Radiozender FunX draait voorlopig de muziek van Lil Kleine niet meer, en Spotify weert zijn muziek uit redactionele afspeellijsten. Maar de zakelijke partners van de rapper houden zich voorlopig muisstil.

Precies op de dag dat Lil Kleine’s nieuwe album Ibiza Stories uitkwam, eiste het OM een taakstraf tegen de rapper: 120 uur voor het in elkaar slaan van een man in een Amsterdamse club. Toeval? Het kan bijna niet. Toen Lil Kleine een week later veroordeeld werd conform de eis reageerde hij op NOS Stories: ‘Album voor tweede week op 1 btw ❤️’ Er bestaat in het leven van Lil Kleine niet zoiets als slechte publiciteit. Hij rapte het al in een van zijn nieuwe liedjes, en de charts geven hem gelijk: ondanks alle oproepen om hem te cancellen is Lil Kleine nog altijd de meest populaire artiest van het moment. Zijn zakelijke partners zijn dan ook niet van plan om hun handen van hem af te trekken. Zijn label Top-Notch blijft stil, manager Nathan Moszkowicz reageert niet, en zijn nieuwe label Sony (dat Kleine vorig jaar met veel bombarie binnen haalde) laat weten dat er voorlopig geen statement komt.

Top-Notch reageerde een jaar geleden wel razendsnel toen Bilal Wahib in opspraak raakte. De rappende acteur daagde een jongetje uit zijn piemel te laten zien op Insta Live, enfin, je kent het incident. Het label zei voorlopig de werkzaamheden rond Wahib neer te leggen, een statement dat nogal uit zijn verband gerukt werd in de media als zou het label hem definitief op straat zetten. Toen twee maanden later Lil Kleine volop in het nieuws was door het incident op Ibiza plaatste Vincent Patty een statement op Instagram, dat eigenlijk meer een reactie op die eerdere rel was dan dat het inging op de zaak Lil Kleine. ‘We zullen in negen van de tien gevallen het werk tijdelijk stilleggen - zoals in het geval van Bilal Wahib - gewoon om de situatie goed in kaart te kunnen brengen. Als een statement wat we daar over doen vervolgens volledig wordt verdraaid in media en sommige mensen ook niet de moeite nemen om te lezen wat wij nou precies hebben gezegd, dan houdt het op (mogelijk wordt uit dit statement ook weer één zin genomen en baseert iemand daar een mening op, soit).’ 

Waarvan akte. Patty constateert dat het kennelijk niet altijd wijs is om überhaupt statements te maken ‘als ons doel is om rust te doen wederkeren’. Dat zal ook nu de overweging zijn, want Patty reageert niet op verzoeken om te reageren. We weten ook uit het verleden dat Top-Notch altijd pal staat achter artiesten die grensoverschrijdend gedrag vertonen of misdaden plegen, zoals Kempi en SFB. Er is wel een belangrijk verschil met die zaken: het huidige nummer 1 album - dat nog bij Top-Notch verscheen - gaat volledig over de giftige relatie die Lil Kleine met Jaimie Vaes heeft. Het album heet Ibiza Stories, een verwijzing naar het ernstige incident in het Spaanse hotel. Kleine doet alsof hij een boekje open zal doen, maar in werkelijkheid is het een poging zijn geliefde terug te lokken en tegelijk zichzelf in een slachtofferrol te schuiven. We kennen Vincent Patty’s opvatting dat een artiest ongefilterd vrij moet zijn om te rappen wat hij wil, maar dit is pure exploitatie van een gewelddadige relatie, en het raakt aan deze uitspraak uit een eerder interview: ‘Waar de grens ligt? Wij werken liever niet met vreselijke mensen. Als we er achter komen dat iemand vreselijk is, tekenen we diegene niet.’

Van Nathan Moszkowicz (ook de manager van Bilal Wahib) weten we inmiddels dat hij doorgaans alleen reageert als er leuk nieuws te vertellen is, en dat is deze keer niet anders. Zijn woordvoerder laat weten eerst te willen afwachten tot er meer informatie beschikbaar is over wat er zondagavond precies gebeurde. Je kunt betogen dat Lil Kleine eerst nog maar eens veroordeeld moet worden voor deze mishandeling. Dat op de video slecht te zien is wat er nu precies gebeurt, en dat het aan de rechter is om te oordelen wat er nu precies gebeurd is. Maar het geduld rond het gewelddadige gedrag van de opgefokte superster is op en de publieke roep om een reactie wordt luider. ‘Proberen de rust weder te laten keren’ is op dit moment ook een statement.