Op Down The Rabbit Hole dag 2 maakte de hitte plaats voor gemiezer en namen de blokkenschema-dilemma's toe. De dag kende weer een sterk elektronisch getint slot en leverde op voorhand vragen op als: Flikt Soulwax het een week later gewoon weer? Wat doet headliner Fleet Foxes? En hoe komen 'seasoned festivalacts' Spinvis en Typhoon in deze grote tenten tot hun recht? Dit is de Zaterdagse Top 5.

1. Nicolas Jaar

Boven alles is Nicolas Jaar de koning van de dynamiek. Zelfs in wat zijn allerlompste set ooit in Nederland lijkt. Na tien minuten gereutel gooit hij er een kick in die bijna niet meer weggaat. Maar als hij hem wegdraait, krijgt hij het voor elkaar om het een-na-grootste podium te laten dansen op het geluid van rinkelende glasscherven en maakt hij iedereen bij wie de pil net inklapt gek. Nicolas Jaar trekt je dieper de nacht in dan je zou verwachten.

2. Soulwax

Is het te vroeg om Soulwax de festivalact van 2017 te noemen? De Dewaele broers hebben enorm veel gedaan, maar de vorm die ze zichzelf nu hebben aangemeten is misschien wel hun indrukwekkendste tot nu toe. En voor het tweede weekend achter elkaar wordt een complete tent gek van dat 'domme idee' van de Vlamingen.

3. Spinvis

Het knappe aan het optreden is dat Spinvis de nummers veel recht doet, maar de festivaltent ook vakkundig verleidt. De Teddy Widder tent is groot en dit publiek verlangt grote prikkels. Hier wordt verlangd naar een spannende versie van ‘Club Insomnia’ en uiteraard ‘Kom Terug’. Zo. Deze versie van ‘Een Kindje van God’ hadden we nog nooit gehoord. Lekker brutaal, lekker fel. Hij vat ook de achterste rijen ermee in de kraag. Spinvis begrijpt wat Down The Rabbit Hole nodig heeft en levert het met waardigheid.

4. Sinkane

‘Het is oké om aardig te zijn. Het is oké om positief te zijn. Laten we het gewoon met zijn allen doen,’ spreekt Sinkane de volle tent toe.  Menig muzikant is voor minder van het podium gejaagd, maar bij Sinkane knik je automatisch. Ja man, laten we het gewoon doen. ‘Favorite song’ is toch wel de hit. Het keyboard-riffje uit Onyeabors ‘Atomic Bomb’ doet het hem, terwijl hij naar een denkbeeldige dj zingt of ie zijn favoriete nummer wil draaien. Zo klinkt een zorgeloze avond.

5. Moss

Het is vooral de vlammende Moss die vandaag indruk maakt. Opeens ga je weer denken of de vaste waarde in de scene na zoveel jaar toch niet verder kan doorgroeien. De gouden jaren van de Nederlandse indie zijn dan wel voorbij, maar een band als The War on Drugs kan inmiddels zalen voor 5000 man vullen. Dan moet er voor Moss toch ook nog wel een stap te maken zijn.