Het leek een normale uitzending te worden deze woensdag, tot Alex Kapranos - frontman van Franz Ferdinand - tegenover Roosmarijn kwam zitten. Hij had zijn huiswerk gemaakt en een hele lijst nummers met zich meegenomen, en sprak uitgebreid over zijn favoriete muziek, zijn ontmoeting met held Nile Rodgers en de nieuwe plaat van Franz Ferdinand.

Als Alex Kapranos in de studio zit, vraag je hem natuurlijk alles. Over het nieuwe album van Franz Ferdinand, de veranderde line-up van de band, zijn favoriete bier, mogelijke digitale politieke veranderingen en de band-hond die 'deel uitmaakt van de band.Na een biertje teveel laat Kapranos zelfs vallen op hoe veel festivals ze staan deze zomer (!). 

'A good lyric acts like a springboard for your own imagination.' Kapranos zit boordevol wijsheden, anekdotes en muziekkennis, die je in een uur allemaal hoort langskomen. De Schot vertelt over het verhaal achter de titeltrack 'Always Ascending' van Franz Ferdinand's nieuwe album. 'Ik wilde een muziekstuk schrijven dat altijd opwaards zou bewegen. Letterlijk oplopend. Een gevoel waarbij je, als je het zou luisteren, je bijna van de grond zou zweven.' De kunst van M.C. Escher diende als inspiratiebron. Het kunstwerk met de trappen lijkt altijd maar door te gaan, als een oneindige illusie. Muzikaal probeerde Kapranos dat met zijn band te evenaren.

Ook vertelt hij over zijn liefde voor de Nederlandse muziekscene, die hij ontdekte toen hij in 1992 voor het eerst naar Nederland kwam. De Kift, Rats on Rafts en Popronde-talent Pip Blom staan allemaal op zijn platenlijst.

Je kunt het hele uur hierboven terugkijken, met alleen maar Kapranos-approved muziek. De hoogtepunten van zijn co-host kijk je hier.

Roosmarijn Reijmer en Alex Kapranos in 3voor12 Radio

De platenkeuze van Alex Kapranos

Een uur is natuurlijk bij lange na niet lang genoeg om al Alex' favoriete muziek te draaien. Daarom vind je hier al zijn platenkeuzes voor 3voor12 Radio in een handige Spotify-playlist, van Chic tot Rats on Rafts en van Destroyer tot Dizzee Rascal.