Met een schaamteloos stukje scoreboardjournalistiek blikken we terug op een turbulent 2021. Het was een jaar waarin newbie Olivio Rodrigo als dé hitgigant uit de bus komt en Adele met haar comebacksingle het weekluisterrecord pakt. Een jaar waarin Kevin de Nederlandse rapgame uitspeelt en Yade Lauren de must-have gastzangeres wordt. Drake die hit wise weliswaar wint van Kanye, maar qua streams Mart ‘Ik wil zwemmen in Bacardi Lemon’ Hoogkamer achter zich moet laten. Een analyse van 46 weken aan Nederlandse singlehitlijsten.

De Grootste Hits

Laten we beginnen met de grootste hits. Negentien verschillende tracks stonden dit jaar op nummer 1 in de Nederlandse Spotify top 200. Daarmee is de hoogste positie in de hitlijst iets veelzijdiger dan vorig jaar, toen zeventien verschillende tracks op 1 belandden. De hofleverancier qua megahits is Olivia Rodrigo: de High School Musical-kindster-gone-Gen-Z-popgigant stond begin dit jaar zes weken op 1 met het nummer ‘drivers license’ - de langste run van 2021. Met ‘good 4 u’ -  waarvoor ze uit voorzorg schrijfcredits afstond aan poppunkband Paramore voor een semi-geplagieerd refrein - deed ze in de zomer vijf weken op rij nog dunnetjes over. Het is echter Adele’s comebackballad ‘Easy On Me’ die in één week tijd het meest werd beluisterd: 2,8 miljoen keer. 

grootste streaminghits 2021

Van de negentien nummer 1-hits zijn er negen van eigen bodem. Denk aan de mierzoete earwurm ‘Blijven Slapen’ van Snelle en Maan, de zomerhit van Mart ‘Ik ga zwemmen in Bacardi Lemon’ Hoogkamer of ‘UH UH’, de door Jack $hirak geproduceerde reïncarnatie van de hiphop-op-een-housebeat met Ronnie Flex en Lil Kleine. De meest opvallende naam in dit lijstje is Bilal Wahib: ondanks op z’n zachtst gezegd een nogal turbulent jaar scoorde de zanger in maart een monsterhit met ‘501’ en werd z’n single ‘Ibiza’ in oktober moeiteloos naar de hoogste positie gestreamd.
 

Drie Kampen

Toch kunnen veel acts ook zonder nummer 1-hit terugkijken op een meer dan geslaagd streamingjaar. Om er achter te komen welke artiesten dit jaar het best gescoord hebben in de charts kijken we naar twee dingen: het aantal verschillende liedjes in de top 200 (dit getal bepaalt de plek op de verticale as in onderstaande grafiek) en het totaal aantals streams van die nummers op het moment dat ze in de hitlijst stonden (de plek op de horizontale as). Hierbij kijken we alleen naar de hoofdartiest van een track. Gastbijdrages zijn dus niet meegeteld.

De uitschieters zijn het meest interessant en ruwweg op te delen in drie kampen. In ‘kamp blauw’ zitten de steady hitpakkers: deze zes artiesten stonden met veel verschillende tracks in de hitlijst die met afstand het vaakst werden beluisterd. Pure pop voert binnen deze club boventoon: Justin Bieber, Ed Sheeran, Snelle, Suzan & Freek. Olivia Rodrigo wist in Nederland de meeste hit-streams te verzamelen (een slordige 98 miljoen) en ‘die jongen met die trage flow’ Kevin mag zich met 22 hitsingles die 67 miljoen keer werden beluisterd dé succesrapper van 2021 noemen.
 

Een handjevol artiesten stond met minder tracks in de top 200, maar doet qua streamcijfers nauwelijks onder voor het eerder genoemde ‘blauwe kamp’. Bij de groene bollen in de grafiek hierboven horen acts als post-Bieber-poprapper The Kid LAROI, controversecowboy Lil Nas X en de tot aan het Songfestival in Nederland volstrekt onbekende italorockers van Måneskin. Zij scoorden allen nog geen tien verschillende hits, maar pakten wel tientallen miljoenen streams.

