Daar zijn ze weer. Op deze 25e Lowlands is Editors een toepasselijke headliner. De Britse rockband heeft met deze show inmiddels op 20% van alle Lowlands-edities gespeeld, en dat is niet zonder reden. Met Editors weet je namelijk wat je in huis haalt: een overweldigende rockshow, een aantal nog altijd messcherpe hits en een veld vol fans in opperste staat van vervoering.

Je kunt je afvragen of we daar voor de vijfde keer op zitten te wachten, zeker aangezien het laatste album In Dream (2015) lang niet kan tippen aan het schurende, meeslepende werk van pakweg tien jaar terug. Maar Editors heeft een nieuw album op komst, en is van plan daar een paar voorproefjes van te laten horen op Lowlands' gigantische nieuwe mainstage.

Eerlijk is eerlijk: opener 'Cold' schept niet veel vertrouwen. Het vuur dat die oudere songs als 'The Racing Rats' nog steeds hebben ontbreekt. Een simpel synthriedeltje, een behoorlijk gezapig refrein. Zelfs het eerste confettisalvo kan het niet redden. Als dit de koers van het nieuwe album aanduidt, hoeven we Editors niet zo nodig volgend jaar weer op dit podium te zien.

Maar dan gebeurt het. 'The Racing Rats' wordt ingezet, en een goed getimede wolkbreuk zorgt voor een extra theatraal effect. Hier bewijst Editors waarom ze voor de zoveelste keer een gigantische festivalweide vol trekken. Want wat past ze dit goed zeg, dit massale spektakel. Deze megalomane nieuwe Alpha is de perfecte tempel voor hun grootse werk. Het geluid is puntgaaf, de uitvoering evenzeer. Vlijmende gitaarriffs worden ondersteund door de kloeke ritmesectie van Russell Leetch en Ed Lay. Frontman Tom Smith, guitige kop en opengeknoopte blouse, fladdert over het podium met die kenmerkende zwierende armbewegingen als de ultieme circusmenner.

HET CONCERT:
Editors, Alpha, zaterdag 19 augustus

HET PUBLIEK:
Binnen dik op elkaar gepakt, buiten kletsnat en toch euforisch

WAS HET GOED:
Zeker. Maar dat mag niet echt meer een verrassing heten.

HET NUMMER:
'A Ton of Love' is niet eens de grootste hit, maar vanavond toont het precies de kracht van Editors

(Tekst gaat door onder de foto)

Is dat verrassend of vernieuwend? Nee. Sterker nog, Editors' succes leunt juist voornamelijk op hun oudere songs. De twee nummers van het meest recente album In Dream die vanavond aan bod komen krijgen duidelijk de minste respons, en vallen in het niet vergeleken met de impact van het vroegere werk. Maar in een tijdperk waarin men zich afvraagt waar alle Grote Rockbands zijn gebleven, is het toch prettig om nog een consistente waarde in het genre te hebben wier beste werk niet al meer dan een decennium achter zich ligt.

Of wacht, daar heeft Editors toch een verrassing in petto. Een nieuw nummer springt eruit, maar we zijn er niet zeker van of dat een goed teken is. 'Magazine' opent met slepende synths en een poppy 'ooh'-koor, en we verliezen weer een beetje goede hoop voor dat nieuwe album. Wordt dit weer zo'n voorspelbare track? Nee, wacht – daar is ineens een ragharde gitaarbreak! Headbangen met Editors, is dat een goede match? Het is een bizarre, superlompe wending in een anderszins nogal bloedeloos nummer. Dat maakt in ieder geval nieuwsgierig.

CV Editors

2005 The Back Room (album)
2005 Eerste Lowlandsshow in de India
2007 An End Has a Start (album)
2007 Eerste Nederlandse Top 40-hit met 'The Racing Rats' (nummer 17)
2008 Headline show Lowlands
2009 In This Light and on This Evening (album)
2012 Gitarist Chris Urbanowicz verlaat de band
2013 The Weight of Your Love (album)
2015 In Dream (album)

Het woord 'stadionrock' wordt vaak denigrerend bedoeld: plat, pathetisch, inhoudsloos. Muziek voor de massa, en de massa heeft geen smaak. Maar Editors laat vanavond zien wat stadionrock kan zijn: een overdonderende collectieve belevenis. De mannen van Editors zijn meesters van de dynamiek. De Alpha ontploft met iedere kolossale climax. Even nemen ze gas terug, en telkens opnieuw gaat er een golf van euforie door het publiek als ze weer zo'n bom van een refrein lossen. Tel daar een kuub confetti en een aanzienlijk vuurwerkbudget daar bij op en je hebt misschien wel de perfecte Lowlands headline show.

Setlist

 1. Cold
 2. Sugar
 3. The Racing Rats
 4. Blood
 5. Hallelujah
 6. Eat Raw Meat = Blood Drool
 7. Munich
 8. An End Has a Start
 9. Smokers Outside the Hospital Doors
 10. Magazine
 11. A Ton of Love
 12. Ocean of Night
 13. Nothing
 14. Marching Orders
 15. Papillon

HET MOMENT:

Natuurlijk zet 'Papillon' het veld in lichterlaaie (letterlijk en figuurlijk: de vlammenwerpers worden intensief gebruikt vanavond). Maar eigenlijk is een ander nummer een veel betere verbeelding van de kracht van Editors. 'A Ton of Love' speelt de band zonder tierelantijnen, maar ook zonder maar een sliertje confetti staat het als een huis. Een ijzersterk rocknummer, uitstekend uitgevoerd door een uiterst solide band. En als een koor van duizend man met de handen in de lucht bij het refrein 'Desire!' in je gezicht staat te schreeuwen, ontkom je niet aan de vervoering.

Meer Lowlands? Check ons dossier voor heel veel verslagen en video's.