Mocht december ook een gat in jouw portemonnee hebben geslagen, niet getreurd: ook voor jou zijn er vette feestjes waar je tijdens Eurosonic terecht kan zonder bandje. Van alternatieve label-showcases tot all-nighters in OOST: we zetten het allemaal voor je op een rijtje.

Officiële evenementen

Eurosonic Air
Wanneer: 17 - 19 januari
Waar: Grote Markt 1
Wat: Op de Grote Markt is er net zoals voorgaande jaren weer wat te beleven. Van donderdagavond tot zaterdagmiddag staan hier iedere dag meerdere publieksfavorieten waar je helemaal gratis en voor noppes bij kunt zijn.
Wie: Jett Rebel, Blackbird, Douwe Bob e.v.a.

 

 

 

3FM x Eurosonic Noorderslag 2019
Wanneer: 16 - 18 januari
Waar: De Martinikerk
Wat: De 3FM-sessies hebben een upgrade ondergaan: dit jaar kun je jouw favoriete nationale én internationale artiesten live checken voor korte gratis sets in de Martinikerk. Houdt onze website in de gaten voor meer info over specifieke settijden.
Wie: Adam Naas, Boy Azooga, TAPE TOY, Thomas Azier e.v.a.

Eervolle vermeldingen

Platosonic / Coffee & Music 2019
Wanneer: 17 - 19 januari
Waar: Plato, Coffee Company en House of Chambers in de Oude Ebbingestraat.
Wat: Zoals voorgaande jaren bundelen platenboer Plato en Coffee Company hun krachten om een aantal “officiële” ESNS-acts in een wat knussere setting akoestische sets te laten spelen. Intieme in-stores onder het genot van een bakkie pleur. Wees op tijd, want vol is vol.
Wie: EUT, Feng Suave, The Visual, S10, Donna Blue, Boy Azooga e.v.a.

Indie Academy: Expo & Show
Wanneer: 19 januari 13:00 - 19:00
Waar: Brouwerij Martinus, Kostersgang 32-34
Wat: Indie Academy heeft een fotoboek gewijd aan de Nederlandse acts die de Academy heeft voortgebracht. Ben je niet zo'n fotofanaat? Ook dan is de expo zeker een bezoekje waard, want een zestal acts zal tussen 13:00 en 19:00 komen opdraven om de release van het boek te vieren.
Wie: Pip Blom, Scram C Baby, Canshaker Pi e.v.a.

De Garage van Klaas
Wanneer: 17 - 18 januari
Waar: Kroeg van Klaas, Oosterweg 26
Wat: De jaarlijkse belofte op een bierdouche nadat een wild-gehaarde Groninger je biertje uit je handen headbangt; bij Klaas is het ieder jaar raak. De Garage van Klaas is inmiddels een begrip geworden, dus wees op tijd en breng je beenbeschermers.
Wie: o.a. Ploegendienst en Canshaker Pi.

The Sound of Young Holland
Wanneer: 17 - 18 januari
Waar: O'Ceallaigh Irish Pub + Café Kult
Wat: Lepel Concerts en Subroutine Records slaan de handen wederom ineen voor de 11e editie van dit onafhankelijke show-case festival. The Sound of Young Holland staat onderhand bekend als een schatkist voor indie-talent, en ook dit jaar stelt DIY-label Subroutine niet teleur. Wees op tijd en trek je T-shirt maar alvast uit, want de ervaring leert dat het broeierig heet en smoordruk wordt.
Wie: o.a. The Homesick, Pig Frenzy, Bawrence of Aralia.

OOST • Eurosonic w/ Appelsap
Wanneer: 17 januari, 23:00 - 04:00 (8 euro)
Waar: OOST, Oosterstraat 13a
Wat: OOST is dit jaar het vetste lijntje tussen 020 en 050. De club nodigt zowel Appelsap als Subbacultcha en Red Light Radio uit voor hun eigen avond en trapt het spektakel af met het Amsterdamse hiphop instituut. Het festival schuift onder anderen Yung Felix en gespleten persoonlijkheid Poke Pokro naar voren, en wij voorspellen dat ze met hun aanstekelijke energie de tent gegarandeerd afbreken.
Wie: Poke Pokro, Yung Felix en Wally A$M e.v.a.

