Het programma van Le Guess Who? is al even opwindend als intimiderend. Acts als Thee Oh Sees, The Microphones, Zwangere Guy en Pa Salieu zijn de grootste namen, en ondertussen spelen acts waar je nog nooit van hebt gehoord de show van het jaar, verstopt in een kerkje of een kleine zaal. Maar hoe kom je daar? Op de juiste plek, op het juiste moment? We blikten alvast in onze glazen bol en maakten een lijstje. Deze 14 shows zouden alvast magisch kunnen worden.

Gabriels

donderdag
18.00 - 19.00
TivoliVredenburg Ronda

Beter kom je donderdag op tijd! De allereerste show van Le Guess Who belooft al een hele bijzondere te worden: Gabriels is het trio rondom gospelzanger en koorleider Jacob Lusk, man met een fluwelen zangstem en een geweldige band om hem heen die precies weet hoe je spookachtige soul, zwoele doo-wop en klassieke R&B zo stijlvol mogelijk moet vertolken.

King Hannah

donderdag
18.40 - 19.30
TivoliVredenburg Pandora

Het was effe balen dat King Hannah vorige week London Calling afzegde: het was nu juist een van de acts waar we het meest naar uitkeken. Op Le Guess Who? gaat het duo uit Liverpool in de herkansing. In de kern maken ze moody, duistere americana waar wel wat aandacht voor is vereist. Geef laatste single ‘A Well-Made Woman’ een draaibeurt, en je hoort dat ze het doen met de intensiteit van bijvoorbeeld Portishead.

L’Rain

donderdag 
19.40 - 20.30
TivoliVredenbrug, Ronda

Hoe speel je in godsnaam zulke associatieve geluidscollages live, vraag je je wellicht af als je het PRACHTIGE, maar niet bepaald lichtverteerbare album van L’Rain opzet. De muzikante en dichteres Taja Cheek heeft een nogal avantgarde benadering van R&B, en album Fatigue is zo kundig in elkaar geknipt en geplakt dat het bijna onmogelijk voor te stellen is hoe dat op een podium werkt. Maar voila, kijk haar KEXP-sessie en alle puzzelstukjes vallen op hun plek. Werkelijk betoverend.

Arooj Aftab

donderdag
20.30 - 21.20
TivoliVredenburg, Grote Zaal

Het album Vulture Prince van de Pakistaanse artieste Arooj Aftab raakte nogal een snaar: Pitchfork schreef een jubelende recensie, Time Magazine plaatste haar nummer ‘Mohabbat’ in het lijstje allerbeste songs van het jaar en ook ex-president Barack Obama zette de track in zijn jaarlijkse zomerplaylist (tussen Joni Mitchell en Erykah Badu). Best bijzonder als je bedenkt dat het gaat om veelal eeuwenoude gedichten in het Urdu die opnieuw op muziek zijn gezet. Dat doet ze totaal eigenzinnig, met wortels in de jazz en ambient en juist niet met tabla of sitar, maar als een soort bedwelmende folkact met harp, viool, contrabas en akoestische gitaar.

KeiyaA

vrijdag
19.30 - 20.20

TivoliVredenburg, 
Pandora

Veel dieper dan Forever, Ya Girl vind je r&b niet, en dat maakt de New Yorkse KeiyaA een perfecte kluif voor het nieuwsgierige Le Guess Who publiek. Denk Kelela, maar dan radicaal linksaf. De producties zijn verankerd in diepe, dubby basslines, terwijl de vocalen (lead en backings) daar in alle vrijheid omheen manoeuvreren. Het debuutalbum verscheen in 2020, dus veel kans om zich op het podium te bewijzen heeft de zangeres, geboren in Chicago, nog niet gehad.

Vanishing Twin

vrijdag
21.00 - 21.50
TivoliVredenburg, 
Pandora

Het vijfkoppige Vanishing Twin is het type band waarvoor je naar Le Guess Who? komt. Grenzeloos, zonder muzikale spelregels. Hun tracks zitten vol onverwachte bochten. Luister maar naar hun derde album Ookii Gekkou, waarin je krautrock, library music, 70s soundtracks, Braziliaanse grooves en nog meer terug hoort. Niet te categoriseren. Dat album klinkt als een gestolde jamsessie, en dat stemt nieuwsgierig naar hoe ze het live brengen. 

Lees hier het interview met Vanishing Twin.

James Holden & Waclaw Zimpel

vrijdag
22.00 - 23.00
Stadsschouwburg

Het is alweer vier(!) jaar geleden sinds de psychedelische magiër James Holden Tivoli bezwoer met zijn liveband The Animal Spirits. En iets zegt dat deze show net zo intens kan worden. Waclaw Zimpel, de Poolse klarinettist die Holden op sleeptouw neemt, komt weliswaar uit een andere hoek, maar ze ontmoeten elkaar in hun voorliefde voor trance-opwekkende gnawa, Indiase raga, minimal en geestverruimende free jazz. Hoe dat klinkt hoor je op die gezamenlijke EP van vorig jaar. Tamelijk hypnotiserend.

