Natuurlijk gaat het al jaren hartstikke goed met De Staat, maar 2019 was hun beste jaar tot nu toe. De band bracht niet alleen een nieuw album uit, maar verkocht ook de AFAS Live uit en werd plotseling headliner van Lowlands. Tijd voor een terugblik op het jaar van de Nijmegenaren.

Oktober 2018: De Staat kondigt nieuw album aan

Voordat we 2019 induiken moeten we eventjes terug naar oktober 2018. Dan kondigt de staat met Bubble Gum hun vijfde studioplaat aan. Ook verschijnt bij ons de première van de video voor de eerste single, het maniakale 'Kitty Kitty' waarin Torre Florim delen uit speeches van Donald Trump naar zijn hand zet. Naar goed gebruik is het een grootse clip vol special effects en viralpotentie.

Januari 2019: De Staat swingt op Eurosonic Noorderslag 2019 met nieuwe plaat in Vera

We spoelen door naar het begin van 2019, om precies te zijn naar 18 januari 2019. Dan brengt De Staat zijn nieuwe album Bubble Gum uit. De band viert het met een verrassingsshow in het Groningse Vera, tijdens Eurosonic Noorderslag. Ze spelen volop nieuw materiaal zonder toeters en bellen of een nieuwe variant op de vleesdraaikolk. Nee, dit is gewoon De Staat die ouderwets een retestrakke show speelt.

Met Bubble Gum bewijst De Staat bovendien dat het simpelweg nóg beter geworden is in wat de band al jaren zo goed doet. Als altijd weten de Nijmegenaren te te balanceren tussen bijna machinale, zware grooves en humoristische muzikale speldenprikjes. Het album wordt 3voor12 Album van de Week.

(tekst gaat verder onder de foto)

De Staat in Vera op Eurosonic 2019

29 januari 2019: De Staat ambassadeur van Record Store Day 2019

Frontman Torre Florim kondigt in 3voor12 Radio aan dat De Staat de ambassadeur van Record Store Day 2019 is. De band stond dit jaar in de Vinyl 33, een ranglijst van de meest verkochte platen in Nederland. De Nijmegenaren lieten daarin onder meer Amy Winehouse en Fleetwood Mac achter zich. De ambassadeur heeft een leuk presentje voor vinylfans in petto. Voor de eerste 5000 Record Store Day-klanten ligt bij de deelnemende platenwinkels een gratis speciale uitgave van 'Kitty Kitty' klaar, die zowel in transparant rood als transparant blauw vinyl te verkrijgen is. Op de release staat ook een instrumentale versie.

16 maart 2019: De Staat maakt torenhoge ambities waar met uitverkochte AFAS Live show

Torenhoge ambities toont de band afgelopen maart in de AFAS Live. Hun eerste show daar - twee jaar geleden inmiddels - leek nog een aangelegenheid waarvoor De Staat alles op alles moest zetten. Dit keer bewijst de band dat gigashows inmiddels business as usual zijn: met gemak pakken Florim & co. duizenden mensen in. De trukendoos hoeft daar zelf niet helemaal meer voor open. Florim filmt zichzelf niet meer tijdens 'Help Yourself' en ook het olijke dansen van 'Input Source Select' is verdwenen. De frontman springt zelfs niet meer de zaal in tijdens de vleesdraaikolk van 'Witch Doctor'. In plaats daarvan kijkt hij van grote hoogte toe en speelt De Staat een stijl- en smaakvolle rockshow die niet onderdoet voor alle internationale producties die in de AFAS Live voorbij komen. Volgend jaar wellicht in die andere grote zaal op de Arena Boulevard?

(tekst gaat verder onder de foto)

De Staat in de AFAS Live

27 juni 2019: De Staat wordt aangekondigd als headliner van Lowlands 2019

In juni volgt het grote nieuws: in Sanders Vriendenteam op 3FM kondigt De Staat aan dat de band de vrijdagheadliner van Lowlands 2019 is. De Staat vervangt The Prodigy, dat zijn tour annuleert naar aanleiding van het tragische overlijden van frontman Keith Flint. In 2018 speelde De Staat ook al tussen de internationale kanonnen in de Alpha, maar dan een paar uur eerder. De afsluitende show is ontegenzeggelijk het belangrijkste concert uit de carrière van De Staat. Belangrijker nog dan die shows in AFAS Live en al die andere sets op mooie festivals. Met nog iets meer dan twee maanden te gaan kunnen de voorbereidingen beginnen.

5 juli 2019: Oefenen op Down The Rabbit Hole

Voor De Staat zich weer aan de Alpha mag wagen, warmt de band zich vast op met een waanzinnig optreden op Down The Rabbit Hole, waar de Nijmegenaren door de jaren heen zo'n beetje de huisband geworden is. In 2014 openden De Staat het hoofdpodium, in 2015 gaf de band een minirave in het bos, in 2016 was er een 'normale' show en in 2017 een verrassingsoptreden. En de thuiswedstrijd van dit jaar? Dat was niets minder dan het zoveelste bewijs dat De Staat helemaal klaar was voor de allergrootste festivalspots.

De Staat op Down The Rabbit Hole in de Hotot

15 augustus 2019: Even spieken bij de repetitie

Wat gaat De Staat doen om hun headlineshow nóg grootser te maken dan al hun reguliere shows? Onze Sagid Carter ging langs bij Torre en de rest in hun Nijmeegse repetitieruimte om te vragen wat het publiek kan verwachten. 'Blijkbaar krijg je alle ruimte als je headliner bent.' De Staat sloeg de handen ineen met de organisatie en zette zijn AFAS-Live show om naar de Alpha, al liet het zich ook inspireren door zijn eerdere in the round-shows, waarbij de band de volledige productie qua licht en visuals voor zijn eigen rekening kon nemen. 'De uitdaging was: hoe gaan we de Alpha maximaal gebruiken?'

Luister hiernaast ook de aflevering van 3voor12-podcast De Machine waarin De Staat-manager Arjo Klingens uitgebreid vertelt over de grootste show die 'haar' band ooit speelde.

16 augustus 2019: Het is zover!

De Dag des Oordeels is gearriveerd. Op 16 augustus 2019 blijkt De Staat een droomheadliner voor Lowlands te zijn. Met Torre als de maniakale leider en een band in topvorm achter hem kolkt, danst, en springt de gigantische Alpha-tent binnen een mum van tijd. De groep opent nog ingetogen met een prachtige versie van Florims 'Firestarter'-cover als ode aan The Prodigy, maar werkt zich daarna in een moordend tempo door al zijn eigen hits heen. En dan komen ook Rico en Sticks nog langs om Opgezwolle-klassiekers 'Gekke Gerrit' en 'Hoedenplank' te spelen met De Staat als begeleidingsband., maar de twee acts komen pas echt samen met '0.0', waarna de tent echt kapot gaat. En dan hebben we het nog niet eens gehad over die waanzinnige op maat gemaakte productie. De lichtshow is bij vlagen adembenemend, Florims lift van de AFAS-show is weer mee en er is zelfs een heuse catwalk die vanuit het dak van de Alpha naar boven en beneden getakeld wordt. De Staat op Lowlands: een absolute triomf. 

Kijk de hele headlineshow van De Staat op Lowlands 2019 hieronder terug.