna maar eens een voorzichtig tourtje door het land?

Kijk hier Donna Blue live in 3voor12 Radio.

Van Common

De prijs voor de allerbeste gitaarlijntjes van de Popronde 2018 gaat sowieso naar Van Common. Het is van dat gejengel dat zich direct tussen je oren nestelt, dat je onmiddellijk kunt meeneurieën. Naast het schitterende Real Estate-esque ‘Moonlight Blue’ hebben ze nog veel meer gouden tunes, die zelfs wat steviger zijn. Neem shoegazesong ‘This Afternoon’, waarop prettig wordt meegedeind door de hipste jongens en meisjes in het publiek. Met nog wat meer van zulke liedjes zou de band zomaar Klangstof en Moss achterna kunnen gaan als Zeer Gewaardeerd Neerlands Indieband.

En nu verder? Een label als Excelsior zou gek zijn deze band niet te tekenen, want Van Common wordt zelfs al gestreamed tot aan Los Angeles en New York City. Noorderslag hapte ook al.

Kijk Van Common live in 3voor12 Radio.

TAPE TOY

De opblaasorka van TAPE TOY heeft een topavond: hij stuitert rond op nog veel meer podia. De bassist van de Amsterdamse bubblegrungeband heeft wat minder geluk met zijn snoertje. En dan voelt de Melkweg Max bij twee minuten pitsstop wel even heel erg groot. Gelukkig heeft TAPE TOY zich de afgelopen maanden al bewezen als een van de hoogtepunten van de Popronde met hun aanstekelijke update van nineties rock. Compleet met leuke onderonsjes tussen de zangeres en gitarist, waarbij ze elkaar guitig aankijken. 'De EUT van dit jaar', wordt er al gefluisterd. Met sterke nummers als 'Naive' en 'Crazy Bae' trekken ze het optreden uiteindelijk toch weer recht en met een uitgesponnen krautrockoutro a la Wilco laten ze zelfs nog meer diepte horen.

En nu verder? Noorderslag zit al in de pocket en ook de potentie op de radio is er. Door spontane freechoices van dagjocks op 3FM werd het catchy 'Naive' al bijna vijftig keer gedraaid op de zender. Vanaf nu is het gewoon doorbouwen. Dat komt wel goed, zeker met een mooi plekje op Noorderslag en de hulp van de Agents After All-boeker die ook Ronde, Dotan en Chef'Special groot maakte.

Kijk TAPE TOY live in 3voor12 Radio.

Jay-Way

Ga er maar aan staan, als kaaskop met een Amerikaanse tongval gaan rappen. De Amsterdamse Jay-Way komt er heel aardig mee weg, mede dankzij goede soulvolle tunes en een megasmoothe band met een gitarist die af en toe gelikte jazzloopjes uit zijn mouw schudt. Om de heupen van het publiek nog net iets meer los te krijgen doet–ie een stukje ‘Tempo’, maar dat heeft hij eigenlijk helemaal niet nodig.

En nu verder? Eigenlijk is zijn sound niet zo bijzonder populair in het Nederlandse hiphopklimaat, maar wat niet is kan nog komen. Jay-Way is alvast bevestigd voor Noorderslag. 

Kijk Jay-Way live in 3voor12 Radio.

Sheila and the Kit

Iemand zin in een lekker potje eighties discopop? De Upstairs van de Melkweg vanavond zeker wel! De Rotterdamse Suzanne Kipping en haar mannen overtuigen live met een show die af is tot de puntjes. OK, ze heeft goed gelet op bijvoorbeeld het kapsel van Robyn en de maniertjes van een MØ, maar ze kunnen zich haast meten met hun internationale voorbeelden. De muzikale basis staat, en voor Kipping is het als geraffineerde frontvrouw dan een eitje om dat in te koppen. Niet voor niets lonkt ook een carrière als actrice voor haar.

En nu verder? Nu nog even op zoek naar het juiste liedje om door te breken. Maar Noorderslag heeft Sheila And The Kit al geboekt. Wie weet dat een verdwaalde internationale boeker hen daar oppikt.