OOST • Eurosonic w/ Subbacultcha
Wanneer: 18 januari, 23:00 - 06:00 (8 euro)
Waar: OOST, Oosterstraat 13a
Wat: Voor hun tweede avond ESNS werkt OOST samen met het alternatieve muziekplatform Subbacultcha, afkomstig uit Amsterdam. Een lekker programmatje is het wel, met de neo-grime van FLOHIO en de reggaeton van Amsterdamse dj LYZZA, een van de rijzende sterren van 2019.
Wie: LYZZA, Flohio, Karel e.v.a.

OOST • Eurosonic w/ Red Light Radio
Wanneer: 19 januari, 23:00 - 06:00 (8 euro)
Waar: OOST, Oosterstraat 13a
Wat: De laatste avond van OOST-goes-ESNS wordt afgesloten met een klapper. De eindbaas van RLR komt naar Groningen en hij neemt een van onze favoriete Jobs mee, Identified Patient, wiens langzaam-beukende producties in 2018 als een donderslag insloegen. Overigens staat IP ditmaal twee keer op het programma: zijn tweede verschijning doet hij in de twee-koppige formatie Stallion’s Stud, zijn nieuwe live-project in samenwerking met RLR’s Hugo van Heijningen.
Wie: Identified Patient, Orpheu The Wizard, Stallion’s Stud (live) e.v.a.

Eendagsvliegen

Woensdag

Twee Meter Sessies
Wanneer: 16 januari, 13:30 - 19:45
Waar: Der Aa-kerk
Wat: Jan Douwe Kroeske is ook weer terug met zijn Twee Meter Sessies. Wederom een lekker line-upje, en zoals gewoonlijk kunnen we weer rekenen op intieme sessies en goede interviews.
Wie: Long Tall Jefferson, Meadowlake, ViVii e.v.a.

E \ E | E
Wanneer: 16 januari. 18:00-03:00.
Waar: OOST, Oosterstraat 13a
Wat: Perfect voor de tech-nerds die hun elektronische muziek graag zo vers mogelijk hebben, een avond in OOST met live-only elektronica op de woensdagavond tot 03:00.
Wie: o.a. Sjamsoedin en Kypski

Meadowlake

Donderdag

Sony Music Showcase
Wanneer: 17 januari van 17:00 tot 20:00.
Waar: The Blokes, Poelestraat 33
Wat: Een showcase van Sony met artiesten uit de Benelux. Hoogtepuntje: de smooth hiphop grooves van blackwave., waardoor je broek vanzelf op halfzeven gaat zitten. Wel even rsvp’en.
Wie: Artiesten uit de Benelux zoals Warhola, blackwave. en meer

Vrijdag

Hooghoudt X Grasnapolsky X On Track Agency X Cloudhead
Wanneer: 18 januari, 17:00 - 03:00
Waar: EM2, Suikerlaan 6
Wat: De naam is niet echt catchy, maar dat deert niet. Grasnapolsky strijkt in februari voor het eerst neer in Groningen, dus hoe toepasselijk dat het festival ook op Eurosonic een feestje viert. Met bekende namen en nieuwe ontdekkingen, zoals we van Gras gewend zijn.
Wie: o.a. De Likt, Indian Askin, Canshaker Pi-zijproject Personal Trainer

TOUTPARTOUT Showcase
Wanneer: 18 januari, 17:00 - 20:00
Waar: The Blokes, Poelestraat 33
Wat: Dit jaar bestaat Belgisch boekingsbureau TOUTPARTOUT 25 jaar, een jubileum dat wordt gevierd met een speciale showcase op de vrijdag van ESNS. Met voor ieder wat wils, van zoete dream-pop tot hyperactieve elektronica.
Wie: o.a. Whispering Sons en Borokov Borokov

