Op de tweede dag van Lowlands 2017 is het Vince Staples die verrast met de meest kale show ooit: de man en de mic. Oudgedienden Editors doen weer waarvoor ze gekomen zijn: verhalend de show stelen. Dit is de Top 5 van zaterdag.

1. Vince Staples

Kijk maar eens hoe hij tijdens ‘Birds & Bees’ stilletjes tegen zijn microfoonstatief aan leunt terwijl de hele tent op z’n kop staat: rolstoel in de lucht, crowdsurfer erbij en een moshpit van hier tot aan ‘Ramona Park’. Opeens verschijnt tijdens ‘Big Fish’ - inderdaad, een hele grote goudvis op het scherm. Bizar hoor, Vince Staples weet je schuldgevoelens aan te praten dat je hem zo vet vindt. De wereld staat in de fik, en wij durven uit onze plaat te gaan bij een fucking goudvis.

2. Colin Benders

Een vaak gehoorde kritiek als een dj-set of een elektronisch optreden tegenvalt, is dat er te weinig opbouw in zat. Het moet ergens heen gaan. Een kop en een staart. Nou, bij Colin Benders lijkt het enige doel naar de getver. Alles of niets. Nou, alles dus. 

3. Editors

'A Ton of Love' speelt de band zonder tierlantijnen, maar ook zonder maar een sliertje confetti staat het als een huis. Een ijzersterk rocknummer, uitstekend uitgevoerd door een uiterst solide band. En als een koor van duizend man met de handen in de lucht bij het refrein 'Desire!' in je gezicht staat te schreeuwen, ontkom je niet aan de vervoering.

4. Elbow

Laten we wel wezen, je hebt het na een paar keer wel gezien, dat Elbow. Maar er zijn niet veel bands die het voor elkaar krijgen om 26 jaar bij elkaar te blijven en altijd met liefde en oog voor detail een perfect optreden te geven. En dan komt het moment dat Elbow weer verder reist naar het volgende dorp, uiteraard. Waar ze ook die avond zullen weten dat hun werk pas geslaagd is als iedereen in de tent uit volle borst 'One Day Like This' meezingt. 

5. Ronnie Flex

Zo soepeltjes hebben we Lowlands zelden zien dansen. Je kunt je niet meer voorstellen waarom deze man zo veel haat aantrekt. Als je hier niet heel vrolijk van wordt, gefeliciteerd: je bent een zuurpruim.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.