ESNS17: Martin Garrix wint de Popprijs

Terechte winnaar boven Kensington en De Staat

Timo Pisart ,

Niet gedoodverfde favoriet Kensington of gevaarlijke outsider De Staat, maar de twintigjarige superster Martin Garrix wint de Popprijs op Noorderslag. Terecht, want het was verreweg zijn beste jaar ooit en hij is daardoor de populairste dj ter wereld.

Éerste reactie Martin Garrix: 'Baal ervan dat ik er niet bij kan zijn vanavond!! Ik ben zo blij met deze prijs. Het voelt heel bijzonder om zoiets te krijgen in eigen land. En echt een eer om in de voetsporen te mogen treden van zoveel geweldige artiesten. Ik heb het juryrapport ontvangen en ben gevleid door de positieve woorden! Super bedankt!!

Martijn Garritsen alias Martin Garrix heeft de Popprijs 2016 gewonnen. De twintigjarige jongen uit Amstelveen was zelf niet bij de uitreiking, maar sprak middels een videoboodschap zijn dank uit. Het popjournaille zette dit jaar collectief haar geld in op Kensington, maar eigenlijk is Martin Garrix een veel sterkere winnaar, die wereldwijd verreweg ‘de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek’, zoals het enige criterium voor de prijs luidt. Slechts zelden won een dj de Popprijs: Armin van Buuren in 2007, Tiësto in 2002, Junkie XL in 1998 en Eboman in 1996.

Waarom 2016 het jaar was voor Martin Garrix? Hij overtrof zijn wereldhit 'Animals' uit 2013 deze zomer met In 'The Name Of Love', een bijzonder traag liedje en een atypische hit: een soort indierockgitaartje in het couplet, een emotioneel, episch groots refrein en een eigenwijze glitchy drop a la Flume die weird en irritant hoog is, maar juist daarom zo’n oorwurm. Het is een crossoverhit die overal ter wereld wordt platgedraaid, van Waddinxveen tot Dubai, van Santiago tot Sao Paulo. Hij is bijna 400 miljoen keer gestreamed op Spotify, en werd een week geleden nog platina in de VS, met 1 miljoen verkochte exemplaren. Hij deed het liedje live op tv bij Jimmy Fallon, zijn debuut op de Amerikaanse tv.

Bovendien won Martin Garrix dit jaar de DJ Mag-verkiezing voor 'de populairste dj ter wereld'. De prijs heeft een vies smaakje: meestal wint de dj die het hardste oproept tot stemmen en grootse wervingcampagnes houdt: zeg maar gerust, de stemmen worden gekocht. Maar Garrix plaatste nooit een oproepje en vroeg zijn fans helemaal niet te stemmen.

Goed, populariteit is geen garantie voor kwaliteit. Belangrijker is het hoe imponerend zijn shows zijn: de productie zoals hij afgelopen oktober tweemaal in de RAI in Amsterdam liet zien en waarmee hij komend jaar de wereld over vliegt, is ongekend, een EDM-show van wereldniveau. Natuurlijk met gigantische vlammenwerpers en meer vuurwerk en confetti dan je je kunt voorstellen, maar veel smaakvoller gedaan dan je zou denken. Het ziet eruit als een combinatie van Daft Punk, Justice en een overweldigende EDM-show. Het is extreem kleurrijk, maar het voelt nergens potsierlijk, kitscherig of overdadig, en dat is verdomd knap. Zijn sets doorspekt hij met eigen edits van de grootste pophits, maar ook met verrassende zijsporen en veel hiphop.

Je kunt Martin Garrix gerust een wereldwijde popster noemen, en eentje die daar ogenschijnlijk compleet op zijn gemak mee is. Hij deelt de manager (Scooter Braun) met Justin Bieber en is goed bevriend met de Canadese hitmachine. Naar het schijnt komt er spoedig gezamenlijke muziek van de twee aan, en deze zomer gaan Bieber en Garrix op festivaltour. Dan staat Garrix ook op Pinkpop, mogelijk als headliner.