Daar gaan we weer. De kou zit nog in de lucht, maar na twee jaar droogstaan kan niemand dat wat schelen. Paasweekend is openingsweekend, met drie dagen DGTL op de NDSM werf. Natuurlijk zijn daar grote namen als Laurent Garnier, Adriatique en Hot Since 82, maar er is ook van alles te ontdekken.

Terr

De Braziliaanse Terr maakt al een paar jaar furore in Europa met super catchy wave/disco dance anthems. Soms gezongen maar instrumentaal net zo hitgevoelig. Al haar tracks voelen zich thuis in een set van 2manydjs, maar ook bij Dixon of underground heldin Jennifer Cardini zouden ze niet misstaan. Krystal Klear zegende haar 'Neuromancer' met een epische remix.

Animistic Beliefs

In het najaar van 2019 leek het Rotterdamse IDM/electro duo Animistic Beliefs klaar om de alternatieve dansvloeren te verschroeien. Hun liveset van een uur met messchepe beats en dromerige vocals was op ADE dat jaar geweldig, net als hun album Mindset:Reset. Wat ze in de covid crisis allemaal geproduceerd hebben weten wij ook niet, maar we durven blind te tippen dat dit de eerste act is die op de zaterdag het vuurtje aan krijgt.

Anz

De Engelse dj Anz draaide tot nu toe vooral in eigen land, maar deze festivalzomer hoopt ze een driedubbelslag te maken met passages op Lente Kabinet, Dekmantel en als eerste DGTL. Die kans dankt ze aan een paar goed ontvangen producties en een succesvolle Boiler Room. Haar sound is very UK, van springerige house tot vingervlugge garage, altijd gebracht met een glimlach. 

Zenker Brothers

Het eigenwijze label Ilian Tape besloot onlangs al hun releases te verwijderen van Spotify en zich terug te trekken in de underground. Dat is hun goed recht, maar dan is het wel harder zoeken naar de releases van Skee Mask en de broertjes Zenker, die trouwens ook eigenaar zijn van het label uit München. Verwacht hinkstapsprongtechno met hoog tempo en verrassende wendingen. Op DGTL staan ze de kleinste tent af te sluiten, dus vuurwerk gegarandeerd.

Overmono

Nog twee broers: Tom en Ed Russel komen uit Wales, en ze hebben niet stil gezeten toen covid de dansvloer lam legde. Ze waren net daarvoor al bezig met een reeks opvallende UK house releases, en daar zijn ze gewoon mee door gegaan. Opmerkelijk buitenbeentje is hun remix van For Those I Love, een ware liefdebetuiging aan de nacht en iedereen die erin ronddwaalt. Overmono doet een liveset.

India Jordan

Precies toen de dansvloeren dicht gingen meldde India Jordan zich aan het producersfront met 'For You', een hyperbeweeglijke energiebom die het hoogtepunt zou moeten worden in elke houseset. De hele EP die er omheen zat mocht er trouwens zijn. Benieuwd hoe vers die hit nog voelt, want die gaat ongetwijfeld langs komen. Al is India Jordan vrolijk productief gebleven de afgelopen tijd.

LSDXOXO

De Amerikaanse dj LSDXOXO schijnt al een tijdje in Europa te bivakkeren, maar muzikaal blijft hij trouw aan de ghettohouse die hij van huis uit meenam. Zijn sets zijn grillig, energiek en rauw en een tikkeltje kinky, met ruimte voor veel pop-remixes, en binnen de DGTL context is hij dan ook een van de allerspannendste boekingen. Benieuwd hoe dat gaat landen.

Craig Richards & Nicolas Lutz

Een b2b tussen twee dj's uit totaal verschillende landen, dat wil nog wel eens ongemakkelijk voelen, maar dat geldt niet voor deze twee. Craig Richards is een Engelse veteraan uit de Fabric, Lutz een Uruguayaan die de halve wereld af zwierf om uiteindelijk in Berlijn te landen. Op ADE lieten ze in Radion zien een perfect match te zijn op het gebied van diepe house zonder grote gebaren.

Octo Octa

Op diezelfde dag in Radion stond ook Octo Octa, gekoppeld aan levenspartner Eris Drew. Ze maakten er in de bovenzaal een zeer vrolijke boel van, met scherpe, dwingende melodieuze house en een aanstekelijk enthousiasme. Je kunt Octo Octa niet bepaald meer als een geheimtip beschouwen, want de laatste jaren liet ze al vaker zien dat het altijd raak is. 

SPFDJ

De zaal op stoom brengen voor Ki/Ki, dan moet je uit stoer hout gesneden zijn. Dat is SPFDJ gelukkig. Deze dame maakt razendsnel naam en je kunt er rustig vanuit gaan dat de splinters in het rond zullen vliegen als de avond inzet in de grote Scheepsbouwloods. Deze dj uit de Herrensauna-hoek draait over de hele wereld, duikt niet zelden op in de techno queer scene en stond in Nederland al op de flyers van Draaimolen en Dekmantel.

Tama Sumo & Lakuti

Met het ervaren dj-duo en liefdeskoppel Tama Sumo en Lakuti kan het alle kanten op. Ze houden van snappy house, van duistere disco en uplifting wave. Lakuti runt label en boekingskantoor Uzuri, terwijl Tama Sumo vele uren doorbracht in de dj booth van de Panoramabar.

VTSS

Ook de zondag heeft een rising star die de zweep er graag over gooit. De Poolse VTSS staat ingeklemd tussen LSDXOXO en dark lady Helena Hauff, en dus zul je ook in haar tas veel gemene track tegenkomen. Techno, hardtrance, acid, veel up tempo werk en een vrolijke grijns bij de delivery.