Ronell Plasschaert a.k.a. Ronnie Flex mag de Popprijs 2018 mee naar huis nemen. De meest prestigieuze prijs uit de Nederlandse muziekwereld werd vandaag aan hem uitgereikt op Eurosonic Noorderslag in Groningen. Een uiterst terechte winst, want de rapper toonde zich afgelopen jaar omnipotent.

Drie jaar geleden won Ronnie Flex al als voorman van hiphopcollectief New Wave, nu sleept hij solo opnieuw de Popprijs in de wacht. Terecht, want je kon afgelopen tijd niet om de rapper uit Capelle aan de IJssel heen. Hij toonde zich omnipotent met een keur aan projecten.

Nadat hij met solo-debuutalbum De Nacht Is Nog Jong Net Als Wij Voor Altijd en New Wave het gezicht van een generatie jonge en veelbelovende rappers werd, bracht hij in 2017 Rémi uit. Een smaakvolle plaat, een van de mooiste hiphop-albums van Nederlandse bodem ooit. Of nou ja, hiphop? Je hoorde ook r&b, dancehall en pop op het album zoals dat in Nederland eigenlijk nog niet eerder bij elkaar was gestoken. Hij toonde zich de verlegen jongen met de smachtende traan, de einzelgänger in de hoek die voorzichtig vraagt om een beetje aandacht, maar ook niet teveel durft op te eisen. Dat hoefde ook niet, hits als ‘Energie’ en ‘Come Again’ spraken voor hem.

Met zo’n ambitieuze volwassen album volgde ook een next level liveshow. Juist zonder de poespas van vlammenwerpers en groteske LED-walls zoals bijvoorbeeld Lil’ Kleine doet, maar met als belangrijkste waarde de muzikaliteit van zijn songs. Dus ging hij op tour met de Deuxperience band, die zijn nummers een onweerstaanbare Surinaamse schwüng meegaven. Eind 2018 pakte hij daarmee uit in AFAS Live. Hij liet horen hoezeer hij was gegroeid als zanger, en dan die band die non-stop spannende muzikale accenten legde. Caribische gitaargetokkel, vlammende percussie, opeens een samba-piano-loopje en natuurlijk die twee heerlijke achtergrondzangeressen, trouwens, die de zoetgevooisde R&B-harmonieën nog net iets dikker aanzetten.

1992 - geboren in Capelle a/d IJssel
2012 - eerste bescheiden hit met 'Soldaatje' (met Mr Polska), 'Nooit Meer Slapen' en 'Allermooiste Feestje' met Yellow Claw
2013 - 'In Een Jet' en 'Tankstation'
2014 - single 'Zusje', debuutalbum De Nacht Is Nog Jong Net Als Wij Voor Altijd
2015 - New Wave, eerste nummer 1 met 'Drank & Drugs', hit 'Niemand' met Mr Polska
2016 - Popprijs met New Wave, hit 'Niet Omdat Het Moet' met Lil Kleine
2017 - Rémi met hits 'Energie' en 'Come Again' en losse hit 'Blijf Bij Mij' met Maan
2018 - mixtape Nori, hits 'Fan' met Famke Louise, 'Maria' met Bizzey en Jack $hirak, 'Meli Meli' met Ali B en Bløf-cover 'Omarm Me'

Ronnie Flex op Pinkpop 2018

Maar Ronnie Flex had ook een andere kant die afgelopen jaar weer kwam bovendrijven: de roekeloze jongen die zich Sneuvie de Legende noemt, of anders Nori. Onder die naam bracht hij een trapmixtape uit waarmee hij zich middenin de jongste generatie rappers plaatste. Duidelijk geïnspireerd door de Amerikaanse Soundcloud-rap, zelfs inclusief een beat van Maaly Ray (die ook met Lil Uzi Vert werkte), en inclusief samenwerkingen met jonge honden als Jacin Trill en Leafs.

Er is in Nederland geen enkele andere artiest die zo gemakkelijk en vanzelfsprekend tussen werelden laveert, die zowel Concert as Sea en Vrienden van Amstel Live kan platspelen als hiphopfestival WOO HAH, die ontroerend mooi Bløf kan coveren zonder zijn geloofwaardigheid te verliezen en tegelijkertijd trap-tunes kan maken voor in de club. Daarmee is Ronnie Flex de grote held – GOAT, zou–ie zelf zeggen – voor jonge hiphop in Nederland. En dat maakt het winnen van de Pop Prijs 2018 meer dan terecht.

Over de Popprijs

De Popprijs wordt uitgereikt aan de band of artiest die in het afgelopen jaar de belangrijkste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse popmuziek. Daarbij spelen zaken als bijzondere artistieke prestaties, nationaal en internationaal succes of een langdurige carrière alle een rol, maar geen daarvan is doorslaggevend: het uiteindelijke oordeel is aan de jury. De Popprijs bestaat uit een beeld van Theo Mackaay en een cheque ter waarde van € 10.000. In de jury zaten Guus Bleijerveld (BV Pop), Lisa de Jongh (Patronaat), Gijsbert Kamer (De Volkskrant), Jan Douwe Kroeske (Double 2), Joey Ruchtie (De Oosterpoort / ESNS), Job de Wit (freelance journalist) en Diederik van  Zessen (NPO 3FM). Afgelopen jaren wonnen onder andere Martin Garrix en Kensington.

Meer Noorderslag? Check hier ons dossier