Herman Brood Academie
Wanneer: 18 januari, 21.15 - 00.00
Waar: Het Concerthuis, Poelestraat 30
Wat: De Herman Brood Academie is een broeiplaats voor aanstormend Nederlands talent, en voor ESNS komen ze met een menu van garage, alternatieve rock en punk. Op de vrijdagavond worden drie kersverse acts uitgeserveerd, waaronder Yip Roc, de best bezochte band van de Popronde 2018.
Wie: Yip Roc, Love Couple, Barry De Wit

Uncle P. showcase
Wanneer: 18 januari
Waar: Amstel café en De Drie Gezusters
Wat: Uncle P. Management & Bookings host dit jaar naast een vrijmibo in het Amstel Café met LAB Music (een nogal late nieuwjaarsborrel, schijnt het) ook nog een stage bij Pinguin Radio. Uncle P. stuurt natuurlijk afgezanten van hun eigen roster, variërend van funk tot indie en pop.
Wie: o.a. Eelke en Supermoon

Burning Fik x Vice
Wanneer: 18 januari, 23:00
Waar: &NZO, Poelestraat 53
Wat: Rapper Faberyayo is naast de nieuwste confidant van Arnon Grunberg sinds een kleine drie maanden ook nog labelbaas, en tijdens ESNS host zijn label Burning Fik samen met Vice een after bij de &NZO. Willie Wartaal achter de decks, en Jiri11, de rapper met het onverwachtse talent voor de flamenco gitaar, is er ook bij. Wel even rsvp’en.
Wie: Willie Wartaal, Jiri11, FFlean en Gotu Jim.

Ongehoord ESNS After ft. GANZ
Wanneer: 18 januari, 23:59-06.00
Waar: Simplon, Boterdiep 69
Wat: De boys van Ongehoord hebben een hekel aan hokjes en rijgen het liefst zoveel mogelijk elektronische muziekgenres aan elkaar. Deze avond wordt dan ook aangekondigd als een sonische reis door breakbeat, elektro en techno tot aan de bass-heavy beats van guest-DJ GANZ.
Wie: GANZ, Ongehoord

Yip Roc - Popronde Zutphen 2018

Zaterdag

Jagersonic
Wanneer: 19 januari, 12:30 tot je lam en lamlendig naar huis strompelt
Waar: Vera Groningen, Oosterstraat 44
Wat: Het motto van Jagersonic dit jaar is “beter opgebrand dan uitgedoofd”, wat natuurlijk een prachtig excuus is om een biertje of drie te veel te drinken onder het genot van gecertificeerde herrie zoals Ploegendienst.
Wie: o.a. DeWolff, Tim Knol en Ploegendienst

Dox Amsterdam <3 Belgium Showcase
Wanneer: 19 januari, 15:00 - 17:30
Waar: The Blokes, Poelestraat 33
Wat: Amsterdams label Dox sleept een vijftal Belgische acts naar het hoge noorden voor een showcase op de zaterdagmiddag. Het is tussen drie en zes, dus perfect als tussendoortje in je ESNS-agenda.
Wie: Evil Empire Orchestra, IAN CLEMENT, NAFT e.v.a.

White Russian Records Showcase
Wanneer: 19 januari, 19:00 - 01:00
Waar: All Round Groningen, A-kerkhof 4a
Wat: Platenmaatschappij White Russian Records begint het feestje al bij de Benzinebar de dag ervoor en zet daarna door bij de All Round met 5 punkbandjes van het roster.
Wie: Long Way Down, Switch Bones e.v.a.

Meerdaagse evenementen

Pinguin Radio Showcases / Altersonic
Wanneer: 16 - 18 januari
Waar: Drie Gezusters, Grote Markt 36/39
Wat: Voorheen bekend als Altersonic, inmiddels onder een nieuwe naam, maar het concept blijft hetzelfde: meerdere dagen, meerdere podia, en meer dan 100 bands. Eigenlijk een festival op zich. Veel ruimte voor nieuw, jong en Gronings talent.
Wie: 45ACIDBABIES, Klangstof, Bazzookas e.v.a.

