Het releaseseizoen gaat weer van start, de ene na de andere Nederlandse act staat te trappelen om nieuw werk uit te brengen. Wij vissen de 12 meest veelbelovende releases eruit én hebben weer een uitgebreide release-kalender voor je gemaakt.

Someone - Shapeshifter (10 september)

Haar plaat Orbit II was een lekker nerdy, vrolijk geluidspaleisje vol psychpop met sci-fi-referenties. Op haar aanstaande album trekt Tessa Rose Jackson alias Someone de gordijnen dicht en dimt ze het licht: Shapeshifter belooft een prachtige huiskamerfolkplaat te worden voor liefhebbers van Clairo en Elliott Smith. 

Luister: singles ‘I’m Not Leaving’, ‘Strange World’ en ‘Paris At Midnight

Abel - Ⓐ (10 september)

De A van Anarchie, de A van Anti, de A van Abel. We kennen hem als relschopper en ‘gecentrifugeerde memepunker’ bij Hang Youth, maar ook als uiterst gewiekste rapper. Megagrappig, uitgesproken, hij werkt keihard om de wereld tot betere plek te maken en tegelijkertijd maakt-ie zich heus geen illusies. Zou hij met deze plaat ook proberen de kapitalistische staat te ontmantelen?

Luister: nog niets te horen

Queen’s Pleasure - Words To Live By, Suits To Die In (10 september)

Luister de muziek van Queen’s Pleasure, en opeens sta je op London Calling 2006. De ene na de andere groep van Britse snotjochies drong zich aan, en ze wisten allemaal zeker dat ze de wereld zouden veroveren. Met die bravoure speelt Queen’s Pleasure uit Amsterdam z’n britpop ook. En het knapste? Het klinkt niet oubollig, suf of als een kaaskop-kopie van het origineel, maar bruisend en actueel. 

Luister: ‘Empty Occasion’

Oceanic - Total Comfort (10 september)

Na een wonderlijk mooie ambientplaat vol gerinkel en betoverende melodieën, een bonafide clubrammer die Avalon Emerson nog meenam in haar DJ-Kicks én een eigenaardige samenwerking met de 64-jarige stemkunstenares Greetje Bijma weten we wel dat nieuw werk van Oceanic altijd een reden is om excited te worden. De Total Comfort-EP is z’n eerste op Rush Hour, vier hedendaagse, stuurse clubtracks op halsbrekend tempo. 

Luister: fragmenten van de EP

WIES - Het Is Een WIES (17 september)

Slechts één single had WIES nodig om zich in 2019 op de kaart te zetten: ‘Soms Is Het Te Laat’ was een credible indierockliedje en onontkoombare nederpopkraker in een. Na een hele rits sterke songs verschijnt er nu éíndelijk een debuutalbum van het trio. 

Luister: ‘Meisje’

Pip Blom - Welcome Break (8 oktober)

Pip Blom stond net op het punt naar de UK te vertrekken om album nummer 2 op te nemen, toen de Britse maatregelen werden verscherpt voor mensen die het land binnen wilden komen. Thuisblijven? Toch gaan? Fuck it, dachten zij en haar band, dan maar twee weken in quarantaine in de studio in Ramsgate. Met Welcome Break weten ze hun opwindende live-energie uitstekende te vangen, en er staan heel wat oorwurmen van gitaarpopsongs op. Na haar eerste album zag Blom hoe haar grote droom (spelen op Glastonbury) werkelijkheid werd, welke dromen zouden met deze plaat in vervulling gaan? 

Luister: ‘Keep It Together’

Fresku - In De Lucht Part 1 (8 oktober)

Zo’n vijftien jaar na ‘Brief Aan Kees’ is Neerlands meest openhartige rapper weg bij Top Notch. Het is een nieuw hoofdstuk voor Fresku, zegt–ie, en zijn nieuwe plaat is intuïtiever geworden, minder uitgedacht en zeker minder betweterig. ‘Op eerdere albums dacht ik weleens: mensen moeten echt weten dat ik het serieus bedoel. Maar soms nam ik daarmee de ruimte weg voor luisteraars om zelf iets te gaan vinden of voelen, of om zelf ergens achter te komen.’ Het maakt heel benieuwd naar de nieuwe Fresku, mede geproduceerd door Sevdaliza’s vaste muzikale sparringspartner Mucky.

Luister: ‘Motion’

GIAN - EP (oktober)

Zo’n stijlvol hiphop-duo als GIAN hadden we nog niet in Nederland. Isaî Reiziger en Navarone Cole maakten huilend naar de club-anthems in de hoek van The Opposites, maar ook psychedelische rock a la Tame Impala en duistere muziek met Ray Fuego. Mede dankzij hulp uit onverwachte hoek (Tjeerd Bomhof van Voicst en Mathias Janmaat van Bombay) krijgen hun tunes een spannende indierock-edge. 

