Na een voortreffelijk openingsweekend met Pasen schakelt de festivalkaravaan moeiteloos door naar Rotterdam, waar vanaf vandaag Motel Mozaique op het programma staat. Drie dagen vol ontdekkingen in de zalen, theaters, kerken en musea van de stad.

Jockstrap

Jockstrap is een genre-overstijgend electropop-duo uit Londen. Jazz-violiste en zangeres Georgia Ellery en producer Taylor Skye vonden elkaar op het prestigieuze Guildhall conservatorium, waar ze hun verschillende achtergronden samenvoegen. Je zou Georgia ook kunnen kennen als de violiste van Black Country, New Road. Verwacht een mix tussen klassieke zang en viool en electro producties die uitmonden in absurde bangers.

 

caroline

caroline is zonder meer een van de spannendste nieuwe acts uit de UK deze editie van Motel Mozaique. Dat vonden de programmeurs zelf ook, want ze boekten het collectief maar liefst drie keer. Het zevenkoppige folk-orkest weet als geen ander dat je moet bouwen naar hoogtepunten. Verwacht prachtige koorzang afgewisseld met drones en orkestrale composities.

 

Don Melody Club

Dan Don Melody Club, het charmante project van Mauskovic Dance Band lid Donald Madjid. Geïnspireerd door de fascinerende dandy Ramses Shaffy en bewapend met de drumcomputer van Sly & the Family Stone vuurt Don de ene na andere limerick op je af. Toch maar even dicht bij de speaker staan als hij ‘Isabel’ door zijn microfoon fluistert.

 

Sylvie Kreusch

De Vlaamse artieste Sylvie Kreusch kwam bij ons in de picture als muze van Warhaus (en ja, dat is weer een zijproject van Balthazar). Maar die rol lijkt ze volledig van zich afgeworpen te hebben. De Antwerpse maakt sensuele en krachtige muziek die het Nederlandse publiek nog moet veroveren. Vurige muziek met als boodschap: laat niet met je sollen.

Lena Hessels

De duistere popnummers van Lena Hessels worden vooral gedomineerd door elektronische beats en overstuurde sub-bassen die opbotsen tegen weelderige strijkersarrangementen. De met galm gevulde krachtige refreinen zullen de zaal van Roodkapje met alle lof vullen.

 

Talk Show

Het ene moment klinkt Talk Show als de heetste band die je zag in die kelder, raven en knallen, vol in de moshpit dansen. Het andere moment lijkt de band er klaar voor om het stokje van acts zoals Shame over te nemen in de Britse post-punk scene. In beide scenario’s ben je aan het maaien met je lichaam terwijl het zweet over je rug druipt.

Katy J Pearson

Indiefolk zangeres Katy J Pearson komt uit Engeland, maar ze lijkt eerder thuis in de VS. Haar debuutalbum uit 2020 doet denken aan Waxahatchee of Julia Jacklin, of aan good old Stevie Nicks. Dat album kreeg - je begrijpt het al - niet de aandacht dat het verdiende, maar Katy werkte rustig door aan album nummer 2. Dat verschijnt deze zomer, maar eerste single ‘Talk Over Town’ zal vast al op de setlist staan.

Mandy, Indiana

Het had een droomcombi moeten zijn met Working Men’s Club, deze boeking uit Manchester die mistige rave combineert met punkige riffs en… Franse teksten. Maar Working Men’s Club zegde af - zo gaat dat in deze post-pandamie periode - en Mandy, Indiana zal het alleen op moeten knappen. Maar des te groter is de kans dat zij uitgroeien tot de enige echte dans-sensatie van deze editie.

Spacey Jane

Ooit had Motel Mozaique in een heel vroeg stadium Mumford & Sons, een band die later stadions zou voelen. Als er in de line-up van 2022 één act zit met hitpotentie is het dit Spacey Jane, een Australisch viertal dat grootste indierock met galmende gitaren maakt. Stijlvol en pakkend, ergens tussen The Kooks en The Lumineers. Motel heeft hun Nederlandse livedebuut.

De Schuurman

We volgen met gepaste aandacht het Oegandese platform Nyege Nyege om coole Afrikaanse dansmuziek te ontdekken, en nou kwamen ze toch met een fijne hidden gem: Bubbling Inside, een verzameling te coole exotische producties uit… Den Haag. Producer Guillermo De Schuurman is het neefje van bubbling pionier DJ Chippie, en eind jaren nul maakte hij een stel producties die een decennium later in de tas van je favoriete dj belanden.

Sad Night Dynamite

Met hun neuzige zang en hun lompe hiphop-sample-beats wordt Sad Night Dynamite regelmatig in het hokje Gorillaz geplaatst, en dat is niets om je voor te schamen. Het Engelse duo bracht in 2021 een sterk debuutalbum uit, dat even old school als futuristisch voelt. Later dit jaar trekken ze door richting Lowlands.

Sherelle

Een beetje triest is het natuurlijk wel, om tot Essential Mix van het jaar uitgeroepen te worden in… 2020. Een hele eer om er tussen al die befaamde selectors en mixers uitgepikt te worden, en we moeten Sherelle maar de kans geven dat op een dansvloer te laten zien. Net als andere nieuwkomers Anz en TSHA brengt Sherelle een vurige mix van garage, snedige house en felle rave.