Kijk Sheila and the Kit live in 3voor12 Radio.

Rey Tranquilo

Arme Rey. Hij is vandaag jarig, vertelt–ie, maar zijn vader en moeder hebben hem niet gefeliciteerd. Daarom doet hij naast een handvol positieve tracks ook een emonummer waar de eenzaamheid wel héééééél pathetisch wordt aangedikt. Gelukkig hangt hij ook de spreekwoordelijke slingers op tijdens zijn show, en gooit zelfs een opblaasorka het publiek in. Zijn dj draagt een SMIB-vest en een Yung Nnelg-shirtje, en dat is precies de hoek waar je zijn muziek ook in moet zoeken: vurige alternatieve trap waarop je uitstekend kunt moshen.

En nu verder? Rey Tranquilo heeft wel een meerwaarde op SMIB: hij durft ook een lekker niets-aan-de-hand liefdesliedje te maken. Zou zomaar een bescheiden streaminghitje kunnen worden. Hij won ook al de Grote Prijs van Nederland en via de Herman Brood Academie stond hij op de kleinste stage van WOO HAH!, wellicht komend jaar ook eens Appelsap?

Janna Lagerström

Dit is pas het vierde optreden voor Janna Lagerström als band. Het intieme bioscoopzaaltje van de Melkweg stroomt vol voor haar Nederlandstalige luistermuziek met multi-interpretabele teksten. Janna oogt wat statisch in haar parmantig oversized grijs pak, dat weggelopen lijkt te zijn uit David Byrne’s concertfilm Stop Making Sense. Maar haar zuivere stem en de extra gelaagdheid in de liedjes door het nieuwe bandgeluid vergoeden veel. Ook al dringen zich nu nog meer de vergelijkingen op met Eefje de Visser of Spinvis, ze is een welkome aanvulling in die hoek.

En nu verder? Solo met alleen gitaar maakte ze al indruk in de Popronde. Gewoon door blijven repeteren met band, er is genoeg ruimte in de markt voor een tweede Eefje de Visser.

Kijk Janna Lagerström live in 3voor12 Radio.

LOVE COUPLE

Bij een punky nummer over stinkende kutten (?!) hoplakee tussen de zweterige headbangers vooraan springen: de zangeres van LOVE COUPLE is sowieso de stoerste muzikant van de avond. Hier een brutale duw naar iemand die te dichtbij komt, daar met een plagerige grijns haar hoofd tegen de gitarist aan duwen en uiteindelijk op de ranzige vloer neerstorten terwijl ze krijst dat ze zelf wel bepaald of ze een baggy shirt wil dragen. Het viertal heeft pas een enkel liedje uit, en ‘Chinatown’ smaakt best naar meer: poppy nineties rock waarmee ze zo in het gat van Bombay (Show Pig) zouden kunnen springen.

En nu verder? Het voelt voor LOVE COUPLE nog een tikkeltje te vroeg voor een spot op het Groninge showcasefestival in januari, maar er leiden vele wegen naar Rome. Die via Grasnapolsky, bijvoorbeeld.

Abdomen

Als je In Utero de beste plaat van Nirvana vond, zul je ook wel goedkeurend knikken bij het Friese trio Abdomen. Ze spelen hun noisy grungerock net iets te snel, net iets te gemeen en net iets te hard. Geen wonder dat ze voor hun album Emetophobia de producer die ook met Eagulls werkte wisten te strikken, geen wonder dat ze hun songs over zelfhaat en anger issues doorspekken met piepende gitaren. Vooraan houdt een gast met beide handen stevig de podiumrand vast, zodat–ie nog net wat onbesuisder kan headbangen. Yeah!

En nu verder? Het is echt jammer dat dat album amper is opgemerkt door het Nederlandse popjournaille, want als je ze zo ziet in de Melkweg: dit is een van de meest meedogenloze rockbands van het land.

Kijk Abdomen live in 3voor12 Radio.