Luister: ‘1 Stap Uit Het Donker’

 

Jungle By Night – Algorhythm (22 oktober)

Al een dik decennium beroert het Amsterdamse nonet dansvloeren en festivalvelden met een bijzondere cocktail van funk, jazz, afrobeat, krautrock en elektronica. Studioalbum nummer 6 is naar eigen zeggen ‘analog dance music’, een antwoord op de centrale rol die de computer al jááááren inneemt in het maken van muziek.

Luister: ‘Cookies’

The Visual - The Spirit of Age (22 oktober)

Welja, opeens klonk The Visual… een beetje vrolijk? De melancholieke band rondom Anna van Rij liet op nieuwe muziek wat licht doorschijnen, en dat maakt hun toch al complexe emotionele dreampopsongs nog rijker. 

Luister: ‘Waves’

Gotu Jim - HOUSE SEX DRUGS BERLIJN

Ben jij het type dat in de club zo dicht mogelijk bij de booth stond om de dj op de vingers te kijken? Al jaren zwoegt op een controllertje in je slaapkamer? Dan is de nieuwe Gotu Jim speciaal voor jou gemaakt. ‘Stiekem Wil Ik DJ Zijn’ met Faberyayo is een mijmerende, verslavend hiphouse-anthem voor wannabe-dj’s, en in november moet er een hele tape uitkomen die zich afspeelt in Berlijn.

Luister: ‘Stiekem Wil Ik DJ Zijn’

Ronnie Flex - Nori 2 (najaar)

Na láááááng wachten is zijn album Altijd Samen eindelijk uit (en V2 verschijnt vrijdag) maar Ronnie is ook al bezig met een opvolger: als de twijfel hem niet weer verslindt, moet de opvolger van de keiharde hiphop-tape Nori ook al dit najaar verschijnen. Tijdens zijn albumrelease liet–ie vast wat tunes horen, en die beloofden veel goed.

Luister: nog niets te horen

 

27 augustus
HORSE - Orca
Feng Suave - So Much For Gardening
YVES x SHY - HIGHSANDGOODBYES

3 september
Lijpe - Album
Common Sense // Commotion
Paceshifters - Brand New Plan
Len Lucieer - Knock-out - songs from a cowboy
Comtron - Roaring Twenties

9 september
Rimon - EP

10 september 
KIMONO
Leonard Luka
Spinvis - [EP] #2 (ovb)
Abel - Ⓐ
Queen’s Pleasure - Words To Live By, Suits To Die In
Oceanic - Total Comfort EP
La Belle Époque – Volume 1
Foxlane - Foxlane
Someone - Shapeshifter
David Douglas - Escapism

17 september
WIES - Het Is Een WIES
Calundé - The Unconditional Ones
Djurre de Haan - Monsters en Freaks, Indiepop voor Beginners
Asfaltfeeën - Zwart Glimmend Chroom
Job Roggeveen plays Happy Camper
The Avonden - Glasscherven 
Diggy Dex - Carrousel

23 September
Tessel - Family Time EP

24 september
Russo - Eenzame Grote Dromers
Eva van Manen - De Diepte In

September
Jonna x Frenna - album
Kevin - album
Poke - album
Kems Kriol - Equanimity EP
Arp Frique - The Seed

1 oktober
Áslaug - Thirst EP
Claw Boys Claw - KITE
Palmbomen II - Make A Film
Figi - 2099 

8 oktober 
Pip Blom - Welcome Break
Fresku - In De Lucht Part 1
Q’n - Zilveren Tranen
The Bluebirds - Great Big World
Tim Dawn – Everyday Magic
Milio - Nachtzon
YAN - YIN & YAN

12 oktober
LOUPE - EP

15 oktober
The Great Communicators - The Endless Haze

19 okt 
Maaike Ouboter – Harnas Van Glas

22 okt
Jungle By Night – Algorhythm
The Visual - The Spirit of Age
​​Multani - DOT
Zhazda - EP
Mazey Haze - Always Dancing (EP)

29 oktober
Amy Root - AvA
Nambyar - How Would It Feel
Juliet - Naakt Door De Stad

Oktober
GIAN - EP
Axefield - EP

12 november
Yorick van Norden - Playing By Ear
Job Roggeveen plays Happy Camper
Loupe - EP

November
Gotu Jim - HOUSE SEX DRUGS BERLIJN (werktitel)
Baril - EP
Ozzy - EP
Fatima Yamaha - EP
The Resurrection - Through Zero
Mattheis / Ranie Ribeiro - Het Jaar Rond deel 1 en 2

December
Ineffekt - remix EP
French II - EP
Ramses3000 - EP
Orlando Voorn - EP
Mata Disk - Surrounder

2022
Afterpartees
Kourosh - EP