Dan de acts waarvan weliswaar veel releases de top 200 haalden, maar die naar verhouding ‘weinig’ werden gestreamd. In dit ‘kamp rood’ vallen drie Nederlandse rappers die dit jaar zonder twijfel geslaagde albums uitbrachten: Frenna met z’n afrobeat-infused-hiphopalbum ‘Highest’, Josylvio met z’n strakke straatrapplaat ‘Abu Omar’ en Lijpe met ‘Verzegeld’ en ‘Self Made’. Toch lijkt de tijd dat Nederlandse hiphop standaard de hitlijsten vult en streamingrecords verbreekt voorbij, zo concludeerde 3voor12 in juni al. Frenna, Josylvio en Lijpe scoorden tientallen hits, maar die werden aanzienlijk minder vaak beluisterd dan die van de eerder genoemde acts in ‘kamp groen’ en ‘kamp blauw’. 

De prijs voor de meeste verschillende tracks in de top 200 gaat naar Drake (25 stuks). Daarmee scoort de Canadese rapper in Nederland weliswaar beter dan z’n maatje Kanye West, maar eindigt ‘ie qua totaal aantal hitstreams op een gelijk aantal als dat van Mart Hoogkamer, die daar slechts één nummer 1-hitje voor nodig had. 
 

Plakkers

Week na week de top 200 halen: achttien verschillende nummers deden het dit jaar. Het gros van die tracks is in 2020 uitgekomen - waarvan Tiësto’s EDM-pomper ‘The Business’ als enige op één eindigde - met een aantal oudere nummers waar Nederland maar geen genoeg van lijkt te krijgen. De meest opvallende liedjes die alle 46 de onderzochte weken in de hitlijst stonden zijn ‘Can’t Hold Us’ van Macklemore uit 2012 (!) en De Jeugd van Tegenwoordig’s ‘Sterrenstof’ uit 2010 (!!). 
 

de plakkerigste tracks

Features

Sommige artiesten moeten het hit wise dit jaar vooral van hun gastbijdragen hebben. David Guetta was in Nederland de meest succesvolle featuring artist: hij stond onder meer op tracks van Sia, Afrojack en Joel Corry en verzamelde zo een luttele 81 miljoen streams als gastartiest. Maar op zijn eigen hits waren dat er slechts 6,5 miljoen, het grootste verschil in de top tien die je ziet in de grafiek hieronder. Maan scoorde vooral als featuring bij Kriss Kross Amsterdam (‘Hij is van mij’), Acda & De Munnik (‘Als ik je weer zie’) en Snelle (de eerdergenoemde earwurm ‘Blijven slapen’), maar aanzienlijk minder met haar twee eigen hits. Een betrekkelijke nieuwkomer is Yade Lauren, die de must have refreinzangeres van de Nederlandse hiphopscene anno 2021 lijkt te zijn. Bijna 45 miljoen keer werden haar gastbijdragen bij onder andere Kevin, Idaly, Ronnie Flex en Frenna geluisterd. 

de meest gestreamde feature

Van de tien acts die de meeste streams op hits als featuring artist vergaarden, zijn er slechts twee waarvan hun eigen nummers vaker werden beluisterd. De eerste is Justin Bieber, die naast z’n hits als gast bij Ariana Grande, Shawn Mendes en The Kid LAROI enorm scoorde met zijn album ‘Justice’. De tweede act is de Rotterdamse rapper Kevin, waarvan zijn hittracks ‘Samen’ (met Yade Lauren), ‘Praat met mij’ (met Yade Lauren) of ‘Als ik je niet zie (met, ja echt, Yade Lauren) miljoenen keren werd aangeslingerd. Deze nummers zijn in totaal goed voor 67 miljoen streams. Zijn bijdragen bij onder andere Josylvio, Lijpe en S10 werden meer dan 33 miljoen keer beluisterd.

Song van het Jaar

Aanstaande vrijdag 3 december wordt bekendgemaakt welke track zich ‘Song van het Jaar 2021’ mag noemen. Op de longlist voor de titel staan ruim an 270 nummers uit binnen- en buitenland. Van mondiale gigahits als ‘drivers license’ van Olivia Rodrigo en ‘Montero’ van Lil Nas X tot Nederlandse nieuwkomers als ‘Ik wil dansen’ van Froukje en ‘Adem je in’ van S10: in de grafiek hieronder zie je alle kanshebbers gerangschikt op aantal streams.

Song van het Jaar voorspelling

Verantwoording
De cijfers in dit onderzoek zijn afkomstig uit de Nederlandse versie van de Spotify top 200, waarin wekelijks de meest beluisterde singles op een rij worden gezet. Alle luistercijfers - met uitzondering van de grafiek over de Song van het Jaar-kanshebbers -  gaan over streams uit Nederland op het moment dat de betreffende nummers in de hitlijst stonden. De cijfers in de Song van het jaar-grafiek gaan over wereldwijde streams (in 2021) en zijn gecheckt op 28 november 2021.