Tarta Relena

vrijdag
22.00 - 23.00
Janskerk

Met z’n tweetjes maken de dames van Tarta Relena uit Catalonië prachtig meerstemmige folk. De liederen die ze zingen zijn oeroud, opgediept uit de tradities van Kreta, Mallorca, Andalusië, en allerlei andere oorden, die ze hier en daar een elektronisch randje geven. Daarmee vielen ze al op bij types als John Talabot, die hun laatste EP een remixje gaf, maar het zijn vooral hun stembanden die de show stelen op Pack Pro Nobis. Op Le Guess Who? staan ze ook nog eens in de kerk, wat de ultieme setting belooft te worden voor hun stemmige zangmelodieën.

Ana Roxanne

vrijdag
19.45 - 20.45 

Stadsschouwburg

Het is best lastig om op te vallen in de categorie ambient. Iedereen maakt zijn tracks met dezelfde gear, doet 'iets met field recordings', en ambient blinkt natuurlijk sowieso niet uit in kenmerkende structuur. Des te bijzonder is het, hoe New Yorker Ana Roxanne weet op te vallen met haar zijdezachte ambient. Er zitten likjes dreampop in haar tracks, en haar fluitervocals klinken als verzorgende handen die je voorzichtig meenemen naar een betere plek. Geen wonder dat haar tweede album Because of a Flower voor ambient-liefhebbers een lockdown-hoogtepunt was. Nu is de vraag hoe ze het live brengt.

Lyra Pramuk

vrijdag
21.40 - 22.30

Cloud NIne

In Lyra Pramuk’s stembanden zit een heel orkest verstopt. Luister maar eens naar Fountain, het album waarmee de avantgarde popartiest in 2020 debuteerde. Daarop bouwt ze haar tracks laagje na laagje op uit haar eigen stem: staccato zang met tongklakjes bij wijze van percussie, geneurie vol delay, zozeer is vervormd dat het op een stel strijkers begint te lijken, die meanderende zang. In de hoge registers heeft haar stem een ijle kwaliteit die doet denken aan Sigúr Ros. Bij Draaimolen gaf haar gastoptreden bij synth-queen Caterina Barbieri de show een kippenvel factor, bij Le Guess Who? heeft ze het podium voor zich alleen.

Duma

zaterdag
21.35 - 22.20

TivoliVredenburg, 
Pandora

De afgelopen jaren bracht het Oegandese label Nyege Nyege Tapes een stortvloed aan wonderlijke dansmuziek uit. Maar de meest opmerkelijke act bij het label? Dat moet Duma zijn, een band Nairobi die evenveel gemeen heeft met de rollende doemtechno van Perc als met het dronende Sun O))), met grindcore als met black metal. Gezellige luistermuziek is het niet, hun plaat klinkt eerder als een langzame, pijnlijke dood – op z’n minst die van je trommelvliezen. Die liveshow schijnt dan ook mega-intens te zijn, en zeg nou zelf: dat stemt toch nieuwsgierig?

Gebroeders Dieleman Van Eeckhout

zaterdag
17.15 - 18.15

Janskerk

Hoe zou het zijn als God en de Duivel een duet aangingen? Zouden ze als water en vuur klinken, of elkaar juist perfect aanvullen? Zo spannend gaat het worden als de Zeelandse troubadour Broeder Dieleman een alliantie aangaat met Amenra-frontman Colin van Eeckhout. En je zult zien: de twee hebben meer gemeen dan ze van elkaar verschillen, te beginnen bij het onderzoeken van religie en spiritualiteit en die vertalen naar een eigen idioom. De grens oversteken is slechts een formaliteit als je er toch al zo dichtbij woont.

The Limiñanas

zaterdag
22.35 - 23.45

TivoliVredenburg, 
Ronda

De Franse groep The Limiñanas scoorde vorig jaar een cult zomerhitje voor wie van psychedelische pop houdt. In ‘Calentita’ vliegen de calamares en chupa chups je om de oren. We kenden ze al wat langer door hun unieke mix van Wooden Shjips achtige spacerock met Gainsbourg-elegantie. Dit najaar verrasten ze met nog een interessant project: een samenwerkingsalbum met niemand minder dat techno-vedette Laurent Garnier. Die zal er vast niet bij zijn, maar als duo heeft The Limiñanas allang genoeg in huis voor een bezoek aan Le Guess Who.

Angel Bat Dawid

zondag
20.55 - 21.45

TivoliVredenburg, 
Hertz

De vorige keer dat Angel Bat Dawid Le Guess Who? aandeed, toonde ze zich in de Cloud 9 zaal een bevlogen bandleider. Je kwam ogen en oren tekort om te zien wat er allemaal gebeurde met haar haast spirituele jazz. Dit keer pakt de klarinettist uit Atlanta het totaal anders aan. Eerder dit jaar verscheen haar Hush Harbor Mixtape, en daarop hoor je geen wervelwind aan instrumenten, maar vrijwel alleen Dawid zelf. Op Le Guess Who? trekt ze dat nog verder door: ze gaat de zaal helemaal in haar eentje proberen te vullen.