ESNS19: De Staat swingt met nieuwe plaat in Vera

Nijmeegse rockband danst weer op de vulkaan

Het was al zo gek: De Staat zou het nieuwe album Bubble Gum uitbrengen in het weekend van Eurosonic Noorderslag, terwijl ze helemaal geen show in de agenda hadden staan op het showcasefestival. Gelukkig: de Nijmeegse rockband doet vrijdagmiddag gewoon een verrassingsshow in Vera, een spontane opwarmer met nieuw materiaal.

Neem opener ‘Me Time’ met zijn monsterlijke groove, die uiteindelijk opzwelt tot Thunderdome-proporties. Neem het koddige shuffletje van ‘Mona Lisa’, waarin huizen worden platgebrand terwijl frontman Torre Florim op de vulkaan danst. Neem het al even maffe ‘Pikachu’, waarin ze zich als voyeuristische creeps (inderdaad, ‘I wanna peek at you’) opwerpen terwijl Torre en Rocco samen een ingestudeerd dansje wagen. En in ‘Fake It Till You Make It’ werpt Florim een cynische blik – met knipoog! – op het tijdperk van Photoshop.

De sound is weer op en top De Staat met z’n autotune als stijldingetje (toch de sonische variant van Photoshop). Torre is natuurlijk blikvanger, maar kijk toch ook effe naar drummer Tim van Delft met zijn imposante drumsalvo’s, Vedran Mircetic met een clean gitaarsolootje dat tegelijkertijd bluesy en weird Oosters is. En Job van Summeren met die altijd groovy bas die tegelijkertijd lomp is en toch swingend. Yes, De Staat is er weer om te dansen. En single ‘Kitty Kitty’, met z’n manische gejuich, is een afsluiter waar ze nog jaren mee vooruit kunnen.

Verder kent deze show geen malle toeters en bellen, geen nieuwe variant op de vleesdraaikolk, geen groteske LED-walls of Bono-esque cameratrucs. Daarmee is dit misschien geen groots visitekaartje richting de Europese festivals, maar gewoon weer een uitstekende De Staat-show.

Lees alles over ESNS19 in ons dossier

#news
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12