Na al die frisse nieuwe Europese muziek is het op de laatste dag van Eurosonic Noorderslag tijd voor wat Hollands Glorie. Volgende week zaterdag 20 januari vult elke hoek van de Oosterpoort zich met Nederlands talent, van rappers tot indiebandjes en van popzangeressen tot blackmetalgroepen. Wij tippen er alvast tien acts voor op je Noorderslag-blokkenschema.

Naaz

Entreehal
22:00 – 22:45

Noorderslag is voor veel Nederlandse artiesten een mijlpaal, een belangrijk wapenfeit op de weg naar de absolute doorbraak. Dat geldt dit jaar misschien nog wel het meeste voor Naaz, die nu al een popdiamant is waar eigenlijk alleen nog maar even de juiste spotlight op hoeft te gaan schijnen. Ze schrijft piekfijne popliedjes, die ze live vol vrolijke charme vertolkt. Het schijnt te gaan vriezen in Groningen, maar wij voorspellen bij de show van Naaz alleen maar zon.

Tusky

Binnenzaal
22:45 – 23:30

Ze zijn bijna zeldzaam geworden, de stevige rockbands. Gitaarmuziek zonder holle stadiondrums en gladde synths, of juist zogenaamd nonchalant garagerammel: waar vind je het nog, nu John Coffey ter ziele is gegaan? Bij Tusky dus. Recht-in-je-gezicht-rock inclusief zwetende snorren en scheurende gitaarsolo’s. Het debuutalbum komt eraan, nu eerst nog even Noorderslag doorzagen.

Nana Adjoa

Patio
23:30 – 00:15

Het perfectionisme van Nana Adjoa hoor je overduidelijk terug in haar debuutalbum. Voor Down at the Root heeft de songwriter en multi-instrumentalist de tijd genomen, en met succes. Spannende, soulvolle indiepopsongs vol gedetailleerde lagen, zoals die gouden eerste single ‘The Resolution’ of nieuwste track ‘Late Bloomer’ die je steeds vaker op 3FM hoort.

Altin Gün

Foyer Grote Zaal
00:15 – 01:00

Toen Altin Gün laatst in 3voor12 Radio te gast was, ontplofte de 3FM inbox meteen met allerhande festivalnamen. ‘Dit mag van mij wel op Lowlands!’ ‘Stuur deze maar door naar Best Kept Secret!’ Geen wonder, want dit Turks-Nederlandse collectief maakt superaanstekelijke dansmuziek. Stevig beïnvloed voor Turkse psychedelische seventies folk, met een frisse smoel en een strakke live act. Dat wordt sowieso een feestje.

Jacin Trill

Bovenzaal
00:45 – 01:15

Als je Jacin Trill nu nog steeds niet kent, mag je jezelf officieel oud noemen. Op zijn EP Happyland staan elf tracks van in totaal twintig minuten, vol suikerspinbeats en vrolijke piepstemmetjes zoals je ze ook op zijn zomerhitje ‘kspreyopjebytch’ hoort. Jacin doet in het steeds groter wordende Nederlandse hiphoplandschap helemaal waar hij zelf zin in heeft, en daar word je gewoon heel erg blij van.

EUT

Entreehal
01:00 – 01:45

Een glorieuze Popronde, een album in aantocht en daar tussendoor nog even deze Noorderslag-show: EUT dendert maar door. Een van onze favoriete nieuwe Nederlandse bands, met z’n chaotisch-catchy rockliedjes. Tussen de vrolijke melodieën door schuurt ineens een totaal ontsporende gitaarsolo of een onverwachte break. EUT lijmt het aan elkaar met samenspel waar de chemie vanaf spat.

Korfbal

Marathonzaal
01:00 – 01:45

Hé, is dat nou Jaap van der Velde? Jazeker, de Dokkumer indieprins staat dit jaar alweer op ESNS, nadat hij in voorgaande jaren met The Homesick en Yuko Yuko in Groningen te vinden was. Korfbal is nog zo’n magisch bandje, met puntige gitaarsongs en prettige ‘who gives a fuck’-attitude. Ga hier alsjeblieft heen als je zin hebt om te springen en vervolgens nog uren die refreintjes voor je uit te neuriën.

Pitou

Patio
01:00 – 01:45

Toen Pitou stond te zingen op het Song van het Jaar-festival was de zaal ramvol en muisstil. De Amsterdamse songwriter weet hoe ze een publiek betovert: met ingetogen folkliedjes vol gelaagde samenzang en hartverscheurende melodieën. Behoorlijk intens, en verdomd mooi. Dit jaar staat ze ook op de Britse evenknie van Eurosonic, ontdekfestival The Great Escape. En ze deelt inmiddels een manager met The Libertines. Dit is dus het moment om Pitou te gaan ervaren, want voor je het weet maakt ze permanent de oversteek.

Dodecahedron

Bovenzaal
1:45 – 2:30

Tilburgse metalband Dodecahedron staat in de scene al een paar jaar bekend om z'n inktzwarte composities en technische meesterschap. Op album Kwintessens hoor je de geometrie van blackmetal: die op het eerste gehoor genadeloze brij van gitaren zit vol slinkse hoeken en complexe breaks. Op Roadburn, het Tilburgse epicentrum van de harde gitaarmuziek, werden deze hometown heroes met open armen ontvangen. Nu komen ze de duisternis naar het noorden brengen.

Colin Benders

Benedenzaal 1 Kelder
2:15 – 3:15

Colin Benders zag je jarenlang voor grote orkesten op het podium staan als leider van Kyteman’s Hiphop Orkest en The Kyteman Orchestra. Nu heeft hij al die muzikanten ingeruild voor een gigantische modulaire synthesizer. Op Lowlands hoorden we al hoe hij een fantastische bak herrie uit al die knoppen en draden tovert, en benoemden we hem meteen tot een van de hoogtepunten van de dag. In de nacht van Noorderslag gaat-ie ongetwijfeld weer overdonderen met een plankgasdosis elektronica.