DI-RECT heeft de Popprijs 2021 gewonnen. De meest prestigieuze prijs uit de Nederlandse muziekwereld werd vandaag op ESNS aan de Haagse rockband uitgereikt. De band liet zich niet kisten door de coronacrisis en werd in de afgelopen twee jaar zelfs relevanter dan ooit.

DI-RECT is een van de meest stabiele factoren in de Nederlandse poprockscene van de laatste twintig jaar. Ze kwamen opzetten als pubers, vonden zichzelf opnieuw uit nadat zanger Tim Akkerman uit de band stapte, en werden vervolgens populairder dan ooit met diens opvolger Marcel Veenendaal.

En ze lieten zich niet bepaald kisten door de coronacrisis. Sterker nog: ze bleken relevanter dan ooit. In 2020 begonnen ze al gauw ambitieuze pay-what-you-want-livestreams op te zetten. ‘We wisten nog niet wat we konden verwachten, dus we hebben een aantal dingen schaalbaar gemaakt’, vertelde manager Tim van der Zalm daarover in podcast De Machine. ‘We hebben het heel klein opgezet: laten we een productie opzetten die we ook kunnen betalen als honderd man een tientje overmaakt. Het eerste idee was vier camera’s op een statief zetten. Prikken we de audio in, lampen van het huis en we gaan ervoor. Hoe meer mensen er tickets kochten, hoe uitgebreider we het konden doen. Het werden eerst twee cameramannen, toen vier cameramannen, daarna ook een kraan en afstandsbestuurbare camera’s erbij.’ Uiteindelijk was zelfs een man of 30 aan het werk voor die eerste serieuze livestream in 2020. En zo deed Di-rect over de afgelopen twee jaar nog veel meer streams, waarmee ze eigenlijk non-stop zichtbaar bleven én een streaming businessmodel introduceerden waarvan eigenlijk niemand vooraf zeker wist of dat wel levensvatbaar zou zijn. Want, zo werd gedacht, wie betaalt er nou voor een livestream?!

Ondertussen groeide hun song ‘Soldier On’ in 2020 uit tot de soundtrack van de coronacrisis. De boodschap: hou vol. Het nummer was een slowburner (die zelfs al in februari werd uitgebracht, nog voor de eerste lockdown) maar groeide uiteindelijk uit tot hun allergrootste radio- en streaminghit. Voor het nummer won de band een 3FM Award, voor het eerst sinds 2006. ‘Na twintig jaar is het wel gaaf dat niks vanzelfsprekend is’, aldus Bas van Wageningen tijdens de 3FM Awards. ‘Dat als je net zo hard werkt de zalen ook een keer minder vol zijn. Over het hele plaatje gezien kun je daar juist dankbaar voor zijn, dat er beweging in zit en dat dit wordt gezien en er erkenning voor is. Dan ben je daar extra dankbaar voor.’ ‘Soldier On’ was in 2020 bovendien de hoogste nieuwe binnenkomer van de Top 2000.

Ter ere van de winst doet DI-RECT zondag 23 januari een take-over van Vera On Track, van 20.00 tot 22.00 op NPO 3FM.

Het juryrapport

Onzekere tijden laten ons soms bij de pakken neerzitten. Toch zijn er genoeg artiesten die juist dan alles aangrijpen om in het licht te blijven en zichzelf te blijven herontdekken. Zo zag de jury afgelopen jaar nieuwe artiesten die, ondanks het gebrek aan festivals of concerten, direct impact maakten met hun, vaak Nederlandstalige, muziek. En 2021 bleek helaas ook het noodgedwongen einde van twee roemruchte bands die een langdurige carrière afsloten. De Popprijs is niet noodzakelijkerwijs een prijs voor nieuwkomers of een oeuvreprijs. Alles wegende, koos de jury voor een artiest waar je bij uitstek het label ‘doorzettingsvermogen’ op mag plakken. Deze artiest zette door, lang geleden al maar ook zeker afgelopen jaar.