Pleuropsonic
Wanneer: 16 - 20 januari
Waar: Proeflokaal ’t Kantoor, Kolendrift 19
Wat: Pleuropsonic is het opstandige broertje van Eurosonic en biedt snoeiharde herrie en een gegarandeerde piep in je oren. Zeker een bezoekje waard als je een fan bent van ska, punk, country, trash, rap en metal.
Wie: Bottlecap, Flashbang e.v.a.

Grunnsonic
Wanneer: 16 - 18 januari
Waar: Meerdere locaties, waaronder de Warhol, de Walrus, Buckshot
Wat: Grunnsonic is het lokale antwoord op de grote Europese import die de line-up van Eurosonic bekleedt. De showcase biedt een podium aan artiesten uit Groningen en omstreken en loopt muzikaal uiteen van hiphop tot indiepop.
Wie: Cirrus Minor, Hollow Men, Meadowlake e.v.a.

OOG op ESNS
Wanneer: 16 - 18 januari
Waar: Link 050, Oude Ebbingestraat 55
Wat: Ook de omroep van Groningen is van de partij met OOG op ESNS. Naast live-verslagen en Facebook streams komen er ook nationale en internationale artiesten langs om even uit te pluggen met akoestische sessies op de OOG Speelplaats.
Wie: Violetta Zironi, O Gajo e.v.a.

The Student Hotel Live
Wanneer: 16 - 19 januari
Waar: The Student Hotel, Boterdiep 9
Wat: Ook bij The Student Hotel is het een feest van jewelste. In samenwerking met tien partners organiseren ze vier dagen aan acts verspreid over het hele hotel van lobby tot hotelkamer.
Wie: Ableton, Kadepop Festival e.v.a.

Synagogue Showcase
Wanneer: 16 - 17 januari
Waar: Folkingestraat Synagoge Groningen
Wat: Een showcase in een fucking synagoge: hoe vet is dat?! Lokale band Vikings in Tibet hosten op de woensdag en donderdag een showcase met acts die lopen van indie-folk tot fusion waar je even kunt bijkomen van de buitensporige drukte in een ietwat relaxtere omgeving.
Wie: o.a. Vikings in Tibet, Cast Glass en Subterranean Street Society

House of the North
Wanneer: 16 - 19 januari
Waar: Brouwerij Martinus, Kostersgang 32-34
Wat: Ook dit jaar opent Brouwerij Martinus de deuren voor een tweede editie van House of the North. Hier kun je terecht voor een wo-tot-zamibo, presentaties en pre-voor-de-after met showcases na acht uur.
Wie: Hollow Men, Meadowlake, Small Town Bandits e.v.a.

Magners Music Sessions
Wanneer: 16 - 18 januari
Waar: The Dog’s Bollocks, Oude Boteringestraat 17
Wat: Muzikaal geweld, een overvloeiende tap en een grill-keuken die lekker blijft doorbakken: tijdens ESNS kun je van woensdag tot vrijdag bij deze drie-dagen-durende showcase terecht, gewoon onder het genot van een flink bord spareribs en een pilsje.
Wie: o.a. Yevgueni en Aïcha Cherif

Wolfsonic
Wanneer: 16 - 19 januari
Waar: Metalcafé De Witte Wolf, Oude Boteringestraat 51
Wat: Vorig jaar was ESNS LOUD al in het leven geroepen, maar nog steeds is het festival niet bepaald een metal-mekka. Gelukkig kunnen liefhebbers van snoeiharde metal wel terecht bij Wolfsonic, wat nogal is uitgebreid sinds vorig jaar. Met maar liefst 4 dagen aan acts in de avonden kun je heerlijk je huig eruit schreeuwen bij dit herrie-kanonnade.
Wie: Atomic Vulture, Mouflon, Radiathor e.v.a.

Graansonic
Wanneer: 16 - 19 januari
Waar: Literair Café De Graanrepubliek, Gedempte Kattendiep 11
Wat: Anno 2019 stikt het tijdens ESNS van de meerdaagse showcases en Graansonic is geen uitzondering. Een overvloeiend programma, met onder anderen een showcase met Canadese hiphop en een stortvloed aan rockbandjes en ander geluid.
Wie: Sheepskin Wolves, Gerbin Wasser Quartet e.v.a.