Waar veel andere muzikanten het zouden hebben laten zitten koos de winnaar van de Popprijs 2021 voor herpakken en vernieuwen. Er werd gekozen voor een wisseling van muzikale koers, een andere bezetting– die tot stand kwam na een unieke zoektocht. Verandering zorgde bij deze artiest voor nieuwe impulsen, nieuwe energie en vindingrijke en originele plannen. Deze artiest was bijvoorbeeld een van de eersten die zich snel aanpaste aan de lopende pandemie en actief aan de slag ging met creatief streamen van eigen liveshows.

Terugkijkend op een carrière van twintig jaar vol hits, mogen we concluderen dat deze artiest nog altijd, en steeds weer opnieuw, relevant is en blijft. De jury is onder de indruk van de kunst om in mogelijkheden te denken en niet in problemen. En die mogelijkheden worden zonder slag of stoot, met een professioneel team en tot in de puntjes uitgevoerde producties, neergezet. Het lijkt alsof het ze nauwelijks moeite kost, maar niets is minder waar. Deze artiest blijft bouwen, blijft groeien, blijft hard doorwerken en neemt niets voor lief. Deze band blijft op een kwetsbare manier accelereren met een hart vol vuur. De liefde die de band keer op keer aan hun fans geeft, krijgen ze van hun fans terug. Samen lieten ze zo een unieke community ontstaan op basis van vertrouwen, kwaliteit, maar bovenal muziek. En wat voor muziek. Het nummer ‘Soldier On’ wordt gezien voor wat het moet zijn; een symbool van hoop en licht in een onzekere tijd.

In welke vorm hun muziek ook wordt gegoten, en waar je hen ook ziet; zij en hun muziek zijn een baken. Ze zijn een ijzersterke liveband die zowel op tv, radio en tijdens een concert leven uit speakers laten knallen, ze verkochten Ahoy twee keer uit en weten al jaren hun positie aan de top te behouden door hun passie, kunde, ijver en vriendschap.

Roosmarijn Reijmer (NPO 3FM)
Will Maas (Ntb/Kunstenbond)
Lisa de Jongh (Patronaat)
Lois de Jong (NTR)
Maartje Glas (Buma Cultuur)
Wilbert Mutsaers (Spotify)
Joey Ruchtie (De Oosterpoort / Eurosonic Noorderslag)
Fernando Halman (FunX)
Rob Ester (Q-Music)

Over de Popprijs

De Popprijs wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Daarbij spelen zaken als bijzondere artistieke prestaties, nationaal en internationaal succes of een langdurige carrière alle een rol, maar geen daarvan is doorslaggevend: het uiteindelijke oordeel is aan de jury. De Popprijs bestaat uit een beeld van Theo Mackaay en een cheque ter waarde van € 10.000. In 2020 werd geen Popprijs uitgereikt wegens de coronacrisis, in de jaren daarvoor wonnen onder andere Ronnie Flex, Floor Jansen, Martin Garrix en Kensington.

1986 Mathilde Santing
1987 The Nits
1988 Claw Boys Claw
1989 Herman Brood
1990 Urban Dance Squad
1991 The Ex
1992 The Scene
1993 Bettie Serveert
1994 2 Unlimited
1995 Osdorp Posse
1996 Eboman
1997 Marco Borsato
1998 Junkie XL
1999 Postmen
2000 Arling & Cameron
2001 Anouk
2002 Tiesto
2003 Blof
2004 Ali B
2005 Within Temptation
2006 Spinvis
2007 Armin van Buuren
2008 De Dijk
2009 Kyteman
2010 Caro Emerald
2011 De Jeugd van Tegenwoordig
2012 Racoon
2013 The Opposites
2014 The Common Linnets
2015 New Wave
2016 Martin Garrix
2017 Kensington
2018 Ronnie Flex
2019 Floor Jansen
2020 